Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ που υλοποιεί το σχολείο μας, πραγματοποιήθηκε η 1η κινητικότητα μαθητών  μας στο Cristian-Ernst-Gymnasium στο Erlangen της Γερμανίας, στις 10 Δεκεμβρίου. Η ομάδα μας είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σ’ ένα ταξίδι γνωριμίας πολιτισμών, δημοκρατικών συστημάτων, που ήταν και το κύριο θέμα των συνεργατικών δραστηριοτήτων μας.

 

Picture2

 

 

 

 

Το Cristian Ernst Gymnasium στεγάζεται σε ένα από τα πιο όμορφα σχολικά κτίρια στο Erlangen. Χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα σε στυλ μπαρόκ με αρ νουβό στοιχεία και ήταν έτοιμο για χρήση τον Σεπτέμβριο του 1902 – ακριβώς στην ώρα της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.  Ο συνονόματος του σχολείου ήταν ο πρίγκιπας Regent Luitpold, ο οποίος κυβερνούσε το Βασίλειο της Βαυαρίας από το 1886.

Το σχολείο υποδοχής Cristian-Ernst-Gymnasium

Το σχολείο υποδοχής Cristian-Ernst-Gymnasium

Η ουσιαστικά συμμετρική νότια πρόσοψη θα μπορούσε να ανήκει σε ένα κάστρο: οι δύο πλευρικές πτέρυγες τεσσάρων αξόνων με την εκτεταμένη οροφή αρχοντόσπιτου φαίνονται ελαφρώς προς τα εμπρός σε σύγκριση με το τριώροφο κεντρικό τμήμα και προηγούνται ένα διώροφο κτήριο επίπεδης στέγης που προεξέχει μακριά. Η επίπεδη οροφή σχεδιάστηκε αρχικά ως ταράτσα και ολοκληρώθηκε με ένα μπαρόκ κιγκλίδωμα, το οποίο δυστυχώς αφαιρέθηκε κατά τις εργασίες ανακαίνισης.
Οι σκάλες αποτελούνται από σκαλοπάτια από μπλοκ γρανίτη, ξύλινα κιγκλιδώματα από μεγάλου μεγέθους κιγκλιδώματα και προσεκτικά κατασκευασμένα, σχεδόν λεπτά κιγκλιδώματα. Με ύψος δωματίων άνω των τεσσάρων μέτρων και ανοίγματα θυρών ύψους περίπου 3,40 μέτρων, η σχεδόν μνημειακή αρχιτεκτονική του κτιρίου συνεχίζεται στα δωμάτια. Η εντύπωση αυτή ενισχύεται από τις αρχικές θύρες, μερικές από τις οποίες έχουν διατηρηθεί. Διαθέτουν σιδερένια φύλλα πόρτας με προφίλ πλαίσιο και γεμίσματα.
Η εσωτερική διακόσμηση χαρακτηρίζεται από πολυάριθμα καλλιτεχνικά έργα . Ο «Ουρανός του Δασκάλου» είναι ένα παράδειγμα πολλών εξαιρετικών έργων.

 

Picture4

Ο διευθυντής με τον υπεύθυνο καθηγητή του Erasmus+

Picture5

Εικόνες απ’ το γερμανικό σχολείο

Εικόνες απ’ το γερμανικό σχολείο

Εικόνες απ’ το γερμανικό σχολείο

Εικόνες απ’ το γερμανικό σχολείο

Εικόνες απ’ το γερμανικό σχολείο

Εικόνες απ’ το γερμανικό σχολείο

Εικόνες απ’ το γερμανικό σχολείο

Ξενάγηση στην αίθουσα εργαστηρίων

Ξενάγηση στην αίθουσα εργαστηρίων

Το προαύλιο του σχολείου, χωρίς κάγκελα

Το προαύλιο του σχολείου, χωρίς κάγκελα

Το γραφείο των καθηγητών, το οποίο ήταν πάντα κλειδωμένο

Το γραφείο των καθηγητών, το οποίο ήταν πάντα κλειδωμένο

 

Την πρώτη μέρα στο σχολείο λοιπόν παρατηρήσαμε το πόσο μεγάλο είναι  εξωτερικά  και εσωτερικά και πόσο περιποιημένο και καθαρό ήταν και  με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική . Oι αίθουσες ήταν σχετικά κανονικές σε μέγεθος, με δύο πίνακες έναν λείο αλλά πράσινο και έναν άσπρο που μπορούσες αν ήθελες να τον ανεβοκατεβάσεις και επίσης στις έδρες των καθηγητών υπήρχε ένα είδος προβολέα που βρισκόταν στα βιβλία των καθηγητών και τα απεικόνιζε στην οθόνη. Κάτι που με παραξένευσε την ώρα του μαθήματος που ήταν 1 ώρα και 15 λεπτά, επιτρεπόντουσαν τα κινητά και μπορώ να πω επειδή δεν επιτρεπόντουσαν σε όλους τους καθηγητές, κάποιοι έμπαιναν στο Instagram ή αλλιώς δεν παρακολουθούσαν, αυτό εξαρτιότανε από το αν ήταν αυστηρός ο καθηγητής.
Μας έκαναν μια ξενάγηση στο σχολείο και μας μίλησε ο καθηγητής τους για τα βιβλία τα οποία δεν τα πετάνε και δεν γράφουνε εκεί αλλά σημειώνουνε στο τετράδιο τους και τα κρατάνε για τους επόμενους μαθητές και επιπλέον αν κάποιος μαθητής δεν ενημερώνει το σχολείο για την απουσία του την Παρασκευή στο τέλος των μαθημάτων βοηθάει στον καθαρισμό αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων.

Στο ισόγειο υπάρχει μια καφετέρια όπου οι μαθητές μπορούν να γευματίσουν, συμπεριλαμβανομένης της κουζίνας. Εκτός των ωρών των γευμάτων, η καφετέρια λειτουργεί και ως σαλόνι. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το ανοιχτό ολοήμερο σχολείο και η μαθητική βιβλιοθήκη.

 

Picture13

Picture12

Συμμετοχή σε βιωματικό workshop με θέμα τα ανθρώπινα  δικαιώματα

1ο εργαστήριο

1ο Εργαστήριο

1ο Εργαστήριο

Στο γραφείο της πόλης της Νυρεμβέργης πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με την εκπρόσωπο του φορέα, εργαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχετικά με την ανάδειξη και την προστασία τους, μέσα σε μια ανοιχτή και αλληλέγγυα κοινωνία.

Αρχικά, έγινε η εισαγωγή στις πανανθρώπινες αξίες από την αρμόδια ομιλήτρια και στη συνέχεια, οι μαθητές εργάστηκαν πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δόθηκε υποστηρικτικό υλικό, φωτογραφίες, ένα γλωσσάρι που περιείχε βασικούς όρους σχετικούς με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη μητρική γλώσσα των μαθητών και στα αγγλικά και δόθηκε στους συμμετέχοντες ένα φύλλο εργασίας σε παιγνιώδη μορφή για να το συμπληρώσουν, μέσα σ’ ένα κλίμα αγαστής συνεργασίας. Επίσης προβλήθηκαν σε power point τα Διεθνή Βραβεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2023, ο Κενυάτης ακτιβιστής Malcolm Bidall ως προασπιστής των δικαιωμάτων αυτών και ενημερωθήκαμε για την καθιέρωση απονομής Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την πόλη της Νυρεμβέργης κάθε δύο έτη.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την οδό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία περικλείει άρθρα από τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διάφορες γλώσσες.

 

Μαθησιακά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά όσον αφορά στη διαμόρφωση της δημοκρατικής συνείδησης και της ενεργού πολιτειότητας. Οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον τρόπο προάσπισής τους και καλλιέργησαν τις επικοινωνιακές και γλωσσικές τους δεξιότητες. Η συζήτηση σε πάνελ και ο διαλογικός τρόπος διεξαγωγής του εργαστηρίου κινητοποίησε τους μαθητές και συνέβαλε στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της γνώσης ξένων γλωσσών ως μέσου στην προσέγγιση «του άλλου» μέσα σ’ ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Οι μέθοδοι του εργαστηρίου ήταν σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι. Κεντρικό ρόλο κατείχε η ανακαλυπτική, ενεργητική, βιωματική και παιγνιώδης μορφή μάθησης. Αξιοποιήθηκαν φωτογραφίες, φύλλα εργασίας, πρωτογενές υλικό, η επικαιροποιημένη γνώση, οι εμπειρίες των μαθητών, οι οποίοι εργάστηκαν μέσω των ερωταποκρίσεων, του διαλόγου, του καταιγισμού ιδεών (spidergram) και της ομαδοσυνεργατικής μεθόδου.

 

Picture15

Συμμετοχή στα μαθήματα στις τάξεις και σε εργαστήριο για τα δημοκρατικά συστήματα της Ελλάδας και της Γερμανίας και την εθνική ταυτότητα με τη χρήση ipad.

2ο εργαστήριο

Στο χώρο του σχολείου υλοποιήθηκε προετοιμασία για τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας σε Ελλάδα και Γερμανία και την Picture24πολιτιστική ταυτότητα κάθε λαού με τη συμβολή ψηφιακών εργαλείων. Αρχικά δόθηκαν στους μαθητές και από τις δύο χώρες 3 θεματικές, η Δημοκρατία, που αφορούσε στα όργανα λειτουργίας της (βουλή, κυβέρνηση) και στη διεξαγωγή των εκλογών, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Εθνική Ταυτότητα.

Στη συνέχεια οι μαθητές εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά με τη χρήση ipads, προκειμένου να δημιουργήσουν διάφορα power points, οπότε ξεκίνησαν να σχεδιάζουν την εργασία τους και μέσω της ιστοεξερεύνησης να συλλέγουν σχετικές πληροφορίες και αντιπροσωπευτικές εικόνες.

Η μορφή των εργασιών εκτός της αφήγησης και των εικόνων περιείχε ερωτηματολόγια, ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ορισμούς.

 

 

 

Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου ήταν εξαιρετικά σχετικά με τη διακίνηση ιδεών σ’ ένα διαπολιτισμικό πλαίσιο, τις εμπειρίες μάθησης, τη γνωριμία με Picture25άλλους πολιτισμούς και συνήθειες, την καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας, τις συνεργατικές δεξιότητες, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τέτοια συμπεριληπτικά περιβάλλοντα προωθούν τη δημιουργικότητα και συμβάλλουν στη δημιουργία συμπεριληπτικής, ευρωπαϊκής συνείδησης. Σπουδαίο όφελος αποτελεί η εξάσκηση ξένων γλωσσών, που βοηθά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας και αποτελεί σημαντικό εφόδιο της μελλοντικής επαγγελματικής τους εξέλιξης.

Οι μέθοδοι του εργαστηρίου ήταν μαθητοκεντρικές. Αξιοποιήθηκαν τα ψηφιακά εργαλεία, η ιστοεξερεύνηση, η δημιουργία power points, η παρουσίαση, η ομαδοσυνεργατική μέθοδος και καλλιεργήθηκαν οι γλωσσικές, ψηφιακές δεξιότητες των παιδιών και η μεταγνώση.

 

Picture26

 

 

Το Σάββατο 16/12/2023 ήταν η τελευταία μέρα παραμονής μας στη Γερμανία. Το πρωί του Σαββάτου αποχαιρετιστήκαμε με τους καινούριους φίλους μας.

 

 

 

 

Μαθησιακά αποτελέσματα

Μια εμπειρία μοναδική, καθώς αποτέλεσε και έναν τρόπο μετάβασης από την ανεξάρτητη μάθηση στην αμοιβαία μάθηση. Αναπτύχθηκαν κοινωνικές ικανότητες των μαθητών όσον αφορά τις κοινωνικές, συναισθηματικές και γνωστικές δεξιότητες.

Η εργασία με ανθρώπους από άλλους πολιτισμούς ανέπτυξε την ικανότητα των συμμετεχόντων να έχουν άλλη οπτική, όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση, να μαθαίνουν από τις εμπειρίες των άλλων, να εφαρμόζουν τη μάθηση κατά τη διάρκεια κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Οι μαθητές εργάστηκαν με τους συνομηλίκους τους στην ΕΕ και αυτό θα προωθήσει την ενεργό μάθηση και θα τους κάνει να αισθάνονται πιο άνετα και ανοιχτά όταν αλληλεπιδρούν με τους ευρωπαίους πολίτες.

 

Στο κέντρο της πόλης

Χτισμένη στις όχθες τουPicture18 ποταμού Πέγκνιτς, η Νυρεμβέργη, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βαυαρίας, μετά το Μόναχο και  εντυπωσιάζει με τη βαυαρική μεσαιωνική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική της. Περπατώντας  στην παλιά πόλη φτάνουμε μπροστά στην Χριστουγεννιάτικη  ανοιχτή αγορά Christkindlesmarkt.

Η πρώτη μας στάση είναι μπροστά στο “Υπέροχο Συντριβάνι” (Schöner Brunnen). Ο γερμανός συνάδελφος, μας είπε ότι το συντιβάνι είναι γοτθικό κτίσμα του 14ου αιώνα και είναι διακοσμημένο με 40 πολύχρωμες φιγούρες που αντιπροσωπεύουν την κοσμοθεωρία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Είναι η φιλοσοφία, οι επτά φιλελεύθερες τέχνες, οι τέσσερις Ευαγγελιστές, οι τέσσερις Πατέρες της Εκκλησίας, οι επτά Πρίγκιπες-εκλέκτορες, οι Εννέα Άξιοι, ο Μωυσής και οι επτά Προφήτες (Ωσηέ, Δανιήλ, Ιερεμίας, Ιεζεκιήλ, Αμώς, Ησαΐας και Ιωήλ).Τα δύο χάλκινα δαχτυλίδια που είναι ενσωματωμένα στον φράχτη, που περιβάλλει το σιντριβάνι στις αντίθετες πλευρές, λέγεται ότι φέρνουν καλή τύχη σε όσους τα αγγίζουν, έτσι αρκετοί απο τους μαθητές μας σκαρφάλωσαν στο φράκτη για να το κάνουν.

 

Εκκλησία Αγίου Λαυρεντίου

Picture19

 

Στο εσωτερικό του ναού είδαμε αρκετά έργα τέχνης, ένα τεράστιο εκκλησιαστικό όργανο,  φωτογραφίες της εκκλησίας μετά το βομβαρδισμό στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε από την αρχή. Μας έκανε εντύπωση, στην βορινή πλευρά της εκκλησίας, μια σειρά από 14 μεγάλες πέτρινες πλάκες, που τις έχουν φέρει από 14 διαφορετικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ Π.Π. και συμβολίζουν όσους εργάστηκαν, παρά την θέλησή τους και ταπεινώθηκαν στην περίοδο αυτή.

Η περιήγηση μας ολοκληρώνεται με μια βόλτα στη δημοφιλή  Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης για να κάνουμε τις αγορές μας και να δοκιμάσουμε ακόμα μία φορά τα τοπικά γλυκίσματα, τα παραδοσιακά φαγητά και το φημισμένο γλυκό, ζεστό κρασί, το  Glühwein.

Ώρα για να επιστρέψουμε στην πόλη Έρλανγκεν, γεμάτοι γνώσεις και εικόνες από παραμυθένια κάστρα, παλάτια, αναγεννησιακά κτίρια, γοτθικούς ναούς και πέτρινες γέφυρες, που μας μετέφεραν αιώνες πίσω στο χρόνο.

 

Ντύρερ

Η περιήγηση μας συνεχίζεται καθώς περνάμε από το σπίτι και εργαστήριο του  Άλμπρεχτ Ντύρερ, σημαντικού και πρωτοπόρου καλλιτέχνη της Αναγέννησης. Υπήρξε από τους πρώτους, που μέσPicture20α από μία σειρά αυτοπροσωπογραφιών, κατέδειξε την αξία του καλλιτέχνη στη κοινωνία και στους καλλιτεχνικούς κύκλους της εποχής. Εκτός από δεξιοτέχνης δημιουργός, διεκδίκησε ρόλο διανοούμενου για να ενταχθεί στους αριστοκρατικούς κύκλους της χώρας του. Πέτυχε το στόχο του και τιμήθηκε ως ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης της Γερμανίας και πρωτεργάτης της γερμανικής Αναγέννησης. Εκτός από το καλλιτεχνικό του έργο, σημαντική συμβολή είχε επίσης στα μαθηματικά και τη γεωμετρία.

Μία μικρή στάση για να δοκιμάσουμε όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί,  την τοπική Βαυαρική κουζίνα σε παραδοσιακή μπυραρία και στη συνέχεια να φτάσουμε μέσα από τα γραφικά στενά της παλιάς πόλης, στην επιβλητική Ευαγγελική Εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου.

 

Καθολική εκκλησία της Νυρεμβέργης

Picture21

Η Καθολική Εκκλησία της Νυρεμβέργης, γνωστή και ως Καθεδρικός Ναός του Αγίου Λορέντζου (St. Lorenz), είναι ένα εμβληματικό κτίριο της αρχιτεκτονικής της πόλης και αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο.

Ο καθεδρικός ναός κατασκευάστηκε κατά τον 13ο αιώνα και ολοκληρώθηκε κυρίως κατά τον 15ο αιώνα. Η αρχιτεκτονική του προσφέρει ένα μίγμα γοτθικών και ρωμανικών στοιχείων και αντιπροσωπεύει την αρχιτεκτονική ανάπτυξη της εποχής της.

Μεταξύ των εντυπωσιακών χαρακτηριστικών του ναού περιλαμβάνονται οι ψηλές γοτθικές βασιλικές κατασκευές, οι μεσαιωνικές γλυπτές εικόνες και τα εκλεπτυσμένα διακοσμητικά στοιχεία στο εσωτερικό του ναού. Επίσης, η περίβολος του ναού διαθέτει εντυπωσιακά γοτθικά παράθυρα και γραφικά στοιχεία που τον καθιστούν εντυπωσιακό οπτικά.

Συνολικά, η Καθολική Εκκλησία της Νυρεμβέργης αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και αποτελεί ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης.

 

 

Human Rights Way

Επόμενη στάση είναι  η Οδός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το γερμανικό Εθνικό Μουσείο ή το Germanisches Nationalmuseum, στο υπόβαθρο. Είναι  συγκεκριμένες κολόνες, που χαράχθηκαν  με τα άρθρα της Διακήρυξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων του 1948. Μία απο αυτές τις κολόνες έχει χαραγμένο στην ελληνικη γλώσσα ένα από τα άρθρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η “Οδός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νυρεμβέργη είναι μια σημαντική αρχιτεκτονική και συμβολική διαδρομή που αναδεικνύει τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σύγχρονη κοινωνία. Εδράζεται στο πλαίσιο της προώθησης της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό προς όλους τους ανθρώπους.

Η οδός αυτή αποτελείται από μια σειρά από μαύρους πυλώνες, ο καθένας από τους οποίους φέρει ένα άρθρο της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Κάθε πυλώνας έχει γραφεί πάνω του ένα άρθρο από την Διακήρυξη, σε πολλές γλώσσες, που συμβολίζουν την παγκόσμια φύση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η διαδρομή αυτή προσκαλεί τους επισκέπτες να σκεφτούν και να αναλογιστούν τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σημερινή κοινωνία, καθώς και να αναγνωρίσουν τη σημασία της διασφάλισης αυτών των δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλετικής, εθνικής, θρησκευτικής ή κοινωνικής τους καταγωγής.

 

 

Ευχαριστούμε τους καινούριους μας φίλους για τη  φιλοξενία και τις όμορφες εμπειρίες. Περιμένουμε να υποδεχτούμε και μεις με ανυπομονησία το Μάιο την αντίστοιχη ομάδα.