Διήμερη Εκδρομή της Περιβαλλοντικής Ομάδας στα Κρέστενα- Αρχαία Ολυμπία


DSC00641Η Περιβαλλοντική Ομάδα (32 μαθητές μας) και 3 συνοδοί εκπαιδευτικοί του σχολείου μας στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποίησε διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στα Κρέστενα – Αρχαία Ολυμπία στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος που εκπονεί «Αειφορία και υγεία απ’ τα τοπικά προϊόντα σε περίοδο κρίσης».
Ξεκινήσαμε, μαθητές και συνοδοί εκπαιδευτικοί, το πρωί της ηλιόλουστης Πέμπτης και αρχικά επισκεφθήκαμε το κάστρο Χλεμούτσι στο Κάστρο Κυλλήνης, απέναντι από τη Ζάκυνθο, σημαντικής αμυντικής αξίας κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και ύστερα το Κατάκολο, όπου απολαύσαμε το μεσημεριανό μας δίπλα στην ήσυχη θάλασσα. Στις 3 ακριβώς φτάσαμε στη Μαθητική Εστία Κρεστένων που φιλοξενεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων, όπου μας υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι με ζεστό χαμόγελο υποσχόμενοι μια υπέροχη φιλοξενία.
Στο θεωρητικό μέρος της παρουσίασης του Προγράμματος «Φύση και Άσκηση στο ιερό της Ολυμπίας» η υπεύθυνη κ. Αγγελική Τσούρα μέσα απ’ τον υπέροχο κόσμο της μυθολογίας και με απλό και παραστατικό τρόπο μίλησε για το χώρο της Ολυμπίας, τη σημασία των αγώνων – τελετών γονιμότητας, τη λατρεία θεοτήτων, το οικοσύστημα της Αρχαίας Ολυμπίας απ’ την αρχαιότητα ως σήμερα (Αλφειός, Κρόνιος Λόφος, Κοιλάδα Ιερής Άλτης) τη σχέση του αρχαίου αθλητή με το σώμα του κλπ.
Στο εξωτερικό χώρο της Μαθητικής Εστίας με τη συμβολή της κ. Μαρίας Σχοινά, οι μαθητές έπαιξαν παιχνίδια με στόχο να τονιστεί η ανάγκη της συνεργασίας, η ανάπτυξη εμπιστοσύνης του ενός προς τον άλλον και γενικά η βιωματική προσέγγιση μέσω του υγιούς συναγωνισμού στη φύση. Τέλος, ανέβηκαν στο Εργαστήρι της Μαθητικής Εστίας, όπου παρασκεύασαν σαπούνι με αγνά υλικά με παραδοσιακό τρόπο μαθαίνοντας την αξία της επανάχρησης υλικών. Μετά απ’ το απολαυστικό δείπνο όλοι μαζί περιηγηθήκαμε στην Πλατεία του Πύργου περνώντας χαλαρές στιγμές.
Το πρωί της Παρασκευής ξεκινήσαμε με τις υπεύθυνες του Κέντρου κ. Αγγελική Τσούρα και Μάτα Αναστασίου για τον ιερό χώρο της Ολυμπίας. Οι μαθητές έχοντας πάρει ρόλους (αθλητή, ελλανοδίκη, αλείπτη, ξυλέα, κ.λ.π) αναπαράστησαν θυσίες, έτρεξαν συμβολικά και στεφανώθηκαν νικητές μαθαίνοντας βιωματικά στο πλαίσιοτου δυνατού ό,τι αφορά τον ιερό χώρο της Ολυμπίας ενώ παράλληλα ξεναγούνταν στο χώρο του πεδίου.
Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε απ’ την κ. Αγγελική Τσούρα στο χώρο του Μουσείου της Ολυμπίας, θαυμάζοντας από κοντά και μαθαίνοντας πληροφορίες σχετικά με το δέσιμο Φύσης-Ανθρώπου και συνειδητοποιώντας έντονα ότι η φύση είναι Τροφός και Δάσκαλος του Ανθρώπου.
Ο αρχικός σκοπός του Προγράμματος ήταν ν’ αποκτήσουν οι συμμετέχοντες τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να διακρίνουν τη διασύνδεση και την αλληλεπίδραση φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος και να διαμορφώνουν συμπεριφορές, στάσεις και αξίες στην κατεύθυνση της αειφορικής διαχείρισης της βιολογικής και πολιτισμικής ποικιλότητας. Στο πλαίσιο του δυνατού ο στόχος και μετά την επίσκεψη στο Μουσείο επετεύχθη, όπως συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες στο φύλλο αξιολόγησης του Προγράμματος.
Οι μαθητές, αφού πήραν ο καθένας ως ενθύμιο ένα σαπουνάκι από ελαιόλαδο και αφού αποχαιρέτησαν τους υπεύθυνους ευχαριστώντας τους για τη ζεστή και υπέροχη φιλοξενία τους, πήραν το δρόμο της επιστροφής κάνοντας μια ολιγόωρη στάση στην Πάτρα και περνώντας ξένοιαστες στιγμές.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί γυρίσαμε πίσω με πρωτόγνωρες εμπειρίες, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει δυνατότητα επιτυχημένης συνεργασίας και αλληλοσεβασμού και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη περιβαλλοντική μας απόδραση.

DSC00698DSC00664