Ο ρατσισμός στην Ευρώπη σε αριθμούς

racismΈρευνα του Pew Research Centre, η οποία  εξετάζει τις διαθέσεις των Ευρωπαίων σχετικά με τους  μετανάστες και τις μειονοτικές ομάδες σε εφτά Ευρωπαϊκά κράτη, δείχνει ότι μεγάλο κομμάτι των Ευρωπαίων, εκφράζουν αρνητικές απόψεις σχετικά με τις μειονοτικές ομάδες στη χώρα τους και φοβικά σύνδρομα έναντι των μεταναστών.

Οι αντι-μεταναστευτικές θέσεις  κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, ειδικά στον ιδεολογικό χώρο της δεξιάς. Τα πολιτικά κόμματα, όπως το UKIP της Βρετανίας, Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, και στην Ελλάδα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή στη μετανάστευση.

Μεταξύ των επτά κρατών που συμμετείχαν στην έρευνα, οι Έλληνες και οι Ιταλοί, εκφράζουν ιδιαίτερα αρνητικές απόψεις για τη μετανάστευση. Οκτώ στους δέκα, και στις δύο χώρες θέλουν λιγότερη μετανάστευση, όπως και οι πλειοψηφίες στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κοινή γνώμη είναι πιο διαλλακτική σε Ισπανία, Γερμανία και Πολωνία. Ωστόσο, υπάρχει πολύ λίγη επιθυμία για τη δυνατότητα περισσότερων μεταναστών σε οποιαδήποτε από αυτές τις επτά χώρες – το ποσοστό που κατέχουν αυτή την άποψη κυμαίνεται από 14% στη Γερμανία, μέχρι 1% στην Ελλάδα.

Απόψεις για τη μετανάστευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιδεολογία. Σε έξι από τα επτά κράτη που συμμετείχαν στην έρευνα, οι ερωτηθέντες που τοποθετούν τον εαυτό τους στα δεξιά του πολιτικού φάσματος είναι πολύ πιο πιθανό από να επιδιώκουν τη μείωση της μετανάστευσης. Το χάσμα μεταξύ δεξιάς-αριστεράς είναι ιδιαίτερα μεγάλο στη Γαλλία, όπου το 73% των ατόμων στα δεξιά θέλουν λιγότερους μετανάστες, σε σύγκριση με το 40% των ανθρώπων στα αριστερά.

Ένας βασικός παράγοντας της θέσης ως προς τη μετανάστευση είναι η πεποίθηση ότι οι μετανάστες αποτελούν οικονομική επιβάρυνση και παράγοντα εγκληματικότητας. Για άλλη μια φορά, οι άνθρωποι που τοποθετούν τον εαυτό τους στην  δεξιά είναι πολύ πιο πιθανό από ό, τι εκείνοι στα αριστερά να εκφράσουν αυτές τις απόψεις.

Σε ότι αφορά τις μειονοτικές ομάδες, ειδικότερα αρνητική είναι η στάση απέναντι στους Ρομά (γνωστοί ως Τσιγγάνοι), ενώ πολλοί δυσμενείς αξιολογήσεις αποδίδονται και στους Μουσουλμάνους. Η αρνητική στάση έναντι των Εβραίων είναι λιγότερο διαδεδομένη, αν και σημαντικός αριθμός εκφράζουν αρνητική γνώμη για τους Εβραίους, ειδικά στην Ελλάδα, όπου σχεδόν το μισό δείγμα επέδειξε αρνητική διάθεση.

Η Ελλάδα, με έναν στους δυο Έλληνες, καταλαμβάνει τη πρώτη θέση στην αξιολόγηση φοβικών διαθέσεων έναντι των Εβραίων.

Greeks Divided about Jews

Ένας στους δυο Έλληνες εξέφρασαν αρνητική διάθεση έναντι των μουσουλμάνων δίνοντας στην Ελλάδα την δεύτερη θέση.

Italians Most Critical of Muslims

Με παρόμοιο ποσοστό, περίπου στο πενήντα τις εκατό η Ελλάδα έρχεται τρίτη σε αρνητικά συναισθήματα έναντι των Ρομά.

Unfavorable Views of Roma Widespread

Τέλος, η έρευνα έδειξε ότι τα αρνητικά συναισθήματα προς μειονοτικές ομάδες είναι πιο διαδεδομένα μεταξύ ανθρώπων δεξιάς ιδεολογίας.

Anti-Muslim Views Most Common on Ideological Right

Πηγή: www.alfavita.gr _ Επιμέλεια κειμένου, Μιχάλης Ζώτος υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης‏

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση