Αρχική » Εκπαιδευτικά Προγράμματα » ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTEGRATED, νέες εκδηλώσεις

Άρθρα

Ιανουάριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Translate

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTEGRATED, νέες εκδηλώσεις

ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 

Το πρόγραμμα Integrated (Promoting Meaningful Integration of 3rd Country National Children to Education)  συνεχίστηκε και αυτή τη χρονιά στο σχολείο μας και διενεργείται σε συνεργασία με το κέντρο CESIE, το Asylum, Migration and Integration Fund της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Κατά τους δύο τελευταίους μήνες του 2019 πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις.

Α. Η πρώτη εκδήλωση για αυτή τη σχολική χρονιά(τέταρτη  κατά σειρά για το πρόγραμμα) αφορούσε σε έκθεση ζωγραφικής σε συνδυασμό με κείμενα και είχε τίτλο  ‘’ Η πόλη που άφησα, η πόλη όπου ζω: Λέξεις και Εικόνες’’ (‘’The city I left, the city I live in: Words and Images’’).

H εκδήλωση διήρκεσε όλο το μήνα Νοέμβριο και αφορούσε στην παρουσίαση μικρών πινάκων ζωγραφικής στο χώρο υποδοχής του σχολείου με θέμα τις πόλεις που άφησαν (η Τιφλίδα Γεωργίας  και το Μπεράτ Αλβανίας) και την πόλη όπου τώρα ζουν οι συμμετέχοντες μαθητές και οι συμμετέχουσες μαθήτριες (η Θεσσαλονίκη και  περιοχές ή μικρά χωριά όπως η Κάτω Τούμπα και η Νέα Ραιδεστός). Οι πίνακες συνοδεύονταν από κείμενα που έγραψαν οι νέοι καλλιτέχνες και οι νέες καλλιτέχνιδες (mentors-mentees) στις μητρικές τους γλώσσες καθώς και στα Ελληνικά και Αγγλικά και στα οποία παρουσιάστηκαν τα συναισθήματα και οι εντυπώσεις τους από την πρότερη ζωή τους στις πατρίδες τους (Γεωργία και Αλβανία) και την τωρινή τους ζωή σε μία νέα πατρίδα (Ελλάδα). Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και γονείς και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις καλλιτεχνικές και συγγραφικές ικανότητες της μαθήτριας Otkrostvaridze Sopio (mentor από το τμήμα Β1 του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης) και του μαθητή Jokhadze Lassha και της μαθήτριας Αρβανιτίδης Χριστίνα (mentees από τα τμήματα Γ1 και Β1 αντίστοιχα του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης). Συγχαρητήρια και στους τρεις!

Την εκδήλωση οργάνωσε η κυρία Δάμτση Ευθυμία, εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας, με την πολύτιμη συμβολή του Διευθυντή του σχολείου κυρίου Καστανιώτη Δημητρίου και τη σημαντική συνεισφορά των κυριών Τσαντήλα Μαρίας (εκπαιδευτικός Γερμανικής Γλώσσας), Ακανθοπούλου Καλλιρρόης (Θεολόγος) και Καγιάνα Παναγιώτας (εκπαιδευτικός Καλλιτεχνικών).

Β. Η δεύτερη εκδήλωση για αυτή τη σχολική χρονιά (πέμπτη κατά σειρά για το πρόγραμμα) αφορούσε στον εορτασμό των Χριστουγέννων και του νέου χρόνου. Πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης στις 23 Δεκεμβρίου 2019 και είχε τίτλο ‘’Christmas And New Year Integrated: The Integrateds and Friends speak, sing and celebrate Christmas and the New Year’’.

Η εκδήλωση αφορούσε στο νόημα που δίνουν στα Χριστούγεννα και στη νέα χρονιά που έρχεται οι συμμετέχοντες μαθητές και οι συμμετέχουσες μαθήτριες μέσα από κείμενα (πεζά και ποιήματα), παρουσιάσεις σημαντικών προσωπικοτήτων, μουσική και τραγούδια όχι μόνο από τις χώρες καταγωγής τους αλλά και από χώρες του δυτικού κόσμου καθώς και ασιατικές. Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία των Χριστουγέννων μέσα από την αναφορά στο Χριστό, τον Απόστολο Παύλο και την ορθοδοξία. Αυτή τη φορά οι mentors και mentees δεν ήταν μόνοι και μόνες. Σε αυτό το διαπολιτισμικό ταξίδι είχαν συνοδοιπόρους τρεις φίλες μαθήτριες οι οποίες έδωσαν τη δική τους νότα και σημασία στον εορτασμό: Η Αρβανιτίδης Λουτφίγιε (μαθήτρια από το τμήμα Α1 του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και αδελφή της Αρβανιτίδης Χριστίνας) καθώς και οι Al Lami Rusul και Σοσόλι Εριάνα (μαθήτριες του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης από τα τμήματα Β1 και Β2 αντίστοιχα) συνεργάστηκαν μουσικά και εντυπωσίασαν με τις φωνητικές τους δυνατότητες τραγουδώντας μουσικά κομμάτια σχετικά με αυτές τις γιορτινές ημέρες στα Αγγλικά και στα Αραβικά(‘’ Hallelujah’’, ‘’Happy Xmas’’ και ‘’ Jingle Bells’’). Η mentee Αρβανιτίδης Χριστίνα εκτός από τις αξιόλογες φωνητικές της δυνατότητες έδειξε και τις αναγνωστικές της ικανότητες στα Αλβανικά και Ελληνικά σε συνεργασία με τη Σοσόλι Εριάνα, διαβάζοντας κείμενα για μία σημαντική προσωπικότητα της Αλβανίας, τη μητέρα Τερέζα, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημασία των Χριστουγέννων ως κίνητρο για αλληλοβοήθεια και αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Η Otkrostvaridze Sopio και ο Jokhadze Lassha διάβασαν ποιητικό κείμενο  του Γεωργιανού ποιητή Vaja Pshavela που ‘’συνομιλεί’’ με το νόημα των Χριστουγέννων ως προς τη σημασία της πίστης στο Θεό και στο χρέος των νέων ανθρώπων απέναντι στην κοινωνία και στην ανάγκη για βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών. Η εκδήλωση διανθίστηκε από video και εικόνες από τον εορτασμό του νέου χρόνου στην Ελλάδα, τη Γεωργία, την Αλβανία, την Τουρκία και την Κίνα και έκλεισε με μία ευχάριστη στιγμή κατά την οποία ο μαθητής του Γ1 τους σχολείου μας Gazashvili Jondo ντυμένος Άγιος Βασίλης μοίρασε μελομακάρονα στον Διευθυντή, το Σύλλογο Διδασκόντων και τους μαθητές και τις μαθήτριες τους σχολείου υπό τη συνοδεία ευχάριστων ξένων γιορτινών τραγουδιών και εικόνων. Συγχαρητήρια για άλλη μία φορά!

Την εκδήλωση οργάνωσε και παρουσίασε η κυρία Δάμτση Ευθυμία( εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας) με την πολύτιμη συμβολή του Διευθυντή του σχολείου κυρίου Καστανιώτη Δημητρίου και τη σημαντική συνεισφορά της κυρίας Ακανθοπούλου Καλλιρρόης (Θεολόγος) σε θέματα προβολής της εκδήλωσης και της κυρίας  Γαβριηλίδου Ευθυμίας (Φιλόλογος) στην επιλογή του κειμένου ΄΄Ο Ύμνος της Αγάπης‘’ του Αποστόλου Παύλου καθώς και στην οργάνωση και παρουσίαση του τελευταίου μέρους/happening της εκδήλωσης όπου ο μαθητής Gazashvili Jondo ‘’εισβάλλει’’ ως Άγιος Βασίλης στην αίθουσα.

Πολλές ευχαριστίες σε όλα τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης για την όποια συμβολή τους και στήριξη στην εκδήλωση, καθώς και στον κύριο Καραμπέρη Χρήστο, Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, για την προώθηση της συμμετοχής των μαθητών και μαθητριών του σχολείου στο πρόγραμμα Integrated καθώς και στις δύο αυτές εκδηλώσεις.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ!

MERRY CHRISTMAS AND A HAPPY NEW YEAR!

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

HAPPY HOLIDAYS!

 

 

 

 


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση