Μυθικές Θεότητες του νερού: ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ

Μέγας θεός του ναυτικού λαού των Ελλήνων ήταν ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας και όλων των υδάτων, που κατοικούσε στα βάθη του ωκαιανού και με την τρίαινά του -δώρο των κυκλώπων ή των τελχίνων-προκαλούσε τις σφορδές τρικυμίες ή γαλήνευε τα κύματα, έσειε τη γη (σεισίχθων), αλλά και τη συγκρατούσε πάνω στα νερά, ενώ δημιουργούσε στενά, πορθμούς, ανέδυε νησιά κι ανέβλυζε πηγές.

Γιος του κρόνου και της Ρέας, θεωρείται από μερικούς συγγραφείς μεγαλύτερος από το Δία, γι’αυτό και δε συγχόρησε τον αδελφό του, για τον οποίο θεωρούσε ότι του άρπαξε την εξουσία. Άλλες όμως μυθικές διηγήσεις, αναφέρουν ότι ήταν νεότερος και σώθηκε απ’ την πατρική βουλιμία, γιατί η μητέρα του τον έκρυψε σ’ ένα κοπάδι πρόβατα, που έβοσκαν κοντά στην πηγή της Άρνης στην Μαντινεία.
Οι μύθοι που σχετίζονται με την ανατροφή του Ποσειδώνα, μοιάζουν με τους στην Κρήτη, έτσι και ο Ποσειδώνας ανατράφηκε από τους Τελχίνες, σε συνεργασία με την Ωκεανίδα Καφίρα, γι’ αυτό και ο Ποσειδώνας ενώθηκε με την αδελφή των Τελχίνων, αντίστοιχους με το μεγάλωμα του Δία. Όπως οι Κουρήτες μεγάλωσαν το Δία Αλία, με την οποία απέκτησε έξι γιους και μια κόρη, τη Ρόδο.

Σχετικά με ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΙΒΛΟΥ ΝΑΞΟΥ

Ο Διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Βίβλου Νάξου δηλώνουμε ότι το όραμά μας για ένα καλύτερο σχολείο είναι ουσιαστικά ένα σχολείο αειφόρο στη λειτουργίας του, στο πνεύμα και στη φιλοσοφία του. Αυτό για εμάς σημαίνει ότι όλοι, θα εργαστούμε συλλογικά και αρμονικά μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες μας, με τους γονείς, με όλους τους παράγοντες της σχολικής μας κοινότητας, προκειμένου να κάνουμε τη λειτουργία του σχολείου καλύτερη, ώστε να μετατραπεί σε σε χώρο δημιουργίας και αειφορικής λειτουργίας.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας οι μαθητές/τριές μας θα έχουν την ευκαιρία να εξοπλιστούν με γνώσεις, να αποκτήσουν στάσεις που θα τους βοηθούν και στην ενήλική τους ζωή, να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες οι οποίοι θα ζουν και θα δραστηριοποιούνται σκεπτόμενοι όλους τους ανθρώπους αποκτώντας αειφορική νοοτροπία.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Μυθικές Θεότητες του νερού. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση