6 ΜΑΡΤΗ –ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

7 Μάρτιος 2014

 Παγκόσμια ημέρα χθες κατά του σχολικού εκφοβισμού και της σχολικής βίας. Στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε μία εκδήλωση που παρουσίασαν μαθητές της Ά Γυμνασίου οι οποίοι συμμετέχουν στις Βιωματικές Δράσεις (Project)  με θἐμα: «Ο Σχολικός Εκφοβισμός Επεκτείνεται», με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Κυριακή Κωνσταντίνου.

            Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησε ο υπεύθυνος καθηγητής για τα ζητήματα της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού κ. Οδυσσέας Τόλογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

            Ο σχολικός εκφοβισμός (αγγλ. Bullying), είναι η χρήση βίας μεταξύ μαθητών και συνομήλικων παιδιών. Αυτή η βία έχει μία ιδιαιτερότητα. Γίνεται με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Η παραβατικότητα αυτή, με όποια της μορφή (λόγια ή έργα), έχει κάτι το περίεργο. Είναι πολύ «συνωμοτική», πολύ σιωπηρή. Κανείς μαθητής δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε. Κανείς δάσκαλος δεν αντιλήφτηκε κάτι. Κανείς γονιός δεν μπορεί να το διανοηθεί για το δικό του το παιδί. Και όμως γίνεται. Και όμως υπάρχει αφού αποδεδειγμένα το 25% των μαθητών έχει υποστεί κάποια μορφή εκφοβισμού. Ας σοβαρευτούμε και ας σκεφτούμε. Ανάγκη όλων των παιδιών μας η διδαχή της διαφορετικότητα, ο σεβασμός της διαφορετικότητας.

           

Παρακολουθήστε παρακάτω ένα απόσπασμα της χθεσινής εκδήλωσης.

STOPBULLYING – ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Ο Σχολικός εκφοβισμός είναι η κακοποίηση παιδιών μέσα στο σχολείο.

O ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ:

 

 Καταγραφή1

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΑ

                Η συγκεκριμένη μορφή βίας εκφράζεται με διάφορα πειράγματα, παρατσούκλια, διάδοση φημών, ταπείνωση, εξευτελισμό, ρατσισμό, απειλές και με τρομοκρατία. Πολλά παιδιά έχουν επιλέξει το θάνατο διότι ο στόχος του θύτη είναι ένα παιδί αδύναμο σωματικά και συναισθηματικά. Το θύμα ενοχλείται από τον θύτη, δεν αντιδρά και είναι κοινωνικά μόνο του.

 

Καταγραφή2 

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

            Η συγκεκριμένη μορφή βίας χαρακτηρίζεται από σεξουαλικά ταπεινωτικά σχόλια, ανεπιθύμητα αγγίγματα και εξαναγκασμό του θύματος να παρακολουθεί ή να συμμετέχει σε σεξουαλικές πράξεις και βιασμούς. Όλα αυτά μπορεί το παιδί που εκφοβίζεται μερικές φορές να αναγκαστεί να τα υποστεί ή και να τα πράξει μπροστά σε άλλους.

Καταγραφή3 

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ

            Η βία αυτή εκδηλώνεται με χτυπήματα, κλωτσιές σπρωξίματα και στριμώγματα. Εδώ τα θύματα δέχονται όλες αυτές τις πράξεις διότι αρνούνται να πραγματοποιήσουν αυτά που ζητούν οι θύτες τους.

Καταγραφή4

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ Ή ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

            Αυτή η μορφή εκφοβισμού χαρακτηρίζεται από διάφορες μορφές ψυχολογικής κακοποίησης οι οποίες συνδέονται με το συμβατικό εκφοβισμό μέσω διαδικτύου ή με παρέμβαση της τεχνολογίας με σκοπό τη σκόπιμη ζημιά ενός ατόμου ή μιας ομάδας.

Καταγραφή5 

ΛΕΚΤΙΚΗ ΒΙΑ

            Συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων, φραστικών επιθέσεων, προσβολών και απειλών, αγενών σχολίων και ειρωνείας, χρήση παρατσουκλιών.

 Καταγραφή6

ΘΥΜΑ – ΘΥΤΗΣ – ΜΑΡΤΥΡΑΣ

           Ο θύτης τις περισσότερες φορές είναι μεγαλύτερος ηλικιακά από το θύμα. Θύτης μπορεί να έγινε είτε γιατί η οικογένεια του αντιμετώπισε κάποιο οικονομικό πρόβλημα είτε γιατί τον παρέσυραν οι άλλοι. Ο θύτης τις περισσότερες φορές προξενεί όλα τα προβλήματα στους άλλους για ευχαρίστηση.

ΘΥΜΑ

           Το θύμα είναι το άτομο το οποίο εκφοβίζεται διότι μπορεί να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση είτε γιατί δεν έχει αρκετά χρήματα είτε γιατί έρχεται από μια άλλη χώρα. Μπορεί να μην είναι κοινωνικός, να μην συμμετέχει σε διάφορες κοινωνικές ομάδες με αποτέλεσμα να πέφτει θύμα εκφοβισμού. Αρκετές φορές δεν αποκαλύπτει το γεγονός διότι μπορεί να ντρέπεται ή να τον εκβιάζει ο θύτης.

ΜΑΡΤΥΡΑΣ

           Ο μάρτυρας κατέχει τον πρωταρχικό ρόλο διότι μπορεί να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το ατυχές συμβάν π.χ. για το ποιος μπορεί να είναι ο θύτης ή το θύμα. Πολλές φορές μάλιστα οι μάρτυρες δεν μιλούν διότι μπορεί να είναι υπέρ του θύτη.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Καταγραφή7

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

¨    σύνταξη Σχολικής Επιτροπής ενάντια στον εκφοβισμό & την ενδοσχολική βία

¨    αύξηση της επίβλεψης του σχολικού χώρου

¨    ευαισθητοποίηση και συνεργασία με τους γονείς, προκειμένου να σταματήσει ο κύκλος αναπαραγωγής και ενθάρρυνσης της ενδοσχολικής βίας

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΑΞΗΣ

¨  συζήτηση στην τάξη για τον ορισμό & τις μορφές της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού

¨  συζήτηση για τις επιπτώσεις του εκφοβισμού

¨  τρόποι & προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση από τους μαθητές: σύνταξη των κανόνων της τάξης ενάντια στη βία

¨  παροχή βοήθειας από μαθητές σε άλλους, για την επίλυση των συγκρούσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκφοβισμό

     ¨  παροχή ευκαιριών για θετική έκφραση της επιθετικότητας (π.χ. μέσω των αθλημάτων)

   ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ

¨  ΜΑΡΙΑΝΝΑ  ΖΙΑΚΑ

¨  ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΑΚΟΥΛΗΣ

¨  ΤΑΣΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

¨  ΣΠΥΡΟΣ ΤΙΣΝΑΔΟ

¨  ΚΩΣΤΑΣ ΤΙΣΝΑΔΟ

¨  ΟΡΕΣΤΗΣ ΝΑΚΑΣ

¨  ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ  ΧΑΣΑΝΑΙ

¨  ΜΑΡΙΑΝΝΑ  ΠΑΤΕΡΑ

¨  ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

¨  ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

¨  ΝΑΤΑΛΙΑ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

¨  ΕΥΤΥΧΙΑ  ΔΗΜΑ

¨  ΙΩΑΝΝΑ ΒΕΡΛΕΤΗ

¨  ΑΡΙΟΝ ΓΚΟΓΚΑ

¨  ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΟΡΗ

 

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση