Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος κατά τη διάρκεια του Β΄παγκόσμιου πολέμου, στις 26 και 27 Ιανουαρίου, οι μαθητές της Β΄τάξης του Γυμνασίου και της Γ’ τάξης του Λυκείου συμμετείχαν σε σχετική ενημερωτική δράση. Παρακολούθησαν μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα και ακολούθησε συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασαν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προξενήθηκαν και δήλωσαν απερίφραστα την εναντίωσή τους σε κάθε μορφή ρατσισμού και κάθε άρνηση ή υποτίμηση του Ολοκαυτώματος.
Όλοι μας, ως εκπαιδευτικοί, ως μαθητές, ως γονείς και τελικά ως υπεύθυνοι πολίτες έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε ότι το παρελθόν δεν ξεχνιέται, ότι κάποτε στην Ευρώπη υπήρχε μίσος προς κάποιες πληθυσμιακές ομάδες, ότι οι πολίτες της Ευρώπης ήταν σιωπηλοί, ανίκανοι ή αδιάφοροι να αντιδράσουν, ότι θανατώθηκαν 6 εκατομμύρια Εβραίοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ότι καταστράφηκαν όνειρα και χάθηκαν άδικα ζωές. Γιατί μόνο με τη γνώση και την μνήμη, μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους ανθρώπους χωρίς ταμπέλες και διακρίσεις και να διασφαλίσουμε ότι οι ιστορίες των ανθρώπων δεν χάθηκαν μαζί τους.
Ο Martin Niemöller (1892-1984) ήταν Γερμανός αντιναζιστής θεολόγος και πάστορας. Πρωτοστατούσε στην αντίσταση της Γερμανικής Εκκλησίας ενάντια στον Χίτλερ και γι’αυτό φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου από όπου στάθηκε τυχερός και επέζησε. Κυρίως όμως είναι γνωστός για το εξής ποίημά του:
Πρώτα ήρθαν για τους σοσιαλιστές, αλλά δεν μίλησα – γιατί δεν ήμουν σοσιαλιστής.
Έπειτα ήρθαν για τους συνδικαλιστές, αλλά δεν μίλησα – γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής.
Μετά ήρθαν για τους Εβραίους, αλλά δεν μίλησα – γιατί δεν ήμουν Εβραίος.
Αργότερα ήρθαν για μένα, αλλά δεν είχε μείνει κανένας για να μιλήσει.
Δημητρίου Μαρία Δέσποινα, Φιλόλογος
Σκέψεις μαθητών της β’ γυμνασίου για το Ολοκαύτωμα
Ζάκυνθος, το νησί των δικαίων
Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων ήταν ένα από πιο δυσάρεστα γεγονότα του 20ου αιώνα γιατί σκοτώθηκαν πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη. Ενώ όλες οι περιοχές της Ελλάδας είχαν καταληφθεί από τους Γερμανούς, ένα νησί του Ιονίου, η Ζάκυνθος αντιστάθηκε. Όταν οι Γερμανοί ζήτησαν από το δήμαρχο και τον μητροπολίτη να τους παραδώσουν τη λίστα με τα ονόματα των Εβραίων του νησιού, αυτοί με κίνδυνο της ζωής τους, έγραψαν τα δικά τους ονόματα στη λίστα. Αυτή η πράξη ήταν πάρα πολύ γενναία, ώστε το νησί ονομάστηκε νησί των δικαίων.
Κωνσταντίνος Τσελεγκίδης, Γιώργος Σπανός
Η Γερμανία κατά τη διάρκεια που ηγέτης της ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ, είχε ως στόχο τον αφανισμό των Εβραίων. Η δράση αυτή ξεκίνησε πριν από την έναρξη του β’ παγκοσμίου πολέμου. Τότε ήταν που οι Γερμανοί ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν τους Ευρωπαίους Εβραίους και να τους κατευθύνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στο μεγαλύτερο από αυτά, το Άουσβιτς. Το ταξίδι για να φτάσουν με τα τρένα διήρκεσε πολλές βασανιστικές μέρες καθώς υποσιτίζονταν και οι συνθήκες ήταν απάνθρωπες, με αποτέλεσμα να πεθάνουν πολλά άτομα πριν φτάσουν ακόμη στον προορισμό τους. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν τα μεγαλύτερα νεκροταφεία μια κι εκεί σκοτώθηκαν 6 εκατομμύρια άνθρωποι μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ στην Θεσσαλονίκη πριν τον πόλεμο ζούσαν περίπου 50.000 Έλληνες Εβραίοι, μετά τον πόλεμο επέστρεψαν μόλις 2.000. Αυτή η αποτρόπαιη πράξη των Γερμανών μας έκανε να νιώσουμε συμπόνια και θλίψη. Θεωρούμε ότι κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να περάσει τέτοιες καταστάσεις στη ζωή του.
Βουλανά Δάφνη, Γκιώργκη Μαρία Ευαγγελία, Γκουγκούση Ιωάννα, Ντάγκα Ελένη, Μπόλκα Παναγιώτα, Μαστρομανώολη Κυριακή, Μανέ Αλέντια, Θεολόγη Μελίνα