Ο Oscar Arias Sanchez υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα που αγωνίστηκε ενεργά, ιδιαίτερα ως πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, για την ειρήνη, τον τερματισμό των βίαιων συγκρούσεων και τη μείωση των εξοπλισμών παγκοσμίως. Με τη δράση του αυτή και με τις απόψεις που διατύπωνε συνέβαλε καίρια στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες του Α4 είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλα αυτά και να μελετήσουν συνεντεύξεις του όπου μιλάει για το θέμα του πολέμου, της ειρήνης και των εξοπλισμών. Αυτό τους έδωσε την αφορμή, εργαζόμενοι σε ομάδες, να εντοπίσουν τα σημεία των λόγων του στα οποία συγκλίνει με αντίστοιχες απόψεις του Θουκυδίδη, του μεγάλου ιστορικού ο οποίος αφοσιώθηκε και εντρύφησε στο θέμα του πολέμου μέσα στο έργο του, αλλά να ασχοληθούν και με άλλα ζητήματα, όπως η Δήλωση της Σεβίλλης για τον πόλεμο από εξέχοντες πανεπιστημιακούς το 1986, και τέλος το ζήτημα των εξοπλισμών και των επιπτώσεών τους.

Η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από τους μαθητές Χαραλαμπίδη Μιχάλη και Χατζηβασιλείου Γιώργο, ανέλαβε να παρουσιάσει τη ζωή και το έργο του Oscar Arias Sanchez, που αγωνίστηκε για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ανάπτυξη.

Η δεύτερη ομάδα, δηλαδή οι μαθήτριες Μπαΐρα Μαριτίνα, Τσιαντζή Κατερίνα και Χατζηγιάννη Πολίνα, αναζήτησαν και συνέκριναν τις απόψεις που διατυπώνουν για τον πόλεμο ο Oscar Arias Sanchez, στη συνέντευξη που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Kerry Kennedy,  και ο Θουκυδίδης, στα κεφάλαια 70-83 του 3ου βιβλίου της Ιστορίας του, που διδάχθηκαν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.

 

Η τρίτη ομάδα, αποτελούμενη από τις μαθήτριες Ρεφειάδου Χρύσα, Σάνδρου Βαΐα και Στεργίδου Ελένη, μελέτησαν και παρουσίασαν τη Δήλωση της Σεβίλλης που έγινε το 1986 στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους Ειρήνης.

 

Η τέταρτη ομάδα, οι μαθήτριες Αναδολή Μάγδα, Μαρκιανού Εμμανουέλα, Πατσιατζή Δήμητρα και Σούτσι Ερίσα, διερεύνησαν πώς η απόκτηση ένοπλων δυνάμεων από μια χώρα μπορεί να επηρεάσει το βιοτικό επίπεδο και την εκπαίδευση που παρέχεται.

 

Τέλος, η πέμπτη ομάδα, αποτελούμενη από τους μαθητές Παπαπαναγιώτου Κωνσταντίνο, Στέφο Οδυσσέα και Τύλλιο Γιώργο, αναζήτησαν και κατέγραψαν τις χώρες που σήμερα δεν διαθέτουν ένοπλες δυνάμεις.

IMG 20240401 122155