Γιορτή 25ης Μαρτίου 2025

Την Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025 γιορτάσαμε την επέτειο της επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821. Συγκινημένοι και υπερήφανοι, μαθητές κι εκπαιδευτικοί παρακολουθήσαμε την γιορτή που ετοίμασαν μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου του σχολείου μας. Τιμήσαμε τους ήρωες του 21 κι όλους όσους συνέβαλαν στον ξεσηκωμό του έθνους και την δημιουργία του Ελληνικού κράτους.

Την γιορτή οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας: Δημητρακάκη Μάγδα, Κελεπίρη Ζωή, Μανιάς Παναγιώτης, Μπόζας Θεόδωρος, Τζιώρα Σοφία

Ευχαριστούμε θερμά τις φοτήτριες του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής (ΔΠΘ) Μαργαριτοπούλου Μαρία-Άννα και Κουσίδου Άννα, για την πολύτιμη βοήθειά τους στην διδασκαλία των παραδοσιακών χορών στους μαθητές μας. Χωρίς την συνεισφορά τους δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Στα videos που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τους χορούς που έμαθαν οιι μαθητές μέσα σε πολύ μκρό χρονικό διάστημα.

Συγχαρητήρια σε όλους κι όλες για το άψογο αποτέλεσμα.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

 

 

 

 

Έναρξη Δράσης Σπορίτες

Μαθητές του σχολείου μας με την καθοδήγηση των εκπαδευτικών κ. Δαλακούρα Κωνσταντίνου και κ. Καλτσίκη Αφροδίτης φύτεψαν σπόρους που προμηθευτήκαμε από τον κ. Δομπάζη Νικόλαο, συντονιστή της ομάδας ΣΠΟΡΙΤΕΣ ΡΟΔΟΠΗΣ. Οι μαθητές ανέλαβαν την φροντίδα των σπόρων φυτών. Αναμένουμε τα αποτελέσματα!

δράσεις όπως αυτή πέρα από την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές δίνουν την δυνατότητα να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ μαθητών καθώς και μεταξύ μαθητών κι εκπαιδευτικών. επίσης οι μαθητές αποκτούν μεγαλύτερη αυοπεποίθηση κι αυτοεκτίμηση και νιώθουν μέλη της ομάδας.

Ολοκαύτωμα των Ρομά

Σήμερα Τετάρτη 12/3/2025 στο Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε ενημέρωση με θέμα το Ολοκαύτωμα των Ρομά. Στις 27 Ιανουαρίου γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και σε συνέχεια του αφιερώματος στη μνήμη όλων των θυμάτων ( Εβραίων, Ρομά, αναπήρων, ομοφυλόφιλων κ.α) διοργανώσαμε μια εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα των Ρομά. Ομιλητής ήταν ο κ. Κοσμίδης Νικόλαος, υποψήφιος Διδάκτορας Αρχιτεκτονικής και Συντονιστής του προγράμματος Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Ο κ. Κοσμίδης με την άρτια παρουσίαση και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που έδειξε στους μαθητές του σχολείου μας, μίλησε για τις απάνθρωπες συνθήκες που βίωσαν οι Ρομά από τους Γερμανούς κατακτητές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου (1939-1945). Ειδικότερα οι Ρομά από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (και από την Κομοτηνή) εκτοπίστηκαν και με δόλο μεταφέρθηκαν μέσω τρένων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πολωνία (Τρεμπλίνκα). Εκεί βασανίστηκαν και εξοντώθηκαν μαζικά σε θαλάμους αερίων από τους Ναζί γιατί τους θεωρούσαν ” κατώτερους”. Περίπου 500.000 Ρομά από όλη την Ευρώπη θανατώθηκαν εκείνη την περίοδο. Οι τάφοι και τα μνημεία στην περιοχή αυτή, όπως τόνισε ο κ. Κοσμίδης, είναι εκεί για να μας θυμίζουν διαρκώς πού μπορεί να οδηγήσει το μίσος και ο φασισμός τους ανθρώπους. Είναι εκεί για να μας κάνουν να μην ξεχνάμε τις συνέπειες των πολέμων. Και είναι εκεί για να μας θυμίζουν διαρκώς το χρέος που έχουμε απέναντι στους προγόνους μας αλλά και στις μελλοντικές γενιές ότι πρέπει διαρκώς να προβάλλουμε και να καλλιεργούμε στην κοινωνία μας ηθικές αξίες και αρχές όπως ο σεβασμός, η κατανόηση, η αποδοχή του διαφορετικού, η αγάπη, η δημοκρατία. Οι μαθητές μας έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα με τις ερωτήσεις που έκαναν στον ομιλητή και έμειναν ικανοποιημένοι από την όλη παρουσίαση και την συζήτηση που ακολούθησε.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κοσμίδη για την μοναδική εμπειρία που προσέφερε στους μαθητές κι εκπαιδευτικούς μας, φωτίζοντας μια πτυχή της ιστορίας που δεν μας ήταν τόσο γνωστή και καταφέρνοντας να μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και να βιώσουμε συναισθήματα που θα μείνουν ανεξίτηλα μέσα μας. Ελπίζουμε σε συνέχιση της συνεργασίας μας και διοργάνωση επιπλέον δράσεων καθώς οι μαθητές μας δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τη συγκλονιστική βιωματική διαδραστική δράση.

Δείτε επίσης άρθρο στην τοπική εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ εδώ

 

Δράση-Πανελλήνια ημέρα Σχολική Βία και Εκφοβισμός 6/3/2025

Emre Alper

Την Δευτέρα 10/3/2024 τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες, υλοποιήσαμε δράση στα πλαίσια της Πανελλήνια ημέρας κατά της σχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού, σύμφωνα και με την υπ. αρ. πρωτ. Φ1/22483/ΓΔ4/26-2-2025 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΑ.

Προβλήθηκαν σχετικά videos στους μαθητές ανά τάξη, ακολούθησε συζήτηση, συμπλήρωση φύλλων εργασίας και βιωματικές δραστηριότητες.

Ενδεικτικά υλικό που χρησιμοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς μας:

Τα θέματα που συζητήθηκαν:

α) τα είδη βίας και εκφοβισμού
β) ψυχολογία του θύματος και πως πρέπει να αντιδράσει
γ) ποιος είναι ο ρόλος και τι πρέπει να κάνουν οι θεατές
δ) ποιοί είναι οι πιθανοί λόγοι που οδηγούνν κάποιον να γίνει θύτης και πως μπορεί να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά. Συνήθως μιλάμε για το πως πρέπει να ενεργήσει το θύμα  (συνθήματα ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ κτλ), και ασχολούμαστε λιγότερο με τους θύτες. Αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να δώσουμε περισσότερο βάρος κι σε αυτή την συνιστώσα του προβλήματος

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την πλατφόιρμα αναφοράς περιστατικών βίας και εκφοβισμού  του ΥΠΑΙΘΑ https://stop-bullying.gov.gr/

Τέλος διανεμήθηκε στου μαθητές το φυλλάδιο της Επιτροπής Ισότητας Φύλων της ΠΑΜΘ:



Λήψη αρχείου

Αφίσες που δημιουργησαν οι μαθητές:

Την Πέμπτη 6/3/2025, ημέρα παρουσίας του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο σχολείο μας, έγιναν παρεμβάσεις σττα τμήματα Α1 και Α2 και οι μαθητές αφού συζήτησαν για την σχολική βία και τον εκφοβσιμό δημιούργησαν αφίσες:

Συμμετοχή σε δράση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

prosklisi 8h MarthΗ Β και Γ ΓΕΛ του σχολείου μας συμμετείχε σε δράση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ισότητας Φύλων της ΠΑΜΘ σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κομοτηνής του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και τίτλο “Γυναίκες-Les Femmes”.4-10 Μαρτίου 2025. Συγκεκριμένα παρακολούθησε την ταινία “Πάντα υπάρχει το αύριο” που προβλήθηκε στον κινηματογράφο ΡΕΞ στις 7/3/2025, σε σκηνοθεσία της Πάολα Κορτελέζι. Η ταινία πραγματεύεται την ενδοοικογενειακής βία, την καταπίεση των γυναικών και την πατριαρχία,  απέσπασε 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Ρώμης και προτάθηκε για 19 ιταλικά Όσκαρ, κερδίζοντας 6 David di Donatello.