Στις 22 Μαρτίου 2024 (δύο μέρες μετά την Εαρινή Ισημερία), υλοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου μας το εμπνευσμένο από τον αρχαίο Έλληνα επιστήμονα, πείραμα του Ερατοσθένη. Το πείραμα αυτό συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής και έχει σκοπό τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης. Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Έτσι, θεωρείται «ευκαιρία» να υλοποιηθεί το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού είναι γνωστός ο τόπος που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα.
Η δράση έγινε με την καθοδήγηση της κ. Χατζηνικολάου Δήμητρας καθηγήτριάς μας των μαθηματικών, και της κ. Λιάκου Ιωάννας, της καθηγήτριάς μας της Φυσικής.
Οι συνεργατικές προσπάθειες των μαθητών μας οδήγησαν σε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις αλλά και στον υπολογισμό της ακτίνας της Γης με μικρό ποσοστό απόκλισης από την πραγματική τιμή. Αν και το πείραμα αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ακρίβεια των σύγχρονων μεθόδων μέτρησης, αντιπροσωπεύει έναν ενδιαφέρον τρόπο κατανόησης των βασικών αρχών της γεωμετρίας και της αστρονομία.
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.