Πως μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κατάλληλο πλαίσιο για τον χρόνο που περνούν μπροστά στη οθόνη τα παιδιά;

mobile2

  • Προσπαθήστε να αλληλεπιδράσετε με το παιδί σας ενώ κοιτά την οθόνη, συζητήστε γι’ αυτό που βλέπει το παιδί και τι του τραβά το ενδιαφέρον.
  • Συσχετίστε τις πληροφορίες στην εφαρμογή/βιβλίο/εκπομπή/ταινία με τις προηγούμενες εμπειρίες και γνώσεις του παιδιού σας, π.χ. εάν το παιδί βλέπει ένα αεροπλάνο να πετάει στην οθόνη, μιλήστε για το αεροπλάνο που είδατε στο αεροδρόμιο ή για όταν είχατε πετάξει με αεροπλάνο.
  • Μεταφέρετε τις πληροφορίες που έχετε δει στην οθόνη, στον πραγματικό κόσμο, π.χ. ένα το παιδί είδε κάποιον με ποδήλατο στην οθόνη, δείξτε ένα ποδήλατο που περνάει στο δρόμο και θυμίστε του τι είδε στην οθόνη.
  • Εάν είναι δυνατόν βάλτε δύο παιδιά να μοιράζονται το τάμπλετ και να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή ταυτόχρονα

Δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα που να ταιριάζει σε όλα τα παιδιά. Συνυπολογίστε την ηλικία του παιδιού, τα ενδιαφέροντά του, τις ικανότητες και τις δυνατότητές του. Είναι πολύ σημαντικό να βάλετε όρια στο χρόνο που περνάει το παιδί μπροστά στην οθόνη σε αναλογία με τις υπόλοιπες ασχολίες του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φροντίστε να του παρέχετε αρκετές ευκαιρίες για κινητικές δραστηριότητες, για ξεκούραση και για αλληλεπίδραση με συνομηλίκους του χωρίς να χρησιμοποιεί σε αυτές κάποια συσκευή με οθόνη.

othones-3Παρόλο που οι έρευνες δείχνουν ότι το παιδί μπορεί να μάθει μέσω της οθόνης, αυτό δεν σημαίνει ότι οι οθόνες είναι απαραίτητες για να αποκτήσει το παιδί γνώσεις. Τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερο όταν μπορούν να εξερευνήσουν τον αληθινό κόσμο, να αλληλεπιδράσουν με ενήλικες και συνομήλικους κατά τη διάρκεια διασκεδαστικών και απολαυστικών δραστηριοτήτων και συζητήσεων, και μέσω του παιχνιδιού. Περιορίστε το χρόνο που περνά το παιδί μπροστά στην οθόνη έτσι ώστε να του δώσετε την δυνατότητα να ανακαλύψει τον πραγματικό κόσμο και όχι μόνο τον ψηφιακό.

Βάζοντας όρια και εκθέτοντας τα παιδιά σε κατάλληλο περιεχόμενο, εμπλέκοντας και τον εαυτό σας σε όσα βλέπει και βιώνει το παιδί επί της οθόνης, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα από το χρόνο που περνάει μπροστά σε μια οθόνη.

Κατερίνα Αρ. Τσούμα , ​​Λογοθεραπεύτρια

Πηγή:http://www.epikoinonia.net/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς