Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

104 χρόνια πέρασαν από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκδιώχθηκαν. Άλλοι έχασαν συγγενείς, αγαπημένους, φίλους, άλλοι έχασαν την ζωή τους. Όλα αυτά στο όνομα της επέκτασης και της επικράτησης.
Ως Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έχει καθιερωθεί, από το 1994, η 19η Μαΐου . 
Το σχολείο μας τίμησε την ημέρα αυτή συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητα Καστοριάς, που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς.
Οι μαθητές του σχολείου την 18η Μάϊου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα αφιέρωμα και μια παρουσίαση που επιμελήθηκαν από κοινού ο Διευθυντής του σχολείου κ. Τζιλίνης Αναστάσιος και η Οικονομολόγος κ. Σπανού Ελένη. Μέσα από τις παρουσιάσεις αυτές των καθηγητών οι μαθητές απέκτησαν βασικές γνώσεις για τον Ποντιακό Ελληνισμό και έμαθαν ιστορικά γεγονότα που τους ήταν άγνωστα. Αρχικά, έγινε μια ιστορική ανασκόπηση ξεκινώντας από τα αρχαία ακόμα χρόνια, στη συνέχεια έγιναν αναφορές στη βυζαντινή περίοδο και τέλος, δόθηκε έμφαση στο κεντρικό θέμα, που δεν ήταν άλλο από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Όλοι οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσήλωση και στο τέλος εξέφρασαν μάλιστα τις απορίες τους, οι οποίες απαντήθηκαν και αποτέλεσαν αφορμή για μια όμορφη συζήτηση. Με την λήξη των ομιλιών προβλήθηκαν κατά σειρά:

1. Η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους του 2ο Δημοτικού Σχολείου Σιδηροκάστρου με τίτλο: «Αϊλί εμέν» η οποία είναι βασισμένη στη αληθινή ιστορία του Θεολόγη Ιωσηφίδη, μέσα από το βιβλίο της κόρης του, Μαρίας Ιωσηφίδου-Αμανατίδου “Λάμνοντας την ιστορία με το άροτρο της πατρικής μνήμης”.

2. Η ταινία μικρού μήκους της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) : «Είμαστε αυτοί που επέζησαν». Η ταινία αυτή είναι μία εικαστική παρουσίαση του δράματος, που βίωσαν τα θύματα και οι απόγονοι των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι μαρτυρίες των επιζησάντων είναι η αδιάψευστη απόδειξη της ιστορικής πραγματικότητας. Οι Έλληνες του Πόντου και της Ανατολής έχοντας για αιώνες ζήσει μεγαλουργώντας στις πατρογονικές τους εστίες Γενοκτονήθηκαν ή εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους, στα πλαίσια της πολιτικής του Παντουρκισμού του Μουσταφά Κεμάλ.

Την ημέρα της 19ης Μαΐου ομάδα μαθητών συνοδευόμενη από την σημαία μας παραβρέθηκε στον Όρθρο , την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στο Ιερό Μνημόσυνο στον Ι.Μ. Ναό Καστοριάς, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου. Ενδιαφέρουσα ητάν η ομιλία για το ιστορικό της Ημέρας που  πραγματοποίησε εκ μέρους των Ποντιακών Σωματείων Ν. Καστοριάς, o κ. Γιάννης Αμαραντίδης. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Ηρώων, στην Πλατεία Μακεδονομάχων, κατάθεση στεφάνων και Ανάγνωση Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας, στη μνήμη όλων των Ποντίων που χάθηκαν κατά την περίοδο των διωγμών.
Ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές των 353.000 Ελλήνων του Πόντου οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τα μαύρα εκείνα χρόνια της Γενοκτονίας και να πούμε με δυνατή φωνή ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ! Είναι χρέος μας να τη διατηρήσουμε την μνήμη τους για πάντα ζωντανή.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ- ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

346141997 949124212897056 4612639207004843791 n

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς