•••••
O Τζιάνι Ροντάρι γεννήθηκε στο Πιεμόντε το 1920 και πέθανε στη Ρώμη το 1980. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δάσκαλος και, αφού πέρασε στη δημοσιογραφία, άρχισε το 1950 να γράφει βιβλία για παιδιά -βιβλία που ο τρόπος γραφής τους, το περιεχόμενό τους και τα μηνύματά τους έφεραν μια καινούργια πνοή και που τον έκαναν να θεωρείται ο ανανεωτής της ιταλικής «λογοτεχνίας για τη νεότητα».
Όλοι οι τρόποι και σχεδόν όλοι οι λαοί της Γης αντιπροσωπεύονται στα βιβλία της συλλογής, που θα της ταίριαζε -δίκαια, χωρίς αμφιβολία- ο τίτλος «εγκυκλοπαίδεια του παραμυθιού». Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερα από 160 επιλεγμένα παραμύθια, σε 3 αυτοτελείς τόμους. Μερικά είναι μεγάλα άλλα μικρά, τόσο που για το διάβασμά τους φτάνουν λίγα λεπτά της ώρας. Εδώ θα βρείτε παραμύθια ξακουστά κι άλλα ολότελα άγνωστα, χαρωπά και λυπητερά, μέχρι και παραμύθια με μια κάποια δόση ωριμότητας: γιατί το παραμύθι είναι καθρέπτης του κόσμου και της ζωής, και μας μαθαίνει λογής-λογής πράγματα για τα ζώα, τους ανθρώπους, τις χαρές και τις λύπες τους. Ο κόσμος των παραμυθιών, κόσμος μάγος και μαγικός, συγκροτεί ένα αυθεντικό ποιητικό σύμπαν, όπου ζωντανεύουν οι πιο μύχιες επιθυμίες ολονών μας.
Φίλοι, παιδιά, καλωσήρθατε στη μεγαλοπρεπή γιορτή της πιο άδολης έξαρσης του υπερφυσικού και των βαθύτατων εκείνων αισθημάτων που ευωδιάζουν σπάνιο χρώμα. Αρχή θαυμάτων! Συνθέσαμε τούτη τη συλλογή μαζεύοντας για σας τα πιο ωραία παραμύθια από εκατοσταριές τόμων γραμμένων σ’ όλες τις γλώσσες και χώρες της Γης. Ελπίζουμε η επιλογή μας να σας αρέσει. Και σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση – διασκέδαση για κάθε μέρα που περνά!
Περιεχόμενα
Ο αυτοκράτορας κι η δίχως τελειωμό ιστορία (Κίνα), Παραμύθι για τα παιδάκια που δε θέλουν να φάνε (Καβίλια), Ο ανεχόρταγος λύκος (Γερμανία), Ο λύκος και το ελάφι (Εσθονία), Ο διαολεμένος Μπαϊραχτάρης (Αλβανία), Ο Βικέντιος πάνω στην ιπτάμενη κιβωτό (Ρωσία), Ο αδερφός που παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά της Γαλλίας (Γαλλία), Ο ξυλοκόπος και το ελαφάκι (Κίνα), Το πετεινάρι κι ο σουλτάνος (Ουγγαρία), Σούπα από λαγό (Ουιγούροι), Γκομπέ, ο Τυχεράκιας (Ιαπωνία), Ο Αδερφός Τοσοδούλης κουβεντιάζει με τα ψάρια, Ο Αδερφός Τοσοδούλης κι ο κλέφτης (Τσεχοσλοβακία), Γιατί τα βατράχια κάνουν «βρεκεκέξ–κουάξ–κουάξ» (Αιθιοπία), Από πού κατάγονται οι κουτοί (Νέγροι της Αφρικής), Ο κότσυφας κι η αλεπού (Ινδία), Παραμύθι για τα απιδιά που λένε πάντα: «Και μετά;» (Γαλλία), Πονηρή η αλεπού, πιο πονηρός ο κόκορας (Φλάνδρα), Ο σκανταλιάρης γάτος κι οι χαζές μαϊμούδες (Ινδονησία), Πώς κορόιδεψε ο λαγός το λύκο (Ρουμανία), Ο Δαίδαλος κι ο Ίκαρος (Ελλάδα), Η θαρραλέα αφερδούλα (Ιταλία), Η όμορφη Τζιν-Τζιν, η πιστή πριγκίπισσα (Κίνα), Ο χωρικός που εξαπάτησε τη Φτώχεια (Πολωνία), Το παιδόπουλο που κατάκτησε ένα βασίλειο με μια βελόνα (Νέγροι της Αφρικής), Ο κυνηγός που δε φοβόταν τους λύκους (Λετονία), Ο Κικιτζό πουλάει σπουργίτια (Ιαπωνία), Ο κύριος και η κυρία Ξύδη (Αγγλία), Η ανυφάντρα και το χωριατόπουλο (Βουλγαρία), Πώς γίνανε οι πρώτοι άνθρωποι (Παπουαζία), Τα στεφανώματα του γάτου (Φινλανδία), Η κατσίκα με το αργυρό κυπρί (Ρουμανία), Το κόκκινο κοκόρι (Ιρλανδία), Το πώς γίνηκε ο γάιδαρος βασιλιάς των λιονταριών (Κορσική), Η στρίγλα Τζιαμαούμπα (Ιαπωνία), Τα τρία τσεκούρια (Βιετνάμ), Ο ξυλοκόπος κι η παμπόνηρη θυγατέρα του (Αραβία), Το πουκάμισο ευτυχισμένου ανθρώπου (Σλοβενία), Ο γιατρός κι ο Θάνατος (Ισπανία), Ο Μαρτίνος κι η Αλεπού (Φλάνδρα), Ο Νασταρδίν γλιτώνει τη ζωή του, Ο Νασταρδίν γλιτώνει το φεγγάρι (Τουρκία), Όταν η μαϊμού ήταν δικαστής (Νέγροι της Αφρικής), Πώς ήρθανε στη γη οι ψύλλοι και οι ψείρες (Κίνα), Γιατί ο σπίνος είναι μπλε και το κογιότ γκρίζο (Ινδία), Στη θάλασσα καταμεσίς (Ρωσία), Ο Γάτος κι η Γάτα (Κορσική), Το τετραπέρατο σπουργίτι κι ο ψωροφαντασμένος αϊτός (Ινδονησία), Η λεοπάρδαλη, ο ελέφαντας και τα γίδια (Αιθιοπία), Η τετραπέρατη αλεπού κι ο Κοσμάς ο Ξαφνοζάμπλουτος (Ρωσία). |