Την Πέμπτη 13/2/2025 και την Παρασκευή 14/2/2025 πραγματοποιήθηκαν δυο ακόμα συνεδρίες με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ‘The Tipping Point’ με την υποστήριξη και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.
Συγκεκριμένα την Πέμπτη από τον κλάδο Ηγεσία και Έμπνευση με τους/τις μαθήτριες του τμήματος Γ3 του σχολείου μας, ομιλητής της συνεδρίας ήταν πρώην αξιωματικός του ελληνικού στρατού και νυν Senior Manager στην Amazon ο οποίος ενημέρωσε τα παιδιά για το αντικείμενο που ασχολείται δηλαδή για την Εφοδιαστική Αλυσίδα. Τους ανέλυσε τη διαδικασία και τον σχεδιασμό που χρειάζεται κάθε προϊόν ώστε να καταλήξει στην κατανάλωση. Από τις πρώτες ύλες, την παραγωγή,τη συσκευασία,την προώθηση και τοποθέτησή του στην αγορά, μια διαδικασία που σχεδόν όλοι οι καταναλωτές αγνοούμε. Τους μίλησε για τις σπουδές τους, τη διάκρισή του ως Παγκοσμίως καλύτερος Project Manager στην κατηγορία των Νέων του 2020,το εφαλτήριο της καριέρας του που ήταν ο Ελληνικός Στρατός, τα καινοτόμα project που ανέλαβε ως Αξιωματικός του Ε.Σ. τις συνεργασίες του με το ΝΑΤΟ για τον εφοδιασμό του Ε.Σ. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην τωρινή θέση του σε μια εταιρία κολοσσό και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι κατά την εβδομάδα της Black Friday διαχειρίστηκε περίπου 100.000 φορτηγά που μετέφεραν προϊόντα σε όλη την Ευρώπη. Στη συνέχεια συνομίλησε με μαθητές σε πολύ ευχάριστο κλίμα και απάντησε με σαφήνεια στις ερωτήσεις τους. Τέλος, προέτρεψε τους μαθητές να κυνηγούν τα όνειρά τους, να εργάζονται σκληρά και ευσυνείδητα, να είναι ανεκτοί με την αποτυχία και να ξαναπροσπαθούν.
Την Παρασκευή 14/2 από τον κλάδο δημιουργικότητα και έμπνευση οι μαθητές/τριες του τμήματος Β4 είχαν τη χαρά να συνομιλήσουν με μέντορα που είναι πιανίστας συναυλιών, έμπειρος δάσκαλος πιάνου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, ραδιοφωνικός παρουσιαστής/παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοφωνίας.
Από μικρή ηλικία σπούδασε πιάνο και αργότερα συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στην Ουγγαρία, μια εποχή που στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ακόμα πανεπιστήμια αφιερωμένα στη μουσική. Παράλληλα, απέκτησε πτυχίο Χημικού Μηχανικού από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, γεγονός που αποδεικνύει τη σύνδεση ανάμεσα στις θετικές επιστήμες και τη μουσική. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως οι σπουδές που ακολουθεί κάποιος δεν καθορίζουν απόλυτα την πορεία του, αλλά όλα όσα μαθαίνει στη ζωή του έχουν τον δικό τους ρόλο.
Η επαγγελματική του πορεία τον οδήγησε να αναλάβει διευθυντικές θέσεις σε διάφορα ωδεία, ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στη συγγραφή κειμένων για διάφορα φεστιβάλ μουσικής, μεταξύ αυτών και το Φεστιβάλ Αθηνών. Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του ήταν το κονσέρτο πιάνου που έδωσε στο Ηρώδειο μπροστά σε τέσσερις χιλιάδες θεατές, καθώς και η ανάληψη της διεύθυνσης του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, θέση που είχε παλαιότερα ο Μάνος Χατζιδάκις.
Θεωρεί ότι η Μουσική και τα Μαθηματικά έχουν βαθιά σχέση, καθώς η δομή μιας σύνθεσης ακολουθεί αρχές γεωμετρίας, τη χρυσή τομή και την ακολουθία Fibonacci. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι πολλοί καλοί μουσικοί προέρχονται από τον χώρο των θετικών επιστημών. Πιστεύει ότι η «καλή μουσική» είναι κάτι σχετικό και πως κάθε είδος μπορεί να κρύβει αριστουργήματα, με το κλασικό ρεπερτόριο να έχει το πλεονέκτημα της διαχρονικότητας. Όσον αφορά την τραπ μουσική, επισημαίνει ότι κάποιοι στίχοι της εκφράζουν την κοινωνική ανησυχία των νέων, αν και μερικές φορές προβάλλουν επικίνδυνα ακραίες ιδέες.
Επίσης, ανέφερε τα οφέλη της μουσικοθεραπείας, αναφέροντας πως βοηθάει στη χειρουργική, στην ανάνηψη ασθενών, στην αποκατάσταση χρόνιων παθήσεων, ακόμα και στην ανάπτυξη των φυτών μέσα σε φυτώρια. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση των ΑμεΑ, προσφέροντας δημιουργικότητα και χαρά, ενώ αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους δασκάλους ειδικής αγωγής.
Τονίσε ιδιαίτερα τη σημασία της χορωδίας, χαρακτηρίζοντάς τη ως την κορυφαία μουσική δραστηριότητα, αφού συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση και προσφέρει συναισθηματική ευεξία.
Τέλος, ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα που μας άφησε η συζήτηση μαζί του είναι ότι η μουσική γκρεμίζει σύνορα. Όταν υπάρχει διάθεση για συνεργασία, μπορεί να ενώσει ανθρώπους από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, όπως απέδειξε και η συνεργασία του με τον σπουδαίο Δημήτρη Μητροπάνο.
Καθηγήτριες που υλοποιούν τη δράση:
Δούρου Αικατερίνη
Μαργαρίτη Σοφία
Μιχαλάκη Δέσποινα
Σύρμου Ελένη