Ε’ Δημοτικού
Α. Δημιουργώ και εκφράζομαι με τις ΤΠΕ
- Δημιουργώ με τον κειμενογράφο
Λογισμικό επεξεργασίας κειμένου (π.χ. OpenOffice), Μηχανές Αναζήτησης, Ψηφιακές εγκυκλοπαίδειες, Ηλεκτρονικά λεξικά και σώματα κειμένων, Εκπαιδευτικές πύλες, Εφαρμογές Web 2.0
Άσκηση: Αντιγραφή – Επικόλληση
Βιντεομαθήματα στο Φωτόδεντρο, Ιστολόγια
Ενδεικτικά έργα που προτείνονται:
Έκθεση εντυπώσεων από εκπαιδευτική εκδήλωση ή δραστηριότητα Δημιουργική γραφή (Γλώσσα) Δημιουργία σταυρόλεξου https://crosswordlabs.com/ Δημιουργία ερωτηματολογίου https://www.google.gr/intl/el/forms/about/ Το ωρολόγιο πρόγραμμα της τάξης (με εικόνες) Λεξικό όρων (π.χ. Γλώσσα, ΤΠΕ, Φυσικές Επιστήμες) Συνεργατική επεξεργασία κειμένου σε εφαρμογή Web 2.0.
Κειμενογράφος Ιστού http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/2429
Ηλεκτρονικά Παραμύθια http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/8113
- Δημιουργώ με πολυμέσα και παρουσιάσεις
Φωτογραφική μηχανή, Σαρωτής, Λογισμικό επεξεργασίας εικόνας, Λογισμικό επεξεργασίας ήχου, Λογισμικά Οπτικοποίησης, Προσομοιώσεις, Ηλεκτρονικά λεξικά και ψηφιακές, εγκυκλοπαίδειες, Ψηφιακές συλλογές, Εκπαιδευτικό λογισμικό Πληροφορικής, GoogleMaps, GoogleEarth, Ιστότοποι αναζήτησης εικόνων/ήχων, Λογισμικό δημιουργίας κινουμένου Σχεδίου
Ενδεικτικά έργα που προτείνονται:
Παρουσίαση του έργου ενός λογοτέχνη ή ζωγράφου Σύγχρονα μεγάλα έργα της εποχής Η τέχνη στο Βυζάντιο Οι χώρες της Μεσογείου Υγροβιότοποι της χώρας Πλοηγούμαι με ασφάλεια στο Διαδίκτυο Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία.
Αναπαράσταση εικόνων στον υπολογιστή
Β. Επικοινωνώ και συνεργάζομαι με τις ΤΠΕ
- Γνωρίζω το Διαδίκτυο-Επικοινωνώ και συνεργάζομαι
Φυλλομετρητές, Πλατφόρμα Ψηφιακού Σχολείου, Υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου http://grafis.sch.gr, Εκπαιδευτική τηλεόραση, www.edutv.gr, Εκπαιδευτικές πύλες, Ηλεκτρονικά λεξικά και ψηφιακές εγκυκλοπαίδειες, Wikipedia, GoogleMaps, GoogleEarth, Ιστολόγια, Πλατφόρμες σύγχρονης συζήτησης, Πλατφόρμες ασύγχρονης συζήτησης (chat, videoconference), Δικτυακά λογισμικά οπτικοποίησης, προσομοίωσης, εννοιολογικής χαρτογράφησης, διαμοιρασμού αρχείων εικόνας και ήχου.
Διδακτικό σενάριο: Επίλυση προβλήματος με την αξιοποίηση Web 2.0 Εργαλείων http://aesop.iep.edu.gr/node/22799
Πλατφόρμες Ασύγχρονης εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (e class ή/και e-me)
Γ. Διερευνώ, ανακαλύπτω και λύνω προβλήματα με τις ΤΠΕ
- Λύνω προβλήματα με Υπολογιστικά Φύλλα
Λογισμικό υπολογιστικών φύλλων
Προτείνεται η υλοποίηση σχετικών εργασιών σε συνεργασία με τα άλλα μαθήματα του Π.Σ. (μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, κοινωνικές επιστήμες κ.λπ.) αλλά και δραστηριότητες της σχολικής και της κοινωνικής ζωής:
Ενδεικτικά έργα που προτείνονται:
Η βιβλιοθήκη της τάξης Ο προϋπολογισμός της σχολικής εκδρομής Υπολογισμός κόστους για το πάρτι της τάξης Διαχείριση ταμείου της τάξης (έσοδα/έξοδα) Καταγραφή και επεξεργασία μετεωρολογικών δεδομένων της περιοχής Επεξεργασία δεδομένων δημογραφικής μελέτης για την πόλη μας (π.χ. τις τελευταίες δεκαετίες).
- Προγραμματίζω τον υπολογιστή
Εκπαιδευτικά περιβάλλοντα οπτικού προγραμματισμού, Scratch 1.4/Scratch 2.0/Scratch app, EasyLogo, Kodu, MicroworldsPro, Εκπαιδευτική ρομποτική
Εισαγωγή στο Scratch http://aesop.iep.edu.gr/node/20513
- Εισαγωγή στο SCRATCH
Το σενάριο αποτελεί μία εισαγωγή στον προγραμματισμό με SCRATCH. Μέσω των παρεμβάσεων, οι μαθητές αντιλαμβάνονται το ρόλο του προγραμματιστή. Οι μαθητές χειρίζονται και διερευνούν έτοιμα προγράμματα και εισάγονται στην έννοια του αλγορίθμου, έχοντας ως γενικό προσανατολισμό τη μετάβαση από την ψηφιακή ζωγραφική στα προγραμματιζόμενα πολυμέσα. Ο εκπαιδευτικός, προκαλεί το ενδιαφέρον των μαθητών, ώστε να δημιουργήσουν μικρές εφαρμογές, στις οποίες θα προκαλείται η δράση αντικειμένων στη σκηνή ή στον χώρο επισκόπησης με χρήση χειριστηρίων (πληκτρολόγιο, ποντίκι).
Η μεταβλητή στην Πληροφορική http://aesop.iep.edu.gr/node/22313
Εισαγωγή στη δομή επιλογής στο Scratch http://aesop.iep.edu.gr/node/15835
Κίνηση στο Scratch (Αλλαγή ενδυμασίας) -Δημιουργία Animation http://aesop.iep.edu.gr/node/15634
Δομή επανάληψης με τη βοήθεια της γλώσσας προγραμματισμού Scratch http://aesop.iep.edu.gr/node/12196
Ιεραρχικά δομημένες διαδικασίες με την EasyLogo
Λαβύρινθος http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/759
Υλοποιώ σχέδια εργασίας/έρευνας (project) με τις ΤΠΕ
Εργαλεία ΤΠΕ. Εκτυπωτής, Φωτογραφική μηχανή, Σαρωτής, Λογισμικό επεξεργασίας κειμένου, Λογισμικό παρουσιάσεων, Λογισμικά πολυμέσων, Εκπαιδευτικό λογισμικό, Φυλλομετρητές, Wikipedia
GoogleMaps, GoogleEarth, Ιστοεξερευνήσεις, Λογισμικό δημιουργίας σταυρολέξων/κουίζ, Ιστολόγια, Wiki, Διαθέσιμος εξοπλισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής
Ιστοεξερεύνηση
Οι μαθητές/τριες εργάζονται σε μικρές ομάδες και αναλαμβάνουν ρόλους-διαθεματικές προσεγγίσεις, με στόχο να υλοποιήσουν ένα σχέδιο έρευνας με τη μορφή ιστοεξερεύνησης (WebQuest). Το θέμα διερεύνησης και μελέτης μπορεί να εντάσσεται στον πληροφορικό γραμματισμό, στα άλλα μαθήματα του Π.Σ., στο διαθεματικό πεδίο, στη σχολική ή στην κοινωνική ζωή.
Ενδεικτικά θέματα που προτείνονται:
Περιβαλλοντικός χάρτης του νομού μας Η ιστορία του τόπου μας Υγροβιότοποι της χώρας σε κίνδυνο Οι κλιματικές αλλαγές Ανανεώσιμες μορφές ενέργειας Ηχορύπανση και κυκλοφοριακό πρόβλημα Η παραγωγή του λαδιού.
Οι μαθητές/τριες αξιοποιούν τις προτεινόμενες πηγές από τον/την εκπαιδευτικό αλλά και άλλες πηγές, που εντοπίζουν κατά από την έρευνά τους, με στόχο να συλλέξουν πληροφορίες ή υλικό και να διαπραγματευτούν συγκεκριμένα ζητήματα-προβλήματα που τους ανατίθενται. Το τελικό έργο που καλείται να ολοκληρώσει κάθε ομάδα μπορεί να είναι μια παρουσίαση, ένα πόστερ, μια έκθεση ψηφιακών έργων, μια σχολική ημερίδα κ.λπ.
Δημιουργία Wiki
Οι μαθητές/τριες χωρίζονται σε ομάδες των 4-5 ατόμων και με την καθοδήγηση του/της εκπαιδευτικού σχεδιάζουν και αναπτύσσουν συνεργατικά υλικό στο wiki της τάξης. Η δραστηριότητα μπορεί να υλοποιηθεί και σε συνεργασία με άλλα μαθήματα ή ως διαθεματική εργασία.
Ενδεικτικά θέματα που προτείνονται:
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη αρχαιότητα Ταξίδι στο Βυζάντιο του 6ου μ.Χ. αιώνα Μεσογειακή διατροφή Ήθη και έθιμα του τόπου μας Παραδοσιακές τέχνες ή επαγγέλματα που χάνονται.
Οι μαθητές αξιοποιούν ποικίλες πηγές πληροφόρησης αναζητούν κατάλληλες πληροφορίες και πολυμεσικό υλικό (εικόνες, βίντεο, προσομοιώσεις κ.λπ.), συνεργάζονται και οργανώνουν το υλικό σε ενότητες κ.λπ. Για τις ανάγκες σχεδιασμού και οργάνωσης του έργου τους δημιουργούν σχετικό εννοιολογικό χάρτη. Συζητούν και ανταλλάσουν ιδέες τόσο στην τάξη όσο και ηλεκτρονικά, μέσω του εργαλείου συζήτησης του περιβάλλοντος wiki στην ψηφιακή πλατφόρμα της τάξης ή σε άλλο δικτυακό τόπο. Αναπτύσσουν συνεργατικά το περιεχόμενο του wiki από την τάξη αλλά και από το σπίτι. Ολοκληρώνουν και παρουσιάζουν την εργασία τους στην τάξη, αξιολογούν την εργασία της ομάδας τους, καθώς και των άλλων ομάδων, ανταλλάσσουν ιδέες, συμπληρώνουν και βελτιώνουν το υλικό τους.
Εκπαιδευτική ρομποτική
Οι μαθητές σε ομάδες των 3-4 ατόμων σχεδιάζουν και οργανώνουν την εργασία τους, διακρίνουν τα μέσα και τα εργαλεία του περιβάλλοντος της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Συναρμολογούν το ρομπότ, σχεδιάζουν,υλοποιούν, ελέγχουν και βελτιώνουν τις διαδικασίες καθοδήγησης του ρομπότ. Ενδεικτικά παραδείγματα, σε συνεργασία και με άλλα μαθήματα, όπως η φυσική και τα μαθηματικά:
κινήσεις του ρομπότ σε ορθογώνιο επίπεδο(ευθύγραμμη, υπό γωνία κ.λπ.)
μέτρηση απόστασης με βάση το χρόνο κίνησης του ρομπότ.
Δ. Οι ΤΠΕ ως κοινωνικό φαινόμενο
- Οικοδομώ ψηφιακή παιδεία και γραμματισμό
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, Κόμβος του ΠΣΔ https://internet-safety.sch.gr/
Εκπαιδευτική Τηλεόραση http://www.edutv.gr/index.php/diadiktio
Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου https://saferinternet4kids.gr
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο https://internetsafety.pi.ac.cy/
CyberKid – Οδηγίες ψηφιακής ασφάλειας http://www.cyberkid.gov.gr/
Ενδοσχολική βία http://stop-bullying.sch.gr