Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

IWD_20131Η 8η Μαρτίου έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Η γιορτή αυτή ουσιαστικά αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους έγραψαν ιστορία.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη. Περίπου 20.000 εργάτριες έκαναν την ημέρα εκείνη απεργία, ζητώντας μείωση του ωραρίου τους από 16 ώρες σε 10 και ίσες απολαβές με τους άνδρες. Οι αστυνομικές αρχές χρησιμοποίησαν βία για να διαλυθεί το πλήθος, ενώ οι εργοστασιάρχες προχώρησαν σε ομαδικές απολύσεις.

Άλλη ημερομηνία σταθμός για τις διεκδικήσεις των γυναικών ήταν το 1908, όταν οι δρόμοι της Νέας Υόρκης γέμισαν με 15.000 γυναίκες, που ζητούσαν λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Σύνθημά τους το «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τελικά η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας καθιερώθηκε το 1909 στη δεύτερη Διεθνή Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη και γιορτάστηκε για πρώτη φορά ένα χρόνο αργότερα, το 1910.

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από το ψήφισμα του ΟΗΕ που καθιέρωσε την όγδοη ημέρα τουwomen Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Όμως, ακόμα και σήμερα, όπως δήλωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, η Πουμζίλε Μλάμπο- Ενγκούκα, υπεύθυνη της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις γυναίκες, η βία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, καθώς η πρόοδος προς την ισότητα των δύο φύλων είναι κάθε άλλο παρά σταθερή.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Unicef, τα κορίτσια αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα εμπόδια για να πάνε στο σχολείο, βιώνουν τη βία και την κακοποίηση από κοντινά τους πρόσωπα και υφίστανται πολλές σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.

Ζιάγκαλου Κατερίνα

(Από το περιοδικό της Στ΄ τάξης School is Cool No 2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *