19

15

Στα πλαίσια του μαθήματος Εργαστήριο Δεξιοτήτων που αφορά στη Γ΄ Γυμνασίου, αναφορικά με την ενότητα Επαγγελματικός Προσανατολισμός, πραγματοποιήθηκε Διδακτική Επίσκεψη της Γ΄ γυμνασίου στο Επαγγελματικό Λύκειο της Νάουσας. Λίγο πριν το κατώφλι του Λυκείου, και με αφορμή την αναζήτηση διεξόδων από τους μαθητές για τις περαιτέρω σπουδές τους στο Λύκειο, παράλληλα στην προσπάθεια να ανταποκριθούν στους όποιους προβληματισμούς που κατά καιρούς προκύπτουν, το Γυμνάσιο Κοπανού και συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί κα Λαζάρου Β.,  κος Γεωργιάδης Μ., με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών συνοδών κου Κοτζαμπάση Γ. και κας Μουσουάμπα Ντάε Κρ. επισκέφθηκαν το ΕΠΑΛ Νάουσας και ξεναγήθηκαν σε όλα τα εργαστήριά του, όπως στο εργαστήριο Οπτικοακουστικών Συστημάτων, Πληροφορικής, Νοσηλευτικής, Υδραυλικών & Θερμικών Εγκαταστάσεων, Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτων, Ηλεκτρικού Συστήματος Αυτοκινήτων, Μηχανολογικών Κατασκευών και Εργαλειομηχανών Σ.Ε.Κ και ενημερώθηκαν για τους τομείς και τις ειδικότητες που προσφέρονται. Η ενημέρωση ήταν αναλυτική και εμπεριστατωμένη, με βιωματική προσέγγιση και αυτοψία στους μελλοντικούς χώρους λυκειακών σπουδών. Οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν απορίες και να κάνουν ερωτήσεις που τους απασχολούν ενώ οι εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ πρόθυμα ανέλαβαν την ξενάγηση στα εργαστήρια και έλυσαν τις όποιες απορίες των πιθανών μελλοντικών τους μαθητών.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την περιήγηση μας στο χώρο θυσίας και στην κοίτη της Αράπιτσας, κατά την κάθοδο από το ΕΠΑΛ.

20 18 17 15 13 12 8 1 7 1 3 2 2 2 21

7

8

Στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, με πρωτοβουλία και καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κας Κυριακίδου Αν., τα τμήματα Α1 και Α2 του Γυμνασίου Κοπανού εξάσκησαν τις δημιουργικές δεξιότητές τους, φτιάχνοντας πασχαλινές λαμπάδες. Στα πλαίσια της Ενότητας Δημιουργώ και Καινοτομώ, και με έμφαση στον τομέα Επιχειρηματικότητα, οι μικροί μας μαθητές αποφάσισαν να κατασκευάσουν μόνοι τους το δώρο που θα κάνουν το Πάσχα. Συνδύασαν την επιχειρηματικότητα με ένα χειροποίητο δώρο, έβαλαν τη φαντασία τους, αξιοποίησαν τα ταλέντα τους, επένδυσαν στο μεράκι τους και τελικά συνδύασαν την επιχειρηματικότητα με δράσεις αγάπης και προσφοράς, πορευόμενοι με αυτόν τον τρόπο στο πνεύμα των ημερών που διανύουμε, εν αναμονεί της μεγάλης Χριστιανικής εορτής μας και του Πάθους του Χριστού. Οι νεοσύλλεκτοι μαθητές μας, όλο το γυμνάσιο Κοπανού, ο Σύλλογος  Διδασκόντων και η Διεύθυνση του σχολείου μας, όλοι μαζί, σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα!! Καλή Ανάσταση!! Με υγεία, αγάπη και καλοσύνη!!

5 6 3 1
4 2 1 1 1

3

2

Στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, στα πλαίσια των δράσεων του Δήμου Νάουσας για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το Δημοτικό θέατρο Νάουσας και να παρακολουθήσουμε την προβολή της εν λόγω ταινίας. Αληθινά γεγονότα της επανάστασης και κυρίως η μάχη στη Μονή της Δοβρά κατά την έναρξη της Επανάστασης αποτελούν τη θεματολογία της ταινίας, σε σενάριο και σκηνοθεσία από το Β. Τσικάρα. Ο κινηματογραφικός φακός εστιάζει ιδιαίτερα στη δράση των Ναουσαίων Οπλαρχηγών Ζαφειράκη και Καρατάσου, ενώ εξαίρει το πνεύμα αυτοθυσίας των πρωταγωνιστών αλλά και του ηγούμενου και των μοναχών της Μονής, παρά την προδοσία που τελέστηκε και τη δεινή θέση στην οποία περιήλθαν οι πολιορκημένοι στη Μονή, μετά την περικύκλωσή τους από πλήθος Τούρκων.

Πριν από τη προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Γιαννιτσών αναλυτική παρουσίαση των συνθηκών ζωής, επιβίωσης και αντίστασης των  Ναουσαίων αλλά και γενικά όλων των υπόδουλων Ελλήνων στη διάρκεια του Αγώνα, παρουσιάστηκε η φορεσιά των αγωνιστών, ο τρόπος αντίστασης και δράσης στα πλαίσια του γνωστού «γιουρουσιού»  και έγιναν λεπτομερείς αναφορές στα όπλα των Ελλήνων της εποχής εκείνης, όπως στο γιαταγάνι και στο καριοφίλι.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Νάουσας τόσο για την προβολή της ταινίας όσο και για τη διευκόλυνση μετακίνησης των μαθητών μας αλλά και το Σύλλογο των Γιαννιτσών για την πλούσια σε πληροφορίες και εμπεριστατωμένη παρουσίαση της εποχής της επανάστασης.

1

3 1

1 1

Στα πλαίσια του Άξονα Οργάνωση της Σχολικής Μονάδας, Αξιοποίηση και Εκσυγχρονισμός των σχολικών χώρων και υποδομών, μετά από πρόταση του συντονιστή της ομάδας δράσης κου Παπαδημητρίου Παναγιώτη και με τη συνεργασία της καθηγήτριας των  εικαστικών κας Τσιμοπούλου Παρασκευής, τα παιδιά του Γυμνασίου μας ολοκλήρωσαν μια αισθητική παρέμβαση στο χώρο της βιβλιοθήκης. Πράγματι, φιλοτέχνησαν μία όμορφη και διδακτική εικόνα σε τοίχο του σχολικού χώρου με μήνυμα τη σημασία του βιβλίου και της ανάγνωσης για την προσωπική καλλιέργεια, τη μόρφωση και την πνευματική ολοκλήρωση του καθενός από εμάς. Η ζωγραφιά που καταλαμβάνει όλη την επιφάνεια του τοίχου αποτελεί πλέον ένα στολίδι στο χώρο της Βιβλιοθήκης μας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ελκυστικού και δημιουργικού περιβάλλοντος για τους μαθητές μας και για την αναζήτηση της γνώσης από μέρους τους.

5

3

2

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου με τους μαθητές της Β ΄ Γυμνασίου, το σχολείο μας συμμετείχε στην πανελλήνια  δράση “το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης -2022”.

Έτσι, με την πρωτοβουλία, την αγαστή συμβολή και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κας Τσομπανίδου Μ. και κου Κοτζαμπάση Γ., οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να υπολογίσουν την περιφέρεια της γης, επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου. Πράγματι, μετρώντας τη σκιά και το ύψος μιας κατακόρυφης ράβδου, γνωρίζοντας συνάμα  το γεωγραφικό πλάτος της θέσης του σχολείου μας,  και με βασικά στοιχεία της τριγωνομετρίας, υπολόγισαν την περιφέρεια και την ακτίνα της γης! Είναι αλήθεια ότι οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια αποτελούν ιδανικές ημερομηνίες για την πραγματοποίηση του πειράματος!

