Θαλής

thalis_03

(επιμέλεια άρθρου Τσεργά Ευανθία, Α΄Γυμνασίου, Εργασία στο μάθημα της ιστορίας)

Ο Θαλής γεννήθηκε στην Μίλητο και ήταν γιος  του Εξαμύου και της Κλεοβουλίνης που κατάγονταν και οι δύο από οικογένειες Φοινίκων αριστοκρατών. Ωστόσο δεν υπάρχει η ακριβής ημερομηνία γέννησής και θανάτου του. Σκόρπιες αναφορές αρχαίων συγγραφών πιστεύουν πως η γέννησή του ήταν το 640 ή 624 π.Χ. Ο Θαλής ο Μιλήσιος ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και ο πρώτος των επτά σοφών της αρχαιότητας. Ήταν μαθηματικός, αστρονόμος, μετεωρολόγος, φυσικός, μηχανικός και ίδρυσε την Ιωνική σχολή Σχολή φυσικής φιλοσοφίας στη Μίλητο. Αρκετοί αρχαίοι φιλόσοφοι αλλά κυρίως ο Αριστοτέλης θεωρούν τον Θαλή ως τον πρώτο αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο.

.

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με τον γιο του Θαλή. Το όνομά του ήταν Κύβισθος. Η πρώτη θεωρία αναφέρει πως ήταν βιολογικός του γιος, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως ήταν ανιψιός τον οποίο υιοθέτησε. Άλλη εκδοχή υποστηρίζει πως ο Θαλής δεν είχε παντρευτεί. Σύμφωνα με την παράδοση η μητέρα του Θαλή τον παρακινούσε να παντρευτεί αλλά εκείνος υποστήριζε πως ήταν μικρός σε ηλικία για γάμο. Καθώς περνούσαν τα χρόνια όμως έλεγε πως πια είχε μεγαλώσει. Υπάρχουν και άλλες τέτοιες παραδόσεις

Ο Θαλής ασχολήθηκε κυρίως με το να κατανοεί και να εξηγεί φυσικά φαινόμενα στη φύση (π.Χ. έκλειψη ηλίου, κεραυνοί) που μέχρι τότε λόγω της εποχής δεν υπήρχε κάποια βάσιμη με αποδείξεις εξήγηση, παρά μόνο αναφορές σε μυθολογικούς θεούς. Επιπλέον υπήρξε διδάσκαλος με μεγάλη επιρροή στους περισσότερους μεταγενέστερους φιλοσόφους. Εκείνοι ακολουθώντας τα βήματά του προσπάθησαν να δημιουργήσουν τεκμηριωμένες με αποδείξεις και στοιχεία πεποιθήσεις που θα εξηγούσαν τα φυσικά φαινόμενα, τα διάφορα ουράνια σώματα κτλ. Χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τους φυσικές επιστήμες, την λογική, τα μαθηματικά, χωρίς την επιρροή μύθων και θρύλων.

Αναφέρεται σε πολλές πηγές ως πρωτοπόρος για την εποχή του. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν διαφωνίες για τα γραπτά του έργα. Αρκετοί υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν γραπτά, ενώ άλλοι του αποδίδουν έργα, όπως το Περί ηλιοστασίων και Περί ισημερίας.

Αρχαίοι συγγραφείς υποστηρίζουν επίσης πως ο Θαλής είχε σχέσεις με την πολιτική. Αρχικά υπήρξε στο προσκήνιο σημαντικών γεγονότων στην περιοχή της Μικράς Ασίας. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ο Θαλής προέβλεψε την έκλειψη ηλίου το 585 π.Χ. κατά τη διάρκεια της μάχης του Άλυ ποταμού των Λύδων και των Μήδων.

Ο Θαλής προέβλεψε την έκλειψη ηλίου

 

Σε έναν τέτοιο μεταγενέστερο πόλεμο (Λύδιοι εναντίον Μήδοι) οι Λύδιοι δεν μπορούσαν να περάσουν τον ποταμό Άλυ, ο Θαλής που βρισκόταν στο στρατόπεδό τους, κατάφερε να χωρίσει το ρεύμα του ποταμού κάνοντάς το διαβατό. Επίσης ο Διογένης ο Λαέρτιος υποστηρίζει πως ο Θαλής απέτρεψε τους Μιλήσιους να συμμαχήσουν με τον Κροίσο κατά τη διάρκεια του πολέμου του με τον Κύρο. Με αυτόν τον τρόπο έσωσε την πόλη καθώς στο τέλος νίκησε ο Κύρος.

Σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Θαλή, ο Αριστοτέλης αναφέρει μια διαφορετική εκδοχή για τις οικονομικές του δραστηριότητες. Αναλυτικότερα οι συμπολίτες του Θαλή καθώς αμφισβητούσαν την αξία της φιλοσοφίας επειδή εκείνη δεν πρόσφερε πλούτη, ο Θαλής προέβλεψε παρακολουθώντας τις κινήσεις των άστρων κατάλαβε πως αναμένεται μια χρονιά καλής σοδειάς και έτσι νοίκιασε όλα τα ελαιοτριβεία της Μιλήτου. Τον επόμενο χρόνο με την αυξημένη κίνηση έγινε πλούσιος αποδεικνύοντάς τους πλέον, πως με τη σοφία μπορεί κανείς να γίνει πλούσιος, χωρίς όμως να είναι αυτός ο σκοπός της.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως δεν υπάρχουν ακριβείς ημερομηνίες σύμφωνα με τον θάνατό του Θαλή, όμως ο Διογένης ο Λαέρτιος σημειώνει πως πέθανε σε ηλικία 78 ετών το 548-545 π.Χ. την περίοδο της Ολυμπιάδας.