Τα Οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής
Στα πλαίσια των Δράσεων του Δημοτικού Σχολείου Ματαράγκας στις 22/2/2024, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα Οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής από τον Διδάκτορα Διαιτολογίας-Διατροφής Μπιρμπίλη Εμμανουήλ και εκπαιδευτικό του Σχολείου μας. Η Δράση περιελάβανε την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, τα οποία προετοίμασαν από το σπίτι με τις μητέρες τους παραδοσιακά τρόφιμα και προϊόντα της περιοχής με βάση το ελαιόλαδο και τα παρουσίασαν στους συμμαθητές τους. Τα παιδιά παρουσίασαν μεγάλη ποικιλία τοπικών τροφίμων και προϊόντων, όπως διάφορες χορτόπιτες (πρασόπιτα, σπανακόπιτα, πλαστώ κλπ), προϊόντα ελιάς (χοντροελιά, καλαμών, κουτσουρελία κλπ), ελαιόλαδο, τοπικά παραδοσιακά γλυκά (σκληρή ραβανί, τοπικές μαρμελάδες κλπ), καθώς και ποικιλία πρωινών γευμάτων με βάση το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το μέλι.
Κατά τη διάρκεια της Δράσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και έγινε συσχέτιση της καθημερινής διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών της περιοχής της Ματαράγκας με τα δεδομένα από την πρόσφατη μελέτη στην πέριξ της Τριχωνίδας περιοχή με τίτλο «Μελέτη Καταγραφής Λαϊκής Παράδοσης και Διατροφικών Δεδομένων στην περιοχή του Αγρινίου και της Λίμνης Τριχωνίδας» της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας από το 2021 (Leader ΠΑΑ/ΕΣΠΑ 2014-2020) με μελετητή τον Δρ. Μπιρμπίλη.
Η Δράση υποστηρίζεται από το Μεσογειακό Δίκτυο Γυναικών “Pandolea” (http://www.pandolea.it/index.php?lang=en) Διεθνούς Ένωσης που στοχεύει στην προώθηση της Μεσογειακής διατροφής, βασισμένης στην ελιά και το ελαιόλαδο, με έδρα τη Ρώμη της Ιταλίας. Το δίκτυο αυτό επιθυμεί να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε συγκεκριμένες και ποικίλες διαδικασίες/δράσεις που στοχεύουν στην εκπαίδευση των νέων για μια υγιεινή διατροφή και έναν βιώσιμο τρόπο ζωής μέσω της κατανάλωσης τοπικών προϊόντων της Μεσογειακής Διατροφής, με πρώτο και σημαντικότερο απ’ όλα το ελαιόλαδο, και την επαναφορά των παραδόσεων και τοπικών συνηθειών.