ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΙΝΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Φιλοξενείται στο Blogs.sch.gr

Από την ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Πρινέ 3ο μέρος. Δαμαλισμός.

Ιαν 202319

Βιβλίο δαμαλισμού

DSC04159

Όπως βλέπουμε από τα αρχεία του σχολείου ,η μόρφωση ήταν μόνο μία από τις λειτουργίες του σχολείου. Τα συσσίτια ,ο σχολικός κήπος ,το περιοδικό υγιεινή ,η βιβλιοθήκη με έντυπα για την καταπολέμηση ασθενειών των ζώων ,φυτών και ανθρώπων αποδεικνύει ότι το σχολείο ήταν περισσότερο μια ολοκληρωμένη κοινωνική υπηρεσία παρά ένας εκπαιδευτικός οργανισμός μόνο.

Ένα από τα βιβλία που υπάρχουν στο αρχείο του Δημοτικού του Πρινέ είναι το βιβλίο Δαμαλισμού και αναφέρεται στην περίοδο 1937-1953
Όπως μπορεί να δει κανείς στα λεξικά δαμαλισμός ονομαζόταν το εμβόλιο εναντίον της ευλογιάς <>
Χαρακτηριστικό είναι πως ο εμβολιασμός ήταν υποχρεωτικός προκειμένου να πάρει κάποιος απολυτήριο δημοτικού σχολείου. βλέπουμε σε ενδεικτικά του 1947 αλλα και του 1976 να εμπεριέχεται ημερομηνία δαμαλισμού.
InkedDSC041613

InkedDSC041622
Στην Ελλάδα ο δαμαλισμός έγινε υποχρεωτικός διά νόμου το 1936,
Πρώτος δαμαλισμός στον Πρινέ καταγράφεται το 1937 από τον ιατρό Κων/νο Λίτινα ,στο βιβλίο αναφέρεται προηγούμενη ημερομηνία δαμαλισμού το 1929 και εμβολιάστηκε το σύνολο των μαθητών του σχολείου. Το ίδιο έγινε και το 1939 από από τον ίδιο γιατρό. Μεσολαβεί ο πόλεμος και ο επόμενος γίνεται το 1949 από τον νομίατρο Αλιγιζάκη χρονιά κατά την οποία εμβολιάζονται μαθητές ηλικίας 7 έως 16 χρονών. Ο τελευταίος καταγεγραμμένος δαμαλισμός γίνεται το 1955 και στην ηλικία των εμβολιασμένων βλέπουμε παιδιά τριών τεσσάρων πέντε και έξι ετών.

DSC04160

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Από την ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Πρινέ 3ο μέρος. Δαμαλισμός.    

Τα σχόλια είναι κλειστά.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων