Η τέχνη του αγγειοπλάστη, μία από τις παλαιότερες και πλέον διαδεδομένες τέχνες και αντικείμενό της είναι η παραγωγή προϊόντων από πηλό που ψήνεται σε ψηλές θερμοκρασίες για να γίνει σκληρός και ανθεκτικός. Τα προϊόντα αγγειοπλαστικής ήταν απαραίτητα για την αποθήκευση και μεταφορά κυρίως υγρών (λόγω της υδατοστέγειας του πηλού), αλλά και στερεών προιόντων. Κάποια αγγεία τα οποία είχαν ξεχωριστό σκοπό κατασκευάζονταν περίτεχνα και με υπέροχες αγγειογραφίες, κάνοντας τα έτσι σημαντικά κομμάτια της ιστορίας.
Στον σύγχρονο πολιτισμό, τα περισσότερα κεραμικά κατασκευάζονται βιομηχανικά και έτσι η τέχνη έχει χάσει το παλιό της κύρος. Ωστόσο, η αγγειοπλαστική παραμένει και στις μέρες μας, μία αναγνωρισμένη και σεβαστή μορφή διακοσμητικής τέχνης καθώς τα περισσότερα διακοσμητικά κεραμικά κατασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο.
Είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον αγγειοπλάστη κ. Ηλία Λιανό. Με την έμπειρη παρουσίασή του τα παιδιά εξοικειώθηκαν με την τεχνολογία της τροχήλατης παραδοσιακής κεραμικής με ποδοκίνητο τροχό και γνώρισαν βήμα προς βήμα τα στάδια επεξεργασίας του πηλού μέχρι την όπτησή του (ψήσιμο).Παρατήρησαν με ιδιαίτερη συγκίνηση πώς το εύπλαστο υλικό μετασχηματίζεται σε λίγα λεπτά από άμορφη ύλη σε αντικείμενα χρηστικά και διακοσμητικά υπακούοντας στα ικανά χέρια του τεχνίτη.
Σε κάθε περιστροφή του τροχού οι μαθητές παρακολουθούσαν το κομμάτι του πηλού να μεταμορφώνεται -να ψηλώνει, να απλώνει , να λεπταίνει – για να γίνει τελικά ένα στρογγυλό επιτραπέζιο κοίλο σκεύος είτε ένας παραδοσιακός κουμπαράς με στενό στόμιο. έιτε ένα λεπτοδουλεμένο διακοσμητικό άνθος.
Μέσα από την όλη διαδικασία αφυπνίστηκε το εδιαφέρον τους και πραγματικά πολιόρκησαν τον αγγειοπλάστη με τις ερωτήσεις τους που αφορούσαν τόσο την τυπολογία των αγγείων , τις τεχνικές κατασκευής όσο και τη θρυλούμενη. συγγένεια της κεραμικής με την γλυπτική ,την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική.Ως επιστέγασμα της συγκεκριμένης παρουσίασης οι μαθητές κλήθηκαν να ζωγραφίσουν στα πλαίσια του μαθήματος των καλλιτεχνικών αρχαίους πήλινους αμφορείς με μοτίβα γεωμετρικά ώστε να κατανοήσουν βιωματικά την πορεία της καλλιτεχνικής επεξεργασίας των αγγέίων μετα τη μοντελοποίησή τους.
Τα έργα των παιδιών μας που φιλοτεχνήθηκαν με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Κατερίνας Στρατάκου