Β΄ Τάξη Γυμνασίου
Εφαρμογή της Μεθόδου της Ομαδικής Εργασίας για τη μελέτη της Τεχνολογίας
1. Γενικοί στόχοι:
Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος της εφαρμογής της μεθόδου ομαδικής εργασίας είναι οι μαθητές να καταλάβουν ότι η τεχνολογία καθιστά ικανούς τους ανθρώπους:
· Να βελτιώσουν τις σημερινές τεχνολογίες, να επεκτείνουν την αντίληψή τους για άλλες τεχνολογικές ιδέες, και για να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες.
· Να μάθουν πως η δημιουργικότητα είναι κεντρική ιδέα στην ανάπτυξη προϊόντων και συστημάτων.
· Να είναι ικανοί να αξιολογούν την εμπορική εφαρμογή της τεχνολογίας.
· Να την σταδιακή ανάπτυξη τεχνολογικών γνώσεων και δεξιοτήτων από τους μαθητές και τις μαθήτριες να μπορούν να επιλύουν πρακτικά προβλήματα
2.Σύντομη περιγραφή των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του μαθήματος.
Η τεχνολογική εκπαίδευση στο γυμνάσιο έχει κύριο σκοπό την εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών με το τεχνολογικό και παραγωγικό περιβάλλον τους, που επηρεάζει κάθε διάσταση της σύγχρονης ζωής και του σύγχρονου πολιτισμού, πριν το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ανεξάρτητα από μελλοντικές επαγγελματικές επιλογές. Ο πολίτης για να λειτουργήσει στη σύγχρονη κοινωνία θα πρέπει να έχει βασικές τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες.
Για το μάθημα Τεχνολογία Β΄ Γυμνασίου εφαρμόζονται εκπαιδευτικοί μέθοδοι/διαδικασίες, και δεν διδάσκεται συγκεκριμένη ύλη, καθώς η εκπαιδευτική διαδικασία προσαρμόζεται σύμφωνα με την διαφοροποιημένη διδασκαλία, στα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας.
Η τεχνολογική εκπαίδευση είναι ένα χαρακτηριστικό «διαθεματικό» εκπαιδευτικό αντικείμενο και συνδέεται με όλες τις διαστάσεις της καθημερινής ζωής. Χρησιμοποιεί συνθετικά στην πράξη μαθηματικά, μηχανική, χημεία, φυσική, πληροφορική, ξένες γλώσσες
επιπλέον της μητρικής, διαδικασίες ανάλυσης και σύνθεσης πληροφοριών κ.λπ. Κάτι ανάλογο είναι και η εκπαιδευτική μέθοδος S.T.E.M. (Science Technology Engineering Mathematics)
Στα πλαίσια αυτά στο μάθημα της τεχνολογίας οι μαθητές (ανά ομάδες) καλούνται να επιλέξουν μια βιομηχανία και στην συνέχεια να κατασκευάσουν το ομοίωμα της (μακέτα). Η κατασκευή αυτή θα πρέπει να έχει μηχανικά, φωτεινά και κινούμενα στοιχεία και θα πρέπει να απαιτεί για την κατασκευή της μια ποικιλία από υλικά και δεξιότητες από τους μαθητές. Παράλληλα ο κάθε μαθητής θα επιλέξει ένα διευθυντικό ρόλο και θα ενεργεί κατάλληλα με αυτόν μέσα στην τάξη. Τέλος σαν ομάδα θα γράψουν μια εργασία και θα την παρουσιάσουν σταδιακά σε σεμινάρια. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τις παρακάτω εκπαιδευτικές δραστηριότητες:
Η πρώτη δραστηριότητα πραγματοποιείται μέσα στην τάξη και είναι η κατασκευή του ομαδικού έργου που έχουν επιλέξει (μέσα από την επίλυση πρακτικών προβλημάτων).
Η διαδικασία που θα ακολουθήσει ο μαθητής είναι: ΙΔΕΑ-ΣΧΕΔΙΟ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΥΛΙΚΑ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Η δεύτερη δραστηριότητα γίνεται (παράλληλα με την πρώτη) και περιλαμβάνει κάποιες δραστηριότητες ανάλογα με τον διευθυντικό ρόλο που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής
Η τρίτη δραστηριότητα γίνεται στο σπίτι και είναι η γραπτή εργασία ανάλογα με τον διευθυντικό ρόλο που έχουν επιλέξει.
Αναλυτικές οδηγίες με παραδείγματα και υποδείγματα υπάρχουν στο φάκελο με όνομα «ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ» που σας έχω στείλει στα έγραφα του ηλεκτρονικού μαθήματος
3. Κριτήρια αξιολόγησης στο μάθημα της τεχνολογίας στην Β΄ Γυμνασίου.
Οι μαθητές αξιολογούνται για:
- Την ανάλυση ενός φάσματος πηγών πληροφόρησης για τις σύγχρονες παραγωγικές μονάδες.
- Την πραγματοποίηση διαλέξεων σχετικά με τους τεχνολογικούς άξονες και τη βιομηχανία που μελετούν.
- Την ποιότητα της γραπτής εργασίας.
- Την ποιότητα της κατασκευής και την συμμετοχή στο ομαδικό κατασκευαστικό έργο.
- Την ποιότητα των παρουσιάσεων και την συμμέτοχη στα σεμινάρια.
- Τον βαθμό κατανόησης της οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας στη σύγχρονη μεταβιομηχανική εποχή και της νέας πραγματικότητας που δημιουργούν οι ραγδαίες τεχνολογικές μεταβολές.
- Τον βαθμό κατανόησης σχεδίου απεικόνισης των παραγωγικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής.
- Την ποιότητα τεχνικών σχεδίου κάθε μαθητή.
- Τις κατασκευαστικές ικανότητες κάθε μαθητή.
- Τις ικανότητες επιλογής κατάλληλων εργαλείων και υλικών.
- Την αποτελεσματική συμμετοχή στα σεμινάρια κάθε μαθητή, τόσο ως παρουσιαστή, όσο και ως συμμετέχοντος με σωστές παρεμβάσεις.
- Την ικανότητα αντίληψης και ανάλυσης επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
- Τον βαθμό αντίληψης του περιβαλλοντικού κόστους από ακατάλληλες τεχνολογικές λύσεις και της τεχνολογικής μόρφωσης για όλους τους πολίτες.
- Το βαθμό και την ικανότητα για την «καλώς εννοούμενη» συνεργασία.
Επίσης από το σχολικό έτος 2020-2021 έχει προστεθεί και μια γραπτή ωριαία εξέταση στο 1ο τετράμηνο.
ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ από ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση 4.0.