«

»

Ιούλ 17 2013

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Ενσωμάτωση των social media στην εκπαιδευτική διαδικασία….

social media-educatiosΠώς μπορούν οι εκπαιδευτικοί να εκμεταλλευτούν τη δύναμη και την εμβέλεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων; Και τι πιστεύουν οι μαθητές και οι γονείς για την αξιοποίηση των social media στην τάξη;

Η Σιγκαπούρη είναι μια χώρα που ηγείται σε οικονομικό επίπεδο στην Νοτιανατολική Ασία και αποτελεί μια από τις δέκα πιο ανταγωνιστικές οικονομίες στον κόσμο. Εκτιμά ότι η εκπαίδευση είναι ζωτική για την διατήρηση των οικονομικών της φιλοδοξιών. Για αυτόν τον σκοπό, η κυβέρνησή της χώρας έχει επενδύσει σημαντικά στην αναμόρφωση και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Και τα social media είναι μέρος αυτής της στρατηγικής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γυμνασίου Νέε Ανν, που έχει οριστεί ως «Σχολείο του Μέλλοντος», δηλαδή ένα δημόσιο σχολείο – πρότυπο με πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες, όπου δοκιμάζεται η χρήση των νέων τεχνολογιών πριν εισαχθούν σε άλλα σχολεία της χώρας.

Πρέπει όμως οι εκπαιδευτικοί πραγματικά να χρησιμοποιούν το Facebook και το Twitter μέσα στις τάξεις; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και γιατί μερικοί πιστεύουν ότι είναι τόσο σημαντικό να φέρεις την τεχνολογία στην τάξη; Στα ερωτήματα αυτά απαντά ο Σρι Σρεενίβασαν, δημοσιογράφος εξειδικευμένος σε θέματα τεχνολογίας και καθηγητής Επαγγελματικής Πρακτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η μεγάλη καινοτομία που συμβαίνει τώρα με τα Social Media είναι πιο ισχυρή από το κινητό τηλέφωνο αλλά και απρόβλεπτη όπως άλλωστε και κάθε καινοτομία. Ο ίδιος πιστεύει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να φέρουν την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή γνώσεων στην τάξη, καθώς είναι το τελικό χτύπημα στην παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας με τη μέθοδο των διαλέξεων, όπου οι δάσκαλοι απλά διδάσκουν και οι μαθητές τους ακούν βαριεστημένα. Για αυτό και προσπαθεί να κάνει να τους μαθητές του να αντιληφθούν ότι δεν είναι ένα παιχνίδι για διασκέδαση, αλλά ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, σύνεση και στρατηγική.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/dtampouris/archives/471

1 comment

  1. Στράτος

    Πολύ ενδιαφέρον άρθρο . Η ενσωμάτωση των social media στην εκπαιδευτική διαδικασία θα απασχόληση την εκπαιδευτική κοινότητα τα επόμενα χρόνια .

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων