Η έρευνα των μαθητών της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μεσοποτάμου για τα παιδικά ατυχήματα

Οι μαθητές της Στ’ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν μια έρευνα για τα ατυχήματα που συμβαίνουν σε παιδιά του Δημοτικού.

Όλα τα παιδιά του σχολείου συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με το πού, το γιατί και τις συνέπειες του πιο πρόσφατου ατυχήματος τους.

Μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων και την κατασκευή των ραβδογραμμάτων, οι μαθητές της Στ’ έβγαλαν τα εξής συμπεράσματα:

– Η δική τους απροσεξία είναι η αιτία για τα περισσότερα ατυχήματα που συμβαίνουν.

– Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στο σχολείο.

– Στο προαύλιο συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα.

– Μώλωπες, εκδορές και  ανοιχτές πληγές προκαλούνται στα περισσότερα παιδιά.

– Αρκετές φορές χρειάστηκε να πάει κάποιο παιδί στο γιατρό.

1 3 2 3 3 3 4 3      5 3   6 3

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

———————————————————-

ΠΕΡ.  Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Δ/ΝΣΗ Α΄/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ N.  ΠΡΕΒΕΖΑΣ

   ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟΥ

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

Οι εγγραφές στην Πρώτη (Α΄) τάξη για το σχολικό έτος 2026-2027 πραγματοποιούνται από  2 Μαρτίου 2026  μέχρι και   23  Μαρτίου 2026.

 

Φέτος θα εγγραφούν τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1-1-2020 έως 31-12-2020.

Οι εγγραφές στα δημόσια Δημοτικά σχολεία πραγματοποιούνται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα «Εγγραφή στην Πρώτη Δημοτικού» και στη διεύθυνση https://adimotikou.eservices.minedu.gov.gr

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

  1. Ατομικό δελτίο υγείας μαθητή (ΑΔΥΜ) –διατίθεται στο σχολείο
  2. Βιβλιάριο υγείας που να αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται.

Πληροφορίες  στη Δ/νση του  Δημοτικού Σχολείου Μεσοποτάμου,

τηλ.: 2684 0 41208

Επισυνάπτεται η σχετική εγκύκλιος

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Έργα και ημέρες βιβλιοθήκης στο Δημοτικό Σχολείο Μεσοποτάμου

Στο Σχολείο μας η βιβλιοθήκη άνοιξε για τους μικρούς βιβλιοφάγους από τις πρώτες μέρες της σχολικής χρονιάς 2025-26.

386 2

Αρχικά, απονεμήθηκαν τα βραβεία των καλύτερων αναγνωστών για την προηγούμενη σχολική χρονιά με κριτήριο το πλήθος των βιβλίων που δανείστηκαν.

3713

Στη συνέχεια, ετοιμάστηκαν οι ειδικοί κατάλογοι για κάθε τάξη.

1 2

Επίσης ταξινομήθηκαν τα βιβλία ανάλογα με την ηλικία των αναγνωστών. Οι μαθητές της Ε’ τάξης είχαν την ιδέα να βοηθήσουν τους μικρούς αναγνώστες των Α’ και Β’ τάξεων  να μπορούν να επιλέγουν ευκολότερα τα βιβλία που τους ταιριάζουν βάζοντας ειδικά διακριτικά στους συγκεκριμένους τίτλους και τοποθετώντας τα βιβλία αυτά σε χαμηλότερα ράφια για την καλύτερη δυνατή πρόσβαση.

Τα κριτήρια της επιλογής ήταν:

– Η μεγάλη γραμματοσειρά

– Η έντονη εικονογράφηση

-Το θέμα του βιβλίου

– Ο μικρός αριθμός σελίδων

20 22 2821

Έπειτα, οι μαθητές με ενθουσιασμό έφτιαξαν τους δικούς τους σελιδοδείκτες για την ανάγνωση των αγαπημένων τους βιβλίων.

7 2 8 2 9 2

Επιπλέον, όλοι μαζί δημιουργήσαμε ένα όμορφο λεύκωμα στο οποίο ο κάθε μαθητής μπορεί να προσθέσει τη δική του κριτική για το βιβλίο που διάβασε με μια ζωγραφιά και την αντίστοιχη βαθμολογία. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της φαντασίας, της δημιουργικής γραφής και του αναστοχασμού με αφορμή το βιβλίο που διάβασαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κριτικές των παιδιών ήταν αξιόλογες, οι επισημάνσεις για το κάθε βιβλίο εύστοχες  και οι ζωγραφιές τους εξαιρετικές.

1819 15 14 5 2 4 2 3 2 2 2

Αισθανθήκαμε μεγάλη χαρά  όταν ένας μαθητής, που αποφοίτησε μόλις πριν λίγα χρόνια από το σχολείο μας, αποφάσισε να δωρίσει στη βιβλιοθήκη μας τα αγαπημένα του βιβλία γιατί σκέφτηκε ότι τα βιβλία είναι για να δωρίζονται, να δανείζονται,  να διαβάζονται, για να μεταφέρουν κι άλλους νοερά σε μαγικά ταξίδια.  Ευχαριστούμε θερμά για τη γενναιόδωρη προσφορά των πολύ όμορφων βιβλίων που εμπλούτισαν τη συλλογή της βιβλιοθήκη μας. Ευχόμαστε η πράξη του να βρει κι άλλους μιμητές.

29 42

Μέσα από αυτές τις δράσεις, προσπαθούμε στο σχολείο μας να ενισχύσουμε τη φιλαναγνωσία, να καλλιεργήσουμε δηλαδή στα παιδιά την αγάπη για το βιβλίο, ώστε να  ενισχυθεί η φαντασία, η δημιουργικότητα, η συναισθηματική ανάπτυξη και η γνωστική ικανότητά τους.

Με αυτόν τον τρόπο, μέσα από τη συστηματική εμπλοκή τους με τις δράσεις της βιβλιοθήκης, θέλουμε να τα ενθαρρύνουμε να αγαπήσουν  το διάβασμα, ώστε να  μετατραπεί η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων σε μια καθημερινή, διασκεδαστική, για αυτά, ρουτίνα.

Μέσα από τους ήρωες, τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται συναισθήματα και προκλήσεις, βελτιώνεται το λεξιλόγιο, η κριτική σκέψη, η αντίληψη και η συγκέντρωσή τους, εξερευνούν νέους κόσμους και ιδέες και αναπτύσσουν από μικρή ηλικία αναγνωστική κουλτούρα.

Ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή, το να εμφυσήσουμε στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς οι προκλήσεις της τεχνολογίας είναι πολλές, τα παιδιά βάλλονται από πολλαπλά ερεθίσματα και περνούν δυστυχώς ατελείωτες ώρες μπροστά στις οθόνες.

Επιλέγουμε λοιπόν την ανάγνωση βιβλίων αντί για την προσήλωση στις οθόνες.  Ας μην ξεχνάμε ότι το κάθε βιβλίο προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι…

31 394035343332

Une belle journée en français στο σχολείο μας!

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή υποδεχτήκαμε στο Δημοτικό Σχολείο Μεσοποτάμου Πρέβεζας την κυρία Ιασονίδου Φωστήρα, Σύμβουλο Εκπαίδευσης για τη γαλλική γλώσσα και αντιπρόεδρο του συλλόγου A.P.L.F.- D.U. στην Ελλάδα. Η παρουσία της αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για τη σχολική μας κοινότητα.

Η κυρία Ιασονίδου συνεργάστηκε με τους μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης σε ένα δημιουργικό και διαδραστικό μάθημα γαλλικών, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή, την επικοινωνία και την αυθεντική χρήση της γλώσσας. Μέσα από ευχάριστες και παιγνιώδεις δραστηριότητες, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν, να αλληλεπιδράσουν και να ενισχύσουν την αγάπη τους για τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Την ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη συμβολή της, την έμπνευση που προσέφερε στους μαθητές μας και τη στήριξή της στη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας. Ευχαριστούμε επίσης τους μαθητές μας για τον ενθουσιασμό και τη συμμετοχή τους, που κάνουν κάθε μαθησιακή εμπειρία ξεχωριστή.

Με εκτίμηση

Ο διευθυντής                                                                               Οι εκπαιδευτικοί

Αθανάσιος Παππάς                                                                 Δήμητρα Ψόχιου

Παρασκευή Καλίνη

1 12 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10 11

 

Συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Μεσοποτάμου στον Εορτασμό Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης 2026

Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2026 οι μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων του σχολείου μας συμμετείχαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη διαδικτυακή ενημέρωση για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο, που έγινε με τη συνδιοργάνωση της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

1 2

Η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία για την ψηφιακή ασφάλεια των ανηλίκων δημιουργώντας γέφυρα επικοινωνίας, που επέτρεψε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να συνομιλήσουν απευθείας με εξειδικευμένους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. με στόχο τη θωράκισή τους απέναντι στους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου.

3 4

Οι ειδικοί της Δίωξης εστίασαν σε φαινόμενα όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying), την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την αποφυγή παγίδων σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκδήλωση και στο τέλος τους δόθηκε η δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήματα ώστε να επιλυθούν απορίες για σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν τη χρήση του διαδικτύου από τους ίδιους.

5 8

Η ενημέρωση είχε ως κύρια επιδίωξη την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της υπευθυνότητας κατά την περιήγηση στον παγκόσμιο ιστό.

6 9