Ε.Λ.Μ.Ε. ΣΕΡΡΩΝ : Καταγγελία για την μεταφορά των μαθητών

elmesΕ. Λ. Μ. Ε. Σ .

ΕΝΩΣΗ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΝΟΜΟΥ   ΣΕΡΡΩΝ

Κ. Καραμανλή 13, Σέρρες- ΤΗΛ: 2321021324 / ΦΑΞ: 2321053266

e-mail :  elmes@otenet.gr / webmail: www.elmeser.gr

Σέρρες 28-09-2013

Αρ. Πρωτ: 301

  1. Βουλευτές Σερρών
  2. Αντιπεριφερειάρχη Περ. Εν. Σερρών
  3. Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεν. Μακεδονίας
  4. Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών

                                                                     ΠΡΟΣ :

 

 

 

 

 

                                                   

ΚΟΙΝ: Εκπαιδευτικούς Σχ. Μονάδων

                                                          Περ. Εν. Σερρών

                                                                                  ΜΜΕ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Σερρών ομόφωνα καταγγέλλει τα αρμόδια Υπουργεία (ανάμεσα τους και το Υπ. Παιδείας) αναφορικά με το άρθρο 1, παρ. 1(Α & Β) του ΦΕΚ 1449/2013 που σχετίζεται με τον αποκλεισμό μαθητών από τη δωρεάν μεταφορά λόγω χιλιομετρικών περιορισμών. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές των γυμνασίων που ο τόπος κατοικίας τους απέχει 2500 μέτρα (με μαθητικό δελτίο) και 3000 μέτρα (με μαθητικό δρομολόγιο), καθώς και οι μαθητές των Λυκείων (γενικών και επαγγελματικών) που ο τόπος κατοικίας τους απέχει 4000 μέτρα (με μαθητικό δελτίο) και 5000 μέτρα (με μαθητικό δρομολόγιο), δεν δικαιούνται δωρεάν μεταφορά από το κράτος.

Προφανώς, αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας του 2013, μαθητές να περπατούν κάποια χιλιόμετρα σε αγροτικούς δρόμους (θυμίζουμε ότι όλα τα παιδιά δεν μένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα-χιλιάδες παιδιά ζούνε στην επαρχία και οι αγροτικοί δρόμοι δεν έχουν πεζοδρόμια!). Επειδή η ασφάλεια των μαθητών θα πρέπει να είναι προτεραιότητα του κράτους πέρα από κάθε δημοσιονομική πολιτική και περικοπή εξόδων, είναι αναγκαίο η Ομάδα Διοίκησης Έργου του Υπ. Εσωτερικών, αρμόδια «για την εισήγηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς για ενδεχόμενες ενέργειες προς επίλυση των παρατηρούμενων προβλημάτων» να εισηγηθεί την κατάργηση των χιλιομετρικών περιορισμών με αιτιολογία την ασφάλεια των μαθητών. Για αυτό το λόγο ζητούμε από τους Βουλευτές των Σερρών να κάνουν παρέμβαση στην αρμόδια Ομάδα Διοίκησης Έργου.

Παράλληλα καταγγέλλονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την απαράδεκτη ολιγωρία που επέδειξαν στην οργάνωση της μεταφοράς των μαθητών. Εκ των υστέρων σπεύδουν όλοι να διευθετήσουν ένα πρόβλημα, το οποίο εξαρχής δεν θα έπρεπε να έχει προκύψει.

Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί τρεις μήνες μετά την ισχύ της σχετικής νομοθεσίας (ΦΕΚ 1449/14-6-2013) οι αρμόδιοι συλλέγουν και επεξεργάζονται στοιχεία που οι Διευθυντές Σχολικών Μονάδων απέστειλαν για πρώτη φορά πριν τις 4 Ιουλίου 2013.

 Το αποτέλεσμα; Χιλιάδες μαθητές κατέληξαν χωρίς μεταφορικό μέσο, αποκλεισμένοι από τα σχολεία τους. Εργαζόμενοι γονείς αδυνατούν να μετακινήσουν τα παιδιά τους, ενώ υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που δεν αντέχουν να επιβαρυνθούν οικονομικά για τη μετακίνηση των παιδιών τους, ακόμη και για λίγες ημέρες.

Αυτή τη στιγμή μέλημα όλων πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, οι οποίοι δικαιούνται το αυτονόητο, να μπορούν να μετακινούνται με ευθύνη της πολιτείας στο σχολείο τους. Καλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε από την επόμενη εβδομάδα και για όλη τη σχολική χρονιά οι μαθητές να μην αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με τη μεταφορά τους.

 

ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ.

         Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

   ΠΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ                                                        ΣΤΑΝΙΣΗ ΝΙΚΗ

1 σχόλιο

    • Τάσα στο 02/10/2013 στις 13:55

    Δυστυχώς η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αξιολύπητη καθώς, πέρα απο την ηθική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα, στερεί την μόρφωση στους νέους-αντί να προσπαθεί να την ενισχύει με κάθε τρόπο-οι οποίοι μπορούν να τη σώσουν στο μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση