Γυμνάσιο Καβασίλων Ημαθίας

To blog του σχολείου μας

Αρχεία για Νοέμβριος, 2023


Δράση του σχολείου μας με τη συνδρομή δύο δικηγόρων για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ τάξης.

Σε συνέχεια των δράσεων του γυμνασίου μας στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, με τίτλο ‘On life’ και θέμα την υπερσυνδεσιμότητα και τις επιπτώσεις αυτής στους εφήβους, πραγματοποιήθηκε  στις  10 Νοεμβρίου ενημέρωση –συζήτηση των μαθητών και των μαθητριών  της Γ’ τάξης από δύο δικηγόρους του τόπου μας, σχετικά με το νομικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ασφάλεια  των ιστοσελίδων, των ηλεκτρονικών αγορών, των προσωπικών δεδομένων, στο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα όρια ηλικίας χρήσης των social media, του είδους των επιτρεπτών αναρτήσεων και σχολιασμών,  τους τρόπους αντιμετώπισης κακόβουλων  σχολίων και  λεκτικών επιθέσεων , την αντιμετώπιση του cyber bullying και την παράνομη πρόσβαση σε ιδιωτικούς λογαριασμούς καθώς και το πλαίσιο χρήσης των κινητών τηλεφώνων στον χώρο του σχολείου.

Η ομάδα Erasmus+ των μαθητών και των μαθητριών  μας δημιούργησε  online ερωτηματολόγιο πριν από τη δράση με τους δικηγόρους σχετικά με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς που διέπουν το Διαδίκτυο και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το οποίο διανεμήθηκε στους συμμαθητές τους.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη δράση:

IMG 20231110 124104 592 IMG 20231110 124655 387

Δράση του σχολείου μας με τη συνδρομή του Κέντρου Πρόληψης “Πρόσβαση” για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ τάξης.

153bff94d340ffc2c7c2a21981721077Στα πλαίσια του προγράμματος  Erasmus+ που υλοποιεί  το σχολείο μας , με τίτλο ‘On life’ και θέμα την υπερσυνδεσιμότητα και τις επιπτώσεις αυτής στους εφήβους καθώς και την καλύτερη χρήση των ψηφιακών μέσων ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα εθισμού, εσωστρέφειας , απομόνωσης, υπερβολικής έκθεσης, άγχους και φόβου για την αυτοεικόνα, πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου ενημέρωση –συζήτηση των μαθητών και μαθητριών  της Γ’ τάξης από Κοινωνικό Λειτουργό και Ψυχολόγο του Κέντρου Πρόληψης ‘Πρόσβαση’.  Οι μαθητές και οι μαθήτριες  δούλεψαν σε ομάδες , συζήτησαν για τις διαδικτυακές τους συνήθειες, επεξεργάστηκαν  εικόνες που σχετίζονται με το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , προβληματίστηκαν για τους κινδύνους και τον εγκλωβισμό, σωματικό και πνευματικό,  που εγκυμονεί η κακή χρήση του διαδικτύου. Έθεσαν ερωτήματα και  έλαβαν απαντήσεις ως προς τη σωστή χρήση του διαδικτύου και τις σωστές επιλογές  ώστε να νιώθουν ενδυναμωμένοι και ασφαλείς.

Η ομάδα Erasmus+ των μαθητών και μαθητριών  μας δημιούργησε διαφορετικά online ερωτηματολόγια με ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, απευθυνόμενη σε παιδιά και γονείς, πριν την ενημέρωση από την ‘Πρόσβαση’. Αμέσως μετά ακολούθησε νέο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της δράσης.

Σχολική εορτή Πολυτεχνίου

πολυτεχνείοΑγαπητοί γονείς/κηδεμόνες

Αύριο,  Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 τα λεωφορεία το πρωί θα παραλάβουν κανονικά από τις στάσεις τα παιδιά.

Η γιορτή θα τελειώσει στις 10:00. Τα λεωφορεία θα έρθουν για να παραλάβουν τα παιδιά από το σχολείο στις 10:15.

Η Δ/ντρια του σχολείου

Κυριακίδου Ι. Άννα

Αιτήσεις ενισχυτικής διδασκαλίας 2023-24

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση θα ξεκινήσουν προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας  για  μαθητές/τριες των  γυμνασίων για το σχολικό έτος 2023-24.

Οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την ενισχυτική διδασκαλία πρέπει να συμπληρώσουν την παρακάτω αίτηση:

Αίτηση-δήλωση για ενισχυτική διδασκαλία (σε μορφή doc)

Αίτηση-δήλωση για ενισχυτική διδασκαλία (σε μορφή pdf)

και να την στείλουν ηλεκτρονικά  στο email του σχολείου (mail@gym-kavas.ima.sch.gr) μέχρι την Πέμπτη 15-11-2023.

Κριτήριο για την επιλογή-συμμετοχή των μαθητών/τριών στα τμήματα μαθημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, μετά από σχετική ενημέρωση και αίτηση των γονέων και κηδεμόνων, αποτελεί  η επίδοση του/της μαθητή/τριας στο αντίστοιχο μάθημα. Ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου στο οποίο φοιτά ο/η μαθητής/ τρια, για τον/την οποίο/α έχει υποβληθεί αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, με απόφαση του προτείνει τους/τις μαθητές/τριες που έχουν ανάγκη ενισχυτικής διδασκαλίας.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας καθορίζεται ως εξής:

– Για την πρώτη τάξη Γυμνασίου: τρεις (3) ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, δύο (2) ώρες Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τρεις (3) ώρες Μαθηματικά, μία (1) ώρα Φυσική και δύο (2) ώρες Αγγλικά.
Σύνολο έντεκα (11) ώρες.
– Για την δεύτερη τάξη Γυμνασίου: τρεις (3) ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, δύο (2) ώρες Αρχαία
Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τρεις (3) ώρες Μαθηματικά, μία (1) ώρα Φυσική, μία (1) ώρα Χημεία και δύο
(2) ώρες Αγγλικά.
Σύνολο δώδεκα (12) ώρες.
– Για την τρίτη τάξη Γυμνασίου: τρεις (3) ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, δύο (2) ώρες Αρχαία
Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τρεις (3) ώρες Μαθηματικά, μία (1) ώρα Φυσική, μία (1) ώρα Χημεία και δύο
(2) ώρες Αγγλικά.
Σύνολο δώδεκα (12) ώρες.

Η Ενισχυτική Διδασκαλία καλύπτει 1-5 διδακτικές ώρες την ημέρα μετά τη λήξη του κανονικού προγράμματος. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να παρακολουθήσει από ένα έως και όλα τα μαθήματα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας.

Η Ενισχυτική Διδασκαλία υλοποιείται σε Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (Σ.Κ.Α.Ε.). Τα Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης συγκροτούνται από ομάδες όμορων σχολικών μονάδων Γυμνασίου και ορίζονται ανά Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με απόφαση του Διευθυντή της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (συνεπώς, η ενισχυτική διδασκαλία είναι πιθανό να γίνεται σε άλλο γυμνάσιο της περιοχής μας).

 

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου

Ημέρα μνήμης για τα Καβάσιλα και για όλη την περιοχή, ήταν το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023.

Μνήμη για το έπος του 40, όπου τόσοι άνθρωποι χάθηκαν  εξ αιτίας της  αλαζονείας του  Χίτλερ. Νωρίς το πρωί, μαθητές και μαθήτριες συγκεντρώθηκαν στο χώρο του σχολείου μας και εκκλησιάστηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια παρακολούθησαν την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο ηρώο. Η εκπαιδευτικός του σχολείου μας κ. Σοφία Τραγιαννοπούλου εκφώνησε έναν μεστό και συναισθηματικά φορτισμένο λόγο. Ακολούθησε η μαθητική παρέλαση στον κεντρικό δρόμο των Καβασίλων, παρουσία των αρχών του τόπου. Τα παιδιά στη σημαία, ο διμοιρίτης και η διμοιρήτισσα, τα κορίτσια και τα αγόρια του σχολείου μας  παρέλασαν  δυναμικά και με ομοψυχία, τιμώντας τους ήρωες του ’40 και κάνοντας περήφανους το σχολείο και τις οικογένειές τους.  Τα παιδιά μας έδειξαν ότι δεν ξεχνάμε! Έθνος που ξεχνάει δεν έχει μέλλον.

Ακολουθούν φωτογραφίες.

1 3 2

Σχολικός εορτασμός 28ης Οκτωβριου

4 6 5

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 χαρήκαμε όλοι την γιορτή που ετοίμασε ο κ. Ε. Μιχαηλίδης Ποιήματα, κείμενα, βίντεο και τραγούδια μας μετέφεραν στο κλίμα της εποχής με τις σειρήνες, τα τελεσίγραφα των Ιταλών, τις νίκες των Ελλήνων, τις γυναίκες της Πίνδου, την τρομαχτική κατοχή, την απελευθέρωση.

Tα σκηνικά και την επιμέλεια ήχου την είχε ο κ. Παπαθανασίου.

Αφίσες οι μαθητές και οι μαθήτριες: Σαζακλίδου Αναστασια Γ3, Ταβλαρίδης Δημήτρης Γ3, Τούσκου Μελίσα Γ3. Φωτισμός: Τασιάνας Τάσος Γ2.

Παρουσιαστές-παρουσιάστριες:  Σουρλόπουλος Αθανάσιος Γ3, Ταμπακάκου Ειρήνη Γ3. Ποιήματα:  Δημόπουλος Σωτήρης Γ1, Μπλαχάβα Μελίνα Γ1, Καρασαββίδης Θεοδόσης Γ1, Μουστακόπουλος Γιώργος Γ1, Καραγιάννη Ευφροσύνη Γ1, Θέμελη Ουρανία Γ1, Γρηγοράκης Παναγιώτης Γ1, Κιτσικίδης Ανδρέας Γ1. Παπαδόπουλος Θωμάς Β1.

Η βιβλιοθήκη του σχολείου μας

b1 b2

 

Στο σχολείο μας λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται βιβλία για κατ’ οίκον μελέτη ή να ξεφυλλίζουν το έντυπο υλικό της βιβλιοθήκης και να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και σκάκι κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας οφείλουν να ακολουθούν τους κανόνες, όπως αυτοί ορίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της σχολικής βιβλιοθήκης.

 Οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης στον σύνδεσμο: libkavasila.mysch.gr

Υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης είναι οι εκπαιδευτικοί:

Κωστίκα Ιωάννα, Λαζοπούλου Καλλιόπη και Φράγκου Ελένη

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Δευτέρα 09:45-09:55
και
10:40-10:50
Τρίτη
Παρασκευή

     

Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της βιβλιοθήκης

βιβλιοθηκη

Η Σχολική Βιβλιοθήκη λειτουργεί με την παρουσία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, που έχουν οριστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες (εντός του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου), οι οποίες αναρτώνται σε εμφανή σημεία του σχολείου.  Ως χρήστες ορίζονται τα μέλη της σχολικής κοινότητας και συγκεκριμένα οι μαθητές/τριες, το διδακτικό και ειδικό επιστημονικό προσωπικό, προς όφελος των οποίων λειτουργεί η βιβλιοθήκη. Τα μέλη έχουν δικαίωμα χρήσης του χώρου και του υλικού της βιβλιοθήκης. Από τα μέλη της σχολικής κοινότητας οι μαθητές/τριες καλύπτουν, κατά προτεραιότητα, έναντι των άλλων χρηστών, τις εκπαιδευτικές και μορφωτικές ανάγκες τους. Κάθε εκπαιδευτικός, με τους μαθητές/τριες του τμήματός του, μπορεί να έχει πρόσβαση στον χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης και εκτός των τακτικών ωρών λειτουργίας της μετά από συνεννόηση με την/τις υπεύθυνο/ους της βιβλιοθήκης.

 

Για την εύρυθμη λειτουργία της βιβλιοθήκης:

 

  • Οι μαθητές οφείλουν να προσέρχονται με σεβασμό στον χώρο, να τηρούν χαμηλούς τόνους και να ακολουθούν τις υποδείξεις-συστάσεις των υπεύθυνων εκπαιδευτικών. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων μέσα στη βιβλιοθήκη είναι 15 μαθητές. 
  • Για τη διατήρηση της καθαριότητας του χώρου, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων, χυμών, αναψυκτικών από τους μαθητές μέσα στη βιβλιοθήκη. 
  • Σε περίπτωση πρόκλησης οποιασδήποτε φθοράς στη βιβλιοθήκη (είτε στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό είτε σε έντυπο υλικό), οι μαθητές οφείλουν να την αποκαταστήσουν, όπως προβλέπεται και από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του σχολείου, σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση του σχολείου και τις υπεύθυνους εκπαιδευτικούς της βιβλιοθήκης. 

Κανόνες δανεισμού: 

  • Ο δανεισμός βιβλίων γίνεται μόνο έπειτα από έλεγχο των υπεύθυνων εκπαιδευτικών. 
  • Οι μαθητές μπορούν να δανείζονται μέχρι 2 βιβλία για 30 ημέρες με δυνατότητα ανανέωσης του δανεισμού έως 10 ημέρες. 
  • Τα επιστρεφόμενα βιβλία πρέπει να παραδίδονται στις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς και να μην επανατοποθετούνται αυθαίρετα στα ράφια. 
  • Τα πληροφοριακά βιβλία (λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά) δε δανείζονται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων