Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο “Αναβιώνοντας Βυζαντινές πόλεις μέσα από τα μνημεία”, το σχολείο μας μαζί με το Γυμνάσιο Γυναικοκάστρου, πραγματοποίησε τετραήμερη εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη από τις 26 έως τις 29 Απριλίου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε πολλά από τα σημαντικότερα μνημεία και χώρους της Πόλης:
Επισκεφθήκαμε την Αγία Σοφία, το μεγαλοπρεπές μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής που εντυπωσίασε τους μαθητές με τον τεράστιο τρούλο και τα περίτεχνα ψηφιδωτά της.


Στη Βασιλική Κινστέρνα (Γερεμπατάν), θαυμάσαμε το υπόγειο παλάτι των νερών με τις 336 κολώνες και τις διάσημες κεφαλές της Μέδουσας που στηρίζουν δύο από τις κολώνες.

Το Μπλε Τζαμί (Σουλτάν Αχμέτ) με τους έξι μιναρέδες και την εντυπωσιακή διακόσμηση από γαλάζια πλακάκια .

Στον Ιππόδρομο, το αρχαίο κέντρο της βυζαντινής κοινωνικής ζωής, είδαμε τον Οβελίσκο του Θεοδοσίου και το Χάλκινο Τρίποδα των Δελφών, μαθαίνοντας για τους αγώνες και τις πολιτικές αναταραχές που διαδραματίστηκαν εκεί.

Συγκινητική ήταν η επίσκεψή μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε την Πατριαρχική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου .

Η Μεγάλη του Γένους Σχολή μας εντυπωσίασε με την επιβλητική της αρχιτεκτονική και την πλούσια εκπαιδευτική της παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Στη Μονή της Χώρας θαυμάσαμε μερικά από τα καλύτερα διατηρημένα βυζαντινά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες που αφηγούνται βιβλικές ιστορίες με εξαιρετική τέχνη.


Επισκευτήκαμε την μονή της Ζωοδόχου Πηγής του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα, ενα Ιερό Χριστιανικό Αγίασμα που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη, έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα “παλάτια των πηγών”, στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη.
Πήρε την ονομασία του από την τουρκική λέξη balık (= ψάρι) και περιλαμβάνει το Μοναστήρι, την Εκκλησία και το Αγίασμα.

Περιηγηθήκαμε στο πολύχρωμο Καπαλί Τσαρσί (Σκεπαστή Αγορά) με τα χιλιάδες καταστήματα και τα παραδοσιακά εργαστήρια που λειτουργούν εκεί από την εποχή των Οθωμανών.
Απολαύσαμε τα αρώματα και τα χρώματα στην Αιγυπτιακή Αγορά (Μπαχαράδικα) με τα εξωτικά μπαχαρικά, τα γλυκά και τα παραδοσιακά προϊόντα.

Ανακαλύψαμε την ιστορία της Πόλης περπατώντας στα Τείχη που προστάτευαν για αιώνες την Κωνσταντινούπολη, θαυμάζοντας τις επάλξεις και τους πύργους τους.

Επισκεφθήκαμε τη μοντέρνα περιοχή Νισαντασί με τις πολυτελείς μπουτίκ και τα κομψά καφέ, νιώθοντας τον παλμό της σύγχρονης Πόλης.
Επισκεφθήκαμε τον Πύργο του Γαλατά μεσαιωνικός, κυκλικός, πέτρινος πύργος που βρίσκεται στην περιοχή Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, στη βόρεια πλευρά του Κεράτιου κόλπου.


Περπατήσαμε στην πολυσύχναστη Πλατεία Ταξίμ, το σύγχρονο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, γεμάτη με καταστήματα, εστιατόρια και πολιτιστικούς χώρους.

Επισκεφθήκαμε το ιστορικό Ζωγράφειο Ελληνικό Σχολείο, όπου συναντήσαμε πολλούςΈλληνες μαθητές

Είδαμε Ελληνικό Προξενείο γνωρίζοντας τη σημασία του για τον Ελληνισμό της Πόλης, καθώς και για τις διπλωματικές και πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Το αποκορύφωμα της εκδρομής μας ήταν η κρουαζιέρα στον Βόσπορο, όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την Κωνσταντινούπολη από τη θάλασσα και να δούμε το σημείο όπου συναντιούνται δύο ήπειροι – η Ευρώπη και η Ασία. Από το πλοίο θαυμάσαμε τα παλάτια, τις επαύλεις (γιαλί) και τις γέφυρες που ενώνουν τις δύο πλευρές της Πόλης.



Η εκδρομή αυτή αποτέλεσε μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία που συνδύασε την ιστορία, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική, επιτρέποντας στους μαθητές να βιώσουν από κοντά την πολύπλευρη προσωπικότητα της Κωνσταντινούπολης, μιας πόλης με βαθιές ελληνικές ρίζες και πλούσια βυζαντινή κληρονομιά.
Πρόσφατα σχόλια