Feed
Άρθρα
Σχόλια

Στο πλαίσιο δράσεων προώθησης της ανθρώπινης υγείας υλοποιήθηκε δράση με θέμα “Μεσογειακή Διατροφή¨ με ομιλητή τον εκπαιδευτικό κ. Τοπάλη Χαράλαμπο.

IMG 20230516 175730

All-focusΛήψη αρχείουΛήψη αρχείουΛήψη αρχείουΛήψη αρχείουΛήψη αρχείουΛήψη αρχείου

 

Στις 26/4/2023 οι μαθητές και ο Σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας παρακολούθησαν τη συναυλία του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας  στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης. Οι εντυπώσεις ήταν άριστες και όλοι απόλαυσαν μια μουσική βραδιά.

IMG 20230426 191108 2 COLLAGE

 

Στο πλαίσιο δράσεων ενδυνάμωσης της ψυχικής υγείας των μελών της σχολικής κοινότητας την Δευτέρα 24/04/2023 και ώρα 18:00μ.μ. έγινε παρουσίαση στο σχολείο μας διάρκειας 1,5 ωρών με θέμα:

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΧΟΥΣ
»

Την παρουσίαση και σχετική συζήτηση διενήργησαν οι ψυχολόγοι κ.κ. Μέτσιου Αικατερίνη και Αθανασίου Ελένη του ΕΨΥΚΑ Κοζάνης, της Εταιρίας δηλαδή Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης.

IMG 20230424 182217

IMG 20230424 183618 1

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες να γνωρίσουν τρόπους ανάπτυξης ψυχικής ανθεκτικότητας, όπως έχοντας ρεαλιστική αισιοδοξία, αντιμετωπίζοντας το φόβο ή ακολουθώντας τις αξίες μας. Η συμβολή της πνευματικότητας και θρησκείας, των κοινωνικών υποστηρικτικών δικτύων, αλλά και των προτύπων κρίνεται καθοριστική.  Η καλή φυσική κατάσταση αλλά και η «γυμναστική» του εγκέφαλου βοηθούν επίσης στη διαχείριση του άγχους.

Ειδικότερα η ρεαλιστική αισιοδοξία αναφέρεται σε ερωτήματα, όπως: Είναι ο φόβος μου πραγματικός; Τον αντιλαμβάνομαι στις πραγματικές του διαστάσεις; Τι μπορώ να κάνω;

Λύσεις-δράσεις: Το συζητάω με άλλους, γνωστούς και αγνώστους, και αναζητώ πληροφορίες. Αποδέχομαι ό,τι δεν μπορώ να αλλάξω.  Δεν είναι κακό να φοβάμαι. Αναλαμβάνω δράση.

«Γυμναστική» εγκεφάλου:

  • Κάνουμε πράγματα που δεν έχουμε ξανακάνει.
  • Κάνουμε πράγματα διαφορετικά, όπως πλένουμε τα δόντια μας με το άλλο χέρι, ή χειριζόμαστε το ποντίκι του υπολογιστή με το άλλο χέρι.
  • Διαβάζουμε βιβλία.
  • Επεξεργαζόμαστε διαφορετικές απόψεις.
  • Λύνουμε σταυρόλεξα, παζλ, γρίφους.
  • Συνομιλούμε με ανθρώπους που ξέρουν πράγματα που εμείς δεν ξέρουμε.
  • Οπτικοποιούμε στη φαντασία.

Σχετικές θετικές σκέψεις για καταπολέμηση του άγχους:

Είναι ΟΚ να έχω λίγο άγχος, όλοι έχουν συνήθως.

Σημασία έχει η προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα.

Στο τέλος θα έχω μια ακόμη εμπειρία και θα γίνω καλύτερος.

SELF

Η ενημέρωση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και άφησε σημαντικά μηνύματα στους συμμετέχοντες, για ζητήματα ανάπτυξης ψυχικής ανθεκτικότητας και διαχείρισης του άγχους.

Ευχαριστούμε θερμά το ΕΨΥΚΑ Κοζάνης και ιδιαίτερα τις ψυχολόγους κ.κ. Μέτσιου Αικατερίνη και Αθανασίου Ελένη για την συνεισφορά τους.

Η δ/ντρια

Μ. Τσουκανέλη

ΟΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ:

ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ 1

Τα μαθήματα  θα   λήξουν:

Στα Γυμνάσια  στις 30 Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν    στις 15 Ιουνίου (σ.σ. στις 19 και 22 Μαΐου τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω εκλογών).

Στα   Λύκεια, οι μαθητές θα κάνουν τελευταία ημέρα μάθημα την  Πέμπτη 18 Μαΐου (σ.σ. στις 19 Μαΐου τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω εκλογών). Οι απολυτήριες για τη Γ’ Λυκείου θα ολοκληρωθούν στις 30 Μαΐου, ενώ  οι ενδοσχολικές εξετάσεις της Α’ και  Β’ Λυκείου  στις 15 Ιουνίου.

2023

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις   θα πραγματοποιηθούν :

  • Στα  ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια,    στις 2, 6, 8 και 12 Ιουνίου.
  • Στα ειδικά μαθήματα ΓΕΛ από 17 έως και 29 Ιουνίου .Λήψη αρχείου

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών σε θέματα υγείας οργανώθηκε στο σχολείο μας στις 22/3/2023 εκπαιδευτική δράση σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Κοζάνης. Στόχος της ήταν η προαγωγή της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων.

IMG 20230322 170755 IMG 20230322 170816

      Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και πιο συγκεκριμένα για την αντισύλληψη και τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση των παραπάνω θεμάτων πραγματοποίησαν οι κ.κ. Νάνου Βασιλική και Μπατιάνη Μαλαματή, Μαίες του Κέντρου Υγείας Κοζάνης. Μετά την ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση για απορίες και διευκρινίσεις πάνω στα ζητήματα αυτά.

Καίριο μήνυμα η ανάγκη χρήσης του ανδρικού προφυλακτικού σε συνδυασμό με κάποια ορμονική η μακράς διάρκειας αντισυλληπτική μέθοδο, ώστε οι έφηβοι να αποφεύγουν το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης κύησης.

Απόσπασμα από την παρουσίαση και σχετικοί μύθοι:

♀ Δεν μπορώ να μείνω έγκυος εάν κάνω μπάνιο μετά την επαφή.
  ΜΥΘΟΣ: Το μπάνιο δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης!

♀ Δεν μπορώ να μείνω έγκυος εάν ο σύντροφός μου «τραβηχτεί» πριν εκσπερματίσει

 ΜΥΘΟΣ: Αυτή η μέθοδος δεν είναι αποτελεσματική γιατί τα υγρά πριν από την εκσπερμάτιση μπορεί να περιέχουν σπερματοζωάρια.

♀ Είναι η πρώτη μου φορά, οπότε δεν μπορώ να μείνω έγκυος
ΜΥΘΟΣ: Μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος από τη στιγμή που έχει έμμηνο ρύση.

♀ Είμαι προστατευμένη από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αμέσως μόλις αρχίσω να παίρνω τα αντισυλληπτικά χάπια.
ΜΥΘΟΣ: Στις περισσότερες γυναίκες, χρειάζεται να περάσει κάποιος καιρός ώστε το χάπι να αρχίσει να είναι αποτελεσματικό. Για την αποφυγή «ατυχημάτων» πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες που έχει δώσει ο γιατρός.

♂ Μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποια αυτοσχέδια προστασία που θα δράσει το ίδιο σαν ένα προφυλακτικό
 ΜΥΘΟΣ: Τα προφυλακτικά αντέχουν και δε σκίζονται  εύκολα. Επίσης, περνάνε από πολλούς ελέγχους για τη διαπίστωση της ασφάλειας και της λειτουργικότητάς τους.

 

Οι ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ της ενημέρωσης

ΣΤ. ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ (1)

IMG 20230316 190031IMG 20230316 170908

         Στο πλαίσιο δράσεων προαγωγής της ψυχικής υγείας και ενδυνάμωσης των μελών της σχολικής κοινότητας την Πέμπτη 16/03/2023 το επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» Καλώτα Ελευθερία (Κοινωνιολόγος) παρουσίασε στο σχολείο μας επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο. Το σεμινάριο είχε διάρκεια 2,5 ωρών και απευθυνόταν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με θέμα:

«Μ΄ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; Δεξιότητες και Αποτελεσματικές Τεχνικές που προάγουν την επικοινωνία»

IMG 20230316 170844

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τις έννοιες, τις βασικές αρχές και τις διαδικασίες της επικοινωνίας.  Στο βιωματικό εργαστήρι διερευνήσαμε τους φραγμούς στην επικοινωνία και εστιάσαμε σε τεχνικές ουσιαστικής επικοινωνίας που μας βοηθούν να βελτιώσουμε μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες, την ενεργητική  ακρόαση.    Η δράση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και καινοτόμα και άφησε σημαντικά μηνύματα, ευαισθητοποιώντας τους συμμετέχοντες σε ζητήματα επικοινωνίας  και ανθρώπινης προσέγγισης, καθοριστικής για την επίλυση πολλών ατομικών και κοινωνικών προβλημάτων.

Ευχαριστούμε θερμά το Κέντρο και ιδιαίτερα την κ. Καλώτα Ελευθερία για την συνεισφορά τους.

Η δ/ντρια

Μ. Τσουκανέλη

 

Οι ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ του σεμιναρίου:Λήψη αρχείου

thumbnail thumbnail 1 xx

Εκδήλωση με τίτλο «Η Συναισθηματική Χειραγώγηση και η Έμφυλη Βία» στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι και μαθητές του σχολείου μας.

IMG 20230310 110013 1Viber 2023 03 10 11 10 24 977 Viber 2023 03 10 11 10 26 233IMG 20230310 101431 1

 

Αφιέρωμα του σχολείου μας στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Προβολή της ταινίας

¨Μετά τη Λουτσία (2012)” .

ΤΗ ΛΟΥΤΣΙΑ

 

IMG 20230308 185549

Συνεχίζονται οι διδασκαλίες που οργανώνονται στο σχολείο στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου θεσμού του Μέντορα και του Ενδοσχολικού Συντονιστή.

ANGEL IN TRAIN

Συμμετέχουμε στο εθνικό πένθος για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ο θεσμός του παιδαγωγικού συμβούλου – μέντορα  στοχεύει στην καθοδήγηση και την υποστήριξη της ένταξης στην σχολική μονάδα νεοδιοριζόμενου ή πρόσφατα τοποθετημένου στη σχολική μονάδα μόνιμου ή αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού με προϋπηρεσία έως πέντε έτη και ορίζεται από το Διευθυντή του σχολείου.
ΜΕΝΤΟΡΑ
Στο Εσπερινό Γυμνάσιο με Λ.Τ. λειτουργεί κανονικά το Mentoring, μια προσωπική δηλαδή σχέση μεταξύ ενός έμπειρου εκπαιδευτικού, ο οποίος λειτουργεί ως υπόδειγμα, δάσκαλος και καθοδηγητής  για τον λιγότερο έμπειρο εκπαιδευτικό.Λήψη αρχείουΛήψη αρχείου

 

 

Παλιότερα Άρθρα »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων