Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος που χαλαρώνουμε και περνάμε ευχάριστα με την οικογένεια μας. Σας παραθέτω μερικές αγαπημένες ταινίες για να περάσετε ευχάριστα…..
Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος που χαλαρώνουμε και περνάμε ευχάριστα με την οικογένεια μας. Σας παραθέτω μερικές αγαπημένες ταινίες για να περάσετε ευχάριστα…..
Κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά σε όλα τα σπίτια της χώρας μας κόβουμε την πολυαγαπημένη μας βασιλόπιτα και ανυπομονούμε να δούμε ποιος θα βρει το φλουρί. Από πού προήλθε όμως αυτό το έθιμο; Πατήστε το σύνδεσμο για να μάθετε την ιστορία της βασιλόπιτας.
Ανταλλάξαμε φέτος ευχές και είπαμε τα κάλαντα μέσω της πλατφόρμας του Twinspace με την Ελληνογαλλική Σχολή του Πειραιά με την οποία συνεργαζόμαστε στα πλαίσια του προγράμματος “Παίζω, διασκεδάζω και όλο τον κόσμο αλλάζω! ”
Επίσης κάναμε Skype και γνωριστήκαμε με τους μαθητές του 3ου Δ.Σ Πόλεως Κω, μιλήσαμε για το πρόγραμμα εθελοντισμού στο οποίο συμμετέχουμε, είπαμε τα κάλαντα και δείξαμε τις κατασκευές που είχαμε κάνει για τα Χριστούγεννα.
Φτιάξαμε το δέντρο του εθελοντή της τάξης μας, στα φύλλα γράψαμε τα οφέλη που έχει κάποιος από τη συμμετοχή του σε μια εθελοντική οργάνωση και στις ρίζες τι προσφέρει στους άλλους.
Σχεδιάζοντας το περίγραμμα του νησιού μας γράψαμε και ζωγραφίσαμε μέσα όλα όσα θα θέλαμε ν΄αλλάξουν για να γίνει το νησί μας καλύτερο.
Σχεδιάζοντας το περίγραμμα ανθρώπων τα παιδιά έγραψαν μέσα δραστηριότητες που τους αρέσει να κάνουν μόνοι τους ή με την παρέα τους και στη συνέχεια συζητήσαμε πως αυτές οι δραστηριότητες θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες και σε άλλους, στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Περιγράφοντας μια προβληματική κατάσταση “χαλασμένο αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου” κ.α οι μαθητές κλήθηκαν να αυτοσχεδιάσουν και να βοηθήσουν τον “παθών”.
Για την ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασία οι μαθητές κλήθηκαν να σχηματίσουν γράμματα με τα σώματα τους.
Με αφορμή το βιβλίο “Τα παιδιά του χειμώνα” της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου συζητήσαμε για τον “Κουτσοφλέβαρο” και κάναμε παραγωγή γραπτού λόγου για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετώπιζε ο ίδιος και η οικογένεια του καθώς και για την αντιμετώπιση που μπορεί να είχε από τους φίλους του. Στη συνέχεια η κάθε ομάδα μελέτησε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ένα παιδί από κάθε ομάδα διάβαζε σιωπηλά ένα δικαίωμα και οι υπόλοιποι μαθητές προσπαθούσαν διαβάζοντας τα χείλη του να το αναγνωρίσουν. Τα παιδιά κατανόησαν τα προβλήματα των ανθρώπων με προβλήματα ακοής, κατανόησαν τη δεξιότητα ανάγνωσης των χειλιών και μελέτησαν τα άρθρα Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Κλείνοντας τα παιδιά κάθε ομάδας έφτιαξαν μια αφίσα αξιοποιώντας ένα χαρακτηριστικό τους, τα αποτυπώματα τους. Και όπως μου δήλωσαν: Είμαστε διαφορετικοί αλλά κάνουμε φανταστική δουλειά μαζί!!!!!!!!
Μέσα από διάφορες εισαγωγικές δραστηριότητες με τους μαθητές των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων για το πρόγραμμα εθελοντισμού “Νοιάζομαι και δρω” που συμμετέχουμε (παραγωγή γραπτού λόγου, συζητήσεις για το τι θα θέλαμε να αλλάξουμε στο νησί μας) προέκυψε η ανάγκη για περισσότερο πράσινο και χώρους αναψυχής. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος σχεδιάσαμε μια επίσκεψη σε αλσύλλιο κοντά στο σχολείο. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα βήματα που ακολουθήσαμε στην παρουσίαση :Μελέτη πεδίου. Μετά την επίσκεψη προέκυψε η σκέψη για συνάντηση με την Προεδρο του Συλλογου Γονέων και Κηδεμόνων για να ζητηθεί η βοήθεια της στο εγχείρημα μας καθώς και συζήτηση για τα παιχνίδια που θα αποσταλούν στην “Κιβωτό του Κόσμου” και το “Χωριό του Αη Βασίλη” , το οποίο περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες που υλοποιούνται χάρη στην εθελοντική δουλειά των γονέων του Δημοτικού.