Παρακολούθηση της ταινίας “Antigone” στο θέατρο “Απόλλων”

Ταινία "Αντιγόνη"

Την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθήτριες/μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο θέατρο «Απόλλων» του Πύργου την ταινία Antigone (παραγωγή 2019, σκηνοθεσία Sophie Deraspe), σε μια ειδική προβολή στα πλαίσια του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Ο διαχρονικά κλασσικός μύθος των Λαβδακιδών και της Αντιγόνης (ιδιαίτερα γνωστός από την ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή), της κοπέλας που πήγε κόντρα στην πολιτική εξουσία χάριν του αδελφού της υπακούοντας στους άγραφους νόμους του αίματος και της οικογένειας, ενέπνευσε ανά τους αιώνες πλήθος σπουδαίων δραματουργών, συγγραφέων, σκηνοθετών, συνθετών, καλλιτεχνών: Hölderlin, Mendelssohn, Brecht, Cocteau, Anouilh, Böll, Orff…, για να αναφέρουμε μερικά σπουδαία ονόματα.

Και συνεχίζει να εμπνέει μέχρι σήμερα. Στην ταινία Antigone της Sophie Deraspe παρουσιάζεται μία ακόμη εκδοχή του μύθου, μεταφερμένη στην σύγχρονη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα: η Αντιγόνη και η οικογένειά της είναι πρόσφυγες από την Αλγερία, που ζουν στο Κεμπέκ του Καναδά. Ο Ετεοκλής, ο ένας της αδερφός, είναι μέλος συμμορίας και χάνει την ζωή του από σφαίρα αστυνομικού. Ο Πολυνείκης, ο άλλος αδερφός, συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και περιμένει την απέλασή του. Η Αντιγόνη τον βοηθά να αποδράσει. Ωστόσο, συλλαμβάνεται και η ίδια και προσάγεται σε δίκη. Αρνούμενη να συμβιβαστεί με τις αρχές της πολιτείας, αλλά και με τον πατέρα του φίλου της Αίμονα, επιμένει, τελικά, στο δικό της περί δικαίου αίσθημα, επιλέγοντας την αγάπη και την αφοσίωση στην οικογένειά της.

Το σχολείο μας –διευθυντής, εκπαιδευτικοί και μαθήτριες/μαθητές– ευχαριστεί τους υπευθύνους του θεάτρου «Απόλλων» για την όμορφη κινηματογραφική εμπειρία.


Η ιδέα και πρωτοβουλία για την παρακολούθηση της ταινίας προήλθε από την ομάδα των εκπαιδευτικών του σχολείου, που έχει αναλάβει τον άξονα 3 του συλλογικού προγραμματισμού (εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης) του έργου της σχολικής μονάδας, με τίτλο «Σχέσεις μεταξύ μαθητών/μαθητριών», η οποία απαρτίζεται από τις κυρίες Διονυσία Γαλανοπούλου, Δέσποινα Μαντά (συντονίστρια της ομάδας) και Ευσταθία Τζαβάρα.


Έξω από το θέατρο "Απόλλων"
Έξω από το θέατρο “Απόλλων”
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων