Στο πλαίσιο των δράσεων του ενεργού πολίτη, του Διεθνούς Δικτύου των Οικολογικών Σχολείων και των μαθημάτων της βιολογίας και των εργαστηρίων δεξιοτήτων το Γυμνάσιο Γαλατινής υλοποίησε μια πολύωρη δράση με τίτλο “Βιολογικός ψεκασμός”. Στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση, η παρασκευή και η εφαρμογή φυσικών εντομοαπωθητικών, ενισχύοντας τη βιώσιμη διαχείριση των φυτών και την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών.
Η δράση αυτή χωρίστηκε σε έξι φάσεις:
🔹 Φάση 1: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση
Αρχικά, αφιερώθηκε ικανός χρόνος ώστε όλοι οι μαθητές να ενημερωθούν διεξοδικά για τη σημασία της ενεργοποίησής μας ως πολίτες σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία τόσο στο σχολείο όσο και στην καθημερινή μας ζωή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ατομική και συλλογική ευθύνη μας απέναντι στη ζωή, τη φύση και τον πλανήτη.
🔹 Φάση 2: Εστίαση στον βιολογικό ψεκασμό για την αειφορία
Στη συνέχεια, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αξία του βιολογικού ψεκασμού για το περιβάλλον. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του βιολογικού ραντισμού σε σχέση με τα συμβατικά χημικά σκευάσματα. Μέσα από παραδείγματα, αναδείχθηκαν οι διαφορές και τα πλεονεκτήματα της βιολογικής προσέγγισης, τόσο για το οικοσύστημα όσο και για την ανθρώπινη υγεία.
🔹 Φάση 3: Συζήτηση και κατανόηση της οικολογικής αξίας του βιολογικού ψεκασμού
Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τους μαθητές, στην οποία οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά, κατανοώντας τη συνεισφορά του βιολογικού ψεκασμού στην προστασία:
-
της ωφέλιμης πανίδας (όπως οι μέλισσες και οι φυσικοί θηρευτές),
-
της βιοποικιλότητας,
-
και της αειφορίας του φυσικού περιβάλλοντος.
🔹 Φάση 4: Πρακτική ενημέρωση για τα φυσικά εντομοαπωθητικά
Στο στάδιο αυτό έγινε αναλυτική παρουσίαση των ενδεικτικών επιλογών που διαθέτει ο άνθρωπος για την φυτοπροστασία μέσα από την παρασκευή και εφαρμογή φυσικών εντομοαπωθητικών, ενισχύοντας την πρακτική γνώση των μαθητών και ενθαρρύνοντάς τους να εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις στην καθημερινή ζωή.
🔹 Φάση 5: Προετοιμασία και παρασκευή φυσικών σκευασμάτων
Αφού διασφαλίστηκαν τα κατάλληλα υλικά, όλοι οι μαθητές του σχολείου, υπό την καθοδήγηση του βιολόγου κ. Κοσμίδη Γιώργου, συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία παρασκευής. Δημιούργησαν τέσσερα διαφορετικά φυσικά σκευάσματα, χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως:
- σκόρδο,
- σαπούνι Μασσαλίας,
- σόδα,
- καυτερή πιπεριά.
Με την πολύτιμη καθοδήγηση του κ. Κοσμίδη και οι μαθητές ακολούθησαν συγκεκριμένες συνταγές και παρήγαγαν βιολογικά εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά, ασφαλή για τα φυτά και φιλικά προς το περιβάλλον.
🔹 Φάση 6: Εφαρμογή και βιωματική εμπειρία
Αφού παρασκεύασαν τα φυσικά σκευάσματα, οι μαθητές τα εφάρμοσαν σε ανθοφόρα φυτά και γλάστρες του σχολείου με στόχο να παρατηρήσουν σε βάθος χρόνου τις επιδράσεις τους.
Μέσα από αυτή τη βιωματική εμπειρία, ήρθαν σε επαφή με τη φιλοσοφία της οικολογικής γεωργίας και αντιλήφθηκαν την αξία των φυσικών μεθόδων προστασίας των φυτών, μειώνοντας τη χρήση χημικών που επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία μέσα από τη μόλυνση που προκαλείται στο περιβάλλον.
Η δράση αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές να πειραματιστούν, να συνεργαστούν και να αποκτήσουν γνώσεις που θα τους συνοδεύουν στην καθημερινότητά τους. Το Γυμνάσιο Γαλατινής συνεχίζει να προάγει την περιβαλλοντική εκπαίδευση, ενθαρρύνοντας τη βιώσιμη σκέψη και πρακτική σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον εκπαιδευτικό κ. Κοσμίδη Γιώργο για την πολύτιμη καθοδήγηση που παρείχε σε όλες τις φάσεις διεξαγωγής αυτής της ενδιαφέρουσας και ωφέλιμης δράσης.








