Στις 30 Απριλίου 2026, οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του Γυμνασίου Κρεμαστής πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ενυδρείο Ρόδου, όπου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζοντας το DNA».
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν βασικές έννοιες της γενετικής με τρόπο βιωματικό και διαδραστικό. Συγκεκριμένα, κατασκεύασαν μοντέλα μορίων DNA χρησιμοποιώντας τουβλάκια, κατανοώντας έτσι τη δομή του γενετικού υλικού.
Στη συνέχεια, προχώρησαν σε απομόνωση DNA από δείγματα άγνωστης προέλευσης και, μέσα από τη διαδικασία ανάλυσης, προσπάθησαν να ανακαλύψουν σε ποιους θαλάσσιους οργανισμούς ανήκαν. Επιπλέον, δημιούργησαν καρυότυπο, εξοικειούμενοι με βασικές μεθόδους μελέτης του γενετικού υλικού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συμμετοχή τους σε ένα παιχνίδι τύπου «escape room», κατά το οποίο οι μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους του ενυδρείου, αναζητώντας και εντοπίζοντας τους οργανισμούς από τους οποίους είχαν απομονώσει το DNA. Η δραστηριότητα αυτή ενίσχυσε τη συνεργασία, την παρατηρητικότητα και την κριτική τους σκέψη.
Η επίσκεψη αποτέλεσε μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία, που συνέδεσε τη θεωρητική γνώση με την πράξη, ενισχύοντας το ενδιαφέρον των μαθητών για τις φυσικές επιστήμες και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς την υπεύθυνη βιολόγο-ωκεανογράφο, Βίβιαν Λουιζίδου (Vivian Louiz), για την εξαιρετική παρουσίαση και την καθοδήγησή της καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Ευχαριστούμε επίσης και τον εξαίρετο συνεργάτη της για τη συμβολή του στην υλοποίηση της δράσης.