Βασικός στόχος της εν λόγω δράσης  ήταν η ανάδειξη του πειράματος ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η υποστήριξη της ενεργού συμμετοχής των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές, ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

Σε όλη τη διάρκεια αλλά και κατά το πέρας της εμπειρίας αυτής. οι μαθητές έδειξαν ενθουσιασμό, συνεργάστηκαν περίφημα και ξαφνιάστηκαν χαρούμενα που κατάφεραν να μετρήσουν την ακτίνα του πλανήτη τους!!

4

25H MARTIOY 1821 2

της Θεοτόκου

Την επέτειο της διπλής γιορτής τίμησαν την Πέμπτη 24 Μαρτίου μαθητές και εκπαιδευτικοί στα τμήματά τους, αποδίδοντας τον ανάλογο σεβασμό σε μια ημερομηνία που αφενός αποτελεί απαρχή της προσπάθειας για την Εθνική Παλιγγενεσία – 25 Μαρτίου 1821- αφετέρου σηματοδοτεί την έναρξη της μετά Χριστόν περιόδου με την υπόσχεση για τη σωτηρία του ανθρώπου μέσα από τη γέννηση του Θεανθρώπου.

Πράγματι, με τη συμβολή της κας Καπετάνου και την αμέριστη συμπαράσταση του Συλλόγου Διδασκόντων και της Διεύθυνσης, το Γυμνάσιο Κοπανού γιόρτασε την 25 Μαρτίου δια ζώσης μέσα στις τάξεις των τμημάτων ξεχωριστά, τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας στο πλαίσιο της πανδημίας. Αφού δόθηκε χρόνος για να μελετηθεί το θρησκευτικό περιεχόμενο της Εορτής, κάνοντας λόγο για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την πληροφόρησή της για το χαρμόσυνο νέο ότι επιλέχθηκε από το Θεό να γεννήσει το Χριστό, έπειτα παρουσιάστηκε ο αγώνας των Ελλήνων να αποτινάξουν τον Τουρκικό ζυγό, ξεκινώντας από διάφορα κινήματα, όπως αυτό των  Ορλωφικών, του Λ. Κατσώνη και του Δ. Φιλόσοφου, για να φτάσουμε στον αγώνα του Ρήγα Φεραίου, στη σθεναρή αντίσταση των Σουλιωτών, στην οργανωτική ικανότητα και το ξεσηκωτικό πνεύμα των Κλεφταρματολών, όπως είναι ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, στην προσπάθεια απελευθέρωσης με ανάληψη πρωτοβουλίας από τη Φιλική Εταιρία.

Ακολουθούν σημαντικές μάχες στην Τριπολιτσά, στο Βάλτετσι, στα Ψαρά, στην Κάσο, στη Νάουσα. Σημαντική μνεία γίνεται για την έξοδο του Μεσολογγίου  και τη Μάχη στο Ναβαρίνο που σηματοδότησε το τέλος της τουρκικής κυριαρχίας και την αρχή των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία Ελληνικού κράτους με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου (1828). Το αρχικό κράτος έφτανε μέχρι τη γραμμή του Παγασητικού – Αμβρακικού και περιλάμβανε την Πελοπόννησο (Μοριάς) , τη Στερεά, τα νησιά των Κυκλάδων.

Ονόματα, όπως ο Νικηταράς, ο γνωστός τουρκοφάγος, και η Μαντώ Μαυρογένους τιμούνται ιδιαίτερα, ενώ γίνεται αναφορά και στο όνομα του Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, ο οποίος έφτασε στη χώρα μας το 1828. .

Η κυρίως γιορτή περιλάμβανε οπτικοακουστικό υλικό μέσω βιντεοπροβολής, ενώ πλαισιώθηκε από ποιήματα για το διπλό νόημα της επετείου της 25ης  Μαρτίου, με τους μαθητές να διεκδικούν το λόγο.

Ευχόμαστε σε όλους Χρόνια Πολλά!!

25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821