Ακτή © Van Parys Media

Η στάθμη των θαλασσών και η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνουν, τα θαλάσσια οικοσυστήματα μεταβάλλονται και η Ευρώπη γνωρίζει πιο καταστροφικές ξηρασίες, καταιγίδες και πλημμύρες. Όλα αυτά τα φαινόμενα συνδέονται με κάποιον τρόπο και σε κάποιο βαθμό με το μεταβαλλόμενο κλίμα μας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έκθεση, που έχει τον τίτλο «Θαλάσσιες και παράκτιες διαστάσεις των κλιματικών αλλαγών στην Ευρώπη» («Marine and Coastal Dimension of Climate Change in Europe»), αφενός υπολογίζει την επίδραση των κλιματικών αλλαγών στις θάλασσες και τις παράκτιες περιοχές της ηπείρου μας και αφετέρου προτείνει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Σε αυτά περιλαμβάνονται επενδύσεις σε περαιτέρω έρευνα, και ανάπτυξη μιας πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση αυτών των πόρων.

Όπως τονίζουν οι συντάκτες, οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που ασκεί πίεση στις ευρωπαϊκές ακτές. Η αλιεία, ο τουρισμός, η παραγωγή ενέργειας και άλλες δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στις θάλασσές μας αν δεν γίνουν αντικείμενο ορθής διαχείρισης. Πράγματι, οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και των εντατικών ανθρώπινων δραστηριοτήτων είναι συχνά αλληλένδετες και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους δύο παράγοντες μαζί για να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας.