Αφού ολοκληρώθηκε η διδασκαλία του Επιταφίου στο τμήμα Β4, κατά τη συνολική θεώρηση του έργου, οι μαθητές και οι μαθήτριες το εξέτασαν υπό το πρίσμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είχαν ήδη ασχοληθεί με το θέμα αυτό στα πλαίσια του προγράμματος Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία όπου ενημερώθηκαν ότι αν και η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεσπίστηκε το 1948, κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους της ανθρώπινης ιστορίας πολλές κοινωνίες διέθεταν συστήματα αρμόζουσας συμπεριφοράς και δικαιοσύνης καθώς και τρόπους μέριμνας και ευημερίας των μελών τους. Μ’ αυτό το δεδομένο λοιπόν τέθηκαν τα ερωτήματα, ποια από τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Οικουμενικής Διακήρυξης μπορούν να εντοπιστούν ως πραγματωμένες αρχές και αξίες στην αθηναϊκή δημοκρατία του 5ου αι. π.Χ. που περιγράφεται στον Επιτάφιο λόγο, με ποια μορφή και σε ποιο βαθμό εμφανίζονται, καθώς και τι συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν για την Αθήνα της εποχής του Περικλή.

Μετά τη σχετική αναζήτηση διαπιστώθηκε ότι η κοινωνία αυτή ξεχώρισε και αποτέλεσε πρότυπο γιατί, μεταξύ των άλλων, εφαρμοζόταν και προστατευόταν πολλά από τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως π.χ. η ισότητα απέναντι στον νόμο, η ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο. Παράλληλα και δεδομένων βέβαια των διαφορετικών κοινωνικών και ιστορικών συνθηκών, εξέλειπαν κάποια άλλα, όπως η ελευθερία από τις διακρίσεις, ενώ υπήρχαν και ζητήματα που σήμερα θεωρούνται μη αποδεκτά, όπως η ανισότητα ανδρών και γυναικών και η ύπαρξη της δουλείας.
Οι μαθητές ανέλαβαν να καταγράψουν τα ευρήματα αυτά αλλά και να παρουσιάσουν ανά δύο από ένα άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις περιπτώσεις παραβίασής του.

Οι εργασίες τους:

Ο Θανάσης Μασλαρινός εντόπισε τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που ανιχνεύονται στο κείμενο του Επιταφίου

 

Ο Δημήτρης Μπασιάς και ο Σταύρος Πατσιώκας παρουσίασαν το άρθρο 2 για το Δικαίωμα ελευθερίας από τις διακρίσεις

 

Η Σουζάνα Γκεβορκιάν και ο Αλέξανδρος Χατζημιχαηλίδης παρουσίασαν το άρθρο 13 για την Ελευθερία στη μετακίνηση

 

Η Δημοπούλου Τριανταφυλλιά και η Διαμαντοπούλου Μαριλίνα παρουσίασαν το άρθρο 16 για το Δικαίωμα στον γάμο και την οικογένεια.

 

Η Μαριάννα Γίδαρη και η Αναστασία Κερέζη παρουσίασαν το άρθρο 17 για το Δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

 

Η Αναστασία Αϊβαζίδου και η Κατερίνα Γκότση παρουσίασαν το άρθρο 18 για την Ελευθερία της συνείδησης και της θρησκευτικής πίστης

 

Η Χρύσα Τοπάλ και η Μάγδα Τσιούκα παρουσίασαν το άρθρο 14 για το Δικαίωμα στην κοινωνική προστασία

 

Ο Βαγγέλης Πουρπούρης και ο Αναστάσης Σαρακατσάνης παρουσίασαν το άρθρο 25 για το Δικαίωμα σε επαρκές βιοτικό επίπεδο

 

Ο Χρήστος Τόλιος και ο Στέργιος Τσαλής παρουσίασαν το άρθρο 26 για το Δικαίωμα στην εκπαίδευση

IMG 20240401 113502