Μια Δημιουργική Δράση κατά του Σχολικού Εκφοβισμού
Στα πλαίσια της ευρύτερης εκπαιδευτικής μας προσέγγισης για την καλλιέργεια αξιών όπως ο σεβασμός, η αποδοχή και η αλληλεγγύη, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Β’ και Δ’ τάξεων του σχολείου μας συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε ένα σχέδιο δράσης με τίτλο «Ζώντας μαζί αρμονικά», με βασικό άξονα την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.
Μέσα από βιωματικές και δημιουργικές δραστηριότητες, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν σκέψεις, συναισθήματα και προβληματισμούς γύρω από το φαινόμενο της βίας στο σχολικό περιβάλλον. Η προσέγγιση ήταν ολιστική, δίνοντας έμφαση στην ενσυναίσθηση, την καλλιέργεια θετικών σχέσεων και τη συνεργασία.
Δημιουργία Κώδικα Καλής Συμπεριφοράς
Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν ενεργά στη συν-δημιουργία ενός κώδικα καλής συμπεριφοράς, ο οποίος αποτελεί έναν συλλογικό οδηγό για τη συνύπαρξη μέσα στο σχολείο. Μέσα από συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και παιχνίδια ρόλων, διαμορφώθηκαν κανόνες που προάγουν την κατανόηση, την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη συνεργασία. Ο κώδικας αυτός, όχι μόνο ενδυναμώνει την επικοινωνία μεταξύ των παιδιών, αλλά λειτουργεί και ως χρήσιμο εργαλείο για την επίλυση συγκρούσεων με ειρηνικό τρόπο.
Ποίηση, Ρυθμός και Έκφραση
Στο πλαίσιο της δράσης, τα παιδιά συνέθεσαν από κοινού ένα έμμετρο ποίημα με τίτλο «Μη φοβάσαι πια», μέσα από το οποίο μεταφέρουν μηνύματα ενθάρρυνσης και στήριξης προς κάθε παιδί που έχει νιώσει φόβο ή απομόνωση. Το ποίημα παρουσιάστηκε με ρυθμικό λόγο και συνοδεία κινήσεων, προσδίδοντας θεατρικότητα και συναισθηματική ένταση στην απόδοσή του, και ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνεργατικότητα και τη σωματική έκφραση των μαθητών/τριών.
Κόμικ και Αφίσες με Μήνυμα
Με οδηγό τη φαντασία και την ευαισθησία τους, οι μαθητές/τριες δημιούργησαν μια ιστορία σε μορφή κόμικ με θέμα την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού. Οι ήρωες του κόμικ, εμπνευσμένοι από καθημερινές καταστάσεις, ανέδειξαν τη δύναμη της φιλίας, της παρέμβασης των συμμαθητών/τριών και της σημασίας του να ζητάμε βοήθεια. Παράλληλα, φιλοτέχνησαν αφίσες με συνθήματα και μηνύματα κατά του εκφοβισμού, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση ολόκληρης της σχολικής κοινότητας.
Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη συντονισμένη συνεργασία των εκπαιδευτικών των τάξεων, καθώς και των ειδικοτήτων του σχολείου μας: της μουσικού, του εικαστικού, της θεατρολόγου και της κοινωνικής λειτουργού. Όλοι μαζί συνέβαλαν στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την καθοδήγηση των δραστηριοτήτων, δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό και ασφαλές πλαίσιο έκφρασης για κάθε παιδί.
Με δράσεις όπως αυτή, το σχολείο μας επιδιώκει να ενδυναμώσει τους/ις μαθητές/ριες ως αυριανούς πολίτες που σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους, και προάγουν την ειρηνική συνύπαρξη στην καθημερινότητά τους.


