Η Περιοχή μας
Ο Ποταμός είναι από τα παλαιότερα χωριά του νησιού. Παλιά ανήκε σε ιδιαίτερο Δήμο, τον καλούμενο Ποταμογειτόνων. Το Δήμο αυτό αποτελούσαν οι συνοικισμοί Αγ. Ιωάννης, Αλεπού, Άφρα, Γουβιά, Κοντόκαλι, Ευρωπούλοι, Κανάλια, Κυρά Χρυσικού, Τρίκλινο καθώς και ο Ποταμός που ήταν η έδρα του. Το 1915 μέρος του Δήμου αυτού προσαρτήθηκε στο Δήμο Κερκυραίων.
Ο Ποταμός υπήρξε από τα μεγαλύτερα χωριά, και η σύστασή του ανάγεται στα βάθη της ιστορίας του νησιού. Σώζονται ακόμη πολλά από τα αρχοντικά του σπίτια καθώς και εκκλησίες όπως αυτή της Αγίας Ελεούσας, του Αγίου Βαρβάρου που είναι κτίσματα του 16ου αιώνα, και του Αγίου Ιωάννη. Ακόμη το παλιό διδακτήριο είναι κατασκευής 1741.
Ο Ποταμός πήρε το όνομά του από το ποτάμι. Αν δεν υπήρχε το ποτάμι το όνομα του χωριού θα ήταν το «χωριό της Παναγιάς» και αυτό γιατί οι παλιές εκκλησίες του είναι αφιερωμένες στην Παναγία όπως Ελεούσα, Ζωοδόχος Πηγή, Σπαρμιώτισσα. Όταν μεταφέρθηκε στον Ποταμό το λείψανο του Αγίου Βαρβάρου, ανακαινίστηκε η εκκλησία της Ζωοδόχου πηγής και στην ονομασία της προστέθηκε το όνομα του Αγίου. Πριν από 400 χρόνια στο χωριό υπήρξε λειψυδρία, και οι κάτοικοι αποφάσισαν να κάνουν τάμα και να πάρουν την εικόνα της Παναγίας λιτανεία μέχρι τη μονή της Παλαιοκαστρίτσας. Αυτό καθιερώθηκε ως έθιμο και γίνεται μια φορά το χρόνο μετά το Πάσχα. Η παραδοσιακή λιτανεία βγαίνει από την εκκλησία του Αγίου Βαρβάρου και Ζωοδόχου Πηγής και πηγαίνει τώρα πια μέχρι την περιοχή Τεμπλόνι.
Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Ποταμού είναι επίσης η σκαλινάδα της Παναγίας με την πύλη της, το καμπαναριό του Αγ. Βαρβάρου, και οι καμάρες του στο μέσον του ιστορικού κέντρου.
Το Ποτάμι μας
Το ποτάμι της Κέρκυρας είναι o γεωφυσικός σχηματισμός στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κερκυραίων που δέχεται τα όμβρια ύδατα της Μέσης Κέρκυρας δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας στο νησί.
Η ύπαρξη του ποταμιού είναι γνωστή από πολύ παλιά. Σε παλιούς Ενετικούς χάρτες της Κέρκυρας το βρίσκουμε λίγο βορειότερα της πόλης. Η ονομασία του προαστείου μας – Ποταμός – προέκυψε από αυτό. Ο κόλπος στον οποίο εκβάλλει αναφέρεται σε πολλά ιστορικά βιβλία ως «κόλπος του Ποταμού».
Το ποτάμι της Κέρκυρας πηγάζει από τους Βαρυπατάδες (θέση Κύπερη), την ‘Αφρα (θέση Κουρκουμέλη), και τους Καλαφατιώνες (Κουκουναρόδασος Σορδίνα). ‘Εχει συνολικό μήκος περίπου 3,5 χλμ. είναι πλωτό κατά τα τελευταία 2,5 χλμ. και εκβάλλει στη θέση Μπούκα των Αλυκών Ποταμού. Πριν από 30-40 χρόνια είχε άφθονο νερό σε όλα του τα σημεία, μάλιστα σε περιόδους πολλών βροχών πλημμύριζε. Τότε ήταν καθαρό και πολλοί κάτοικοι μπορούσαν να ψαρεύουν και να κολυμπούν. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμβολή του στην επιβίωση του πληθυσμού κατά την Ιταλο-γερμανική κατοχή 1941-44. Τις δύο όχθες του ποταμού ενώνει η γέφυρα του Ασυρμάτου, αρχιτεκτόνημα της Ενετικής περιόδου. Η ιστορική παλιά γέφυρα του Ποταμού ήταν δίπλα στο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη (Καρβούνη). Η σημερινή γέφυρα είναι μεταγενέστερη και κατασκευάστηκε επί Αγγλοκρατίας.