ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης γιόρτασαν με ποικίλες δράσεις οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025. Ανακύκλωσαν πλαστικές συσκευασίες στο πράσινο σπιτάκι της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και με το ανταποδοτικό αντίτιμο θα αγοράσουν τρόφιμα για να ενισχύσουν το καλάθι της προσφοράς και της αλληλεγγύης που έχει τοποθετηθεί στο αίθριο του ισογείου. Γέμισαν την κόκκινη καρδούλα με πλαστικά καπάκια για να δοθούν για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τις ζωγραφιές τους.
Δράση Ενεργού Πολίτη
Την Πέμπτη, 13 Μαρτίου οι τάξεις Α΄και Β’ Γυμνασίου συμμετείχαν σε δράσεις που αφορούν στους 17 άξονες της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας, ένα θέμα το οποίο διαχειριστήκαμε κατά τη συμμετοχή μας στο σεμινάριο που διοργανώθηκε στη Λισαβόνα υπό την αιγίδα του προγράμματος Erasmus.
Ειδικότερα, με την Α΄ γυμνασίου υλοποιήσαμε δράση που αφορά στην «Ευημερία». Έτσι, προκειμένου να διαπιστώσουμε τις ελλείψεις που υπάρχουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του χωριού μας επισκεφθήκαμε τον υπαίθριο χώρο που υπάρχει στο πίσω μέρος του δημοτικού σχολείου Δροσιάς, το γήπεδο μπάσκετ και την παιδική χαρά που βρίσκονται στο κέντρο του χωριού, τις ράμπες για skate-board καθώς και το γήπεδο της ΑΠΚΟ Δροσιάς. Οι μαθητές/τριες κατέγραψαν τις ελλείψεις και τα σημεία των χώρων τα οποία απαιτούν επιδιόρθωση και συνέγραψαν μία σχετική επιστολή με στόχο η γνώμη τους και οι παρατηρήσεις τους να φθάσουν στον αρμόδιο φορέα.
Μέσα από αυτή την προσπάθεια επιθυμούμε οι μαθητές/τριες να δράσουν ως ενεργοί πολίτες και να συμμετάσχουν στην επίλυση των προβλημάτων της κοινότητας και στη βελτίωση των τοπικών συνθηκών διαβίωσης.
Η δε Β΄ γυμνασίου συμμετείχε στον άξονα που σχετίζεται με την καταπολέμηση της φτώχειας. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες κατασκεύασαν τη «γωνία συλλογής ρούχων» δίνοντας έτσι μία δεύτερη ζωή στα ρούχα τα οποία δεν τους είναι απαραίτητα πλέον. Προκειμένου να επικοινωνήσουμε τον στόχο της δράσης μας ενεργοποιήσαμε τη σχολική κοινότητα για την συμμετοχή της στη συλλογή ενδυμάτων. Επίσης, συγγράψαμε σχετικές επιστολές προς τον Αντιδήμαρχο της Δροσιάς και το «Χαμόγελο του παιδιού» ώστε να κοινοποιήσουμε την επιθυμία μας για προσφορά και συνεργασία προκειμένου τα συλλεγόμενα αντικείμενα να φτάσουν στο χέρια συνανθρώπων μας που τα έχουν ανάγκη.
Με την προαναφερόμενη δράση έχουμε ως στόχο την ενημέρωση των μαθητών/τριών για τη δαπάνη ενέργειας που συνεπάγεται η παραγωγή ενός νέου ενδύματος και κατά συνέπεια τη συνεισφορά στην εξοικονόμηση πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την επαναχρησιμοποίηση των μεταχειρισμένων ενδυμάτων. Επιπλέον, στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών και η καλλιέργεια του αλτρουισμού και της ενσυναίσθησης.