Μερικές από τις πασχαλινές δραστηριότητες στο σχολείο μας!!!
Πασχαλινές κάρτες, κατασκευές, καλαθάκια, κουλουράκια, βάψιμο αυγών…
Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων είναι μια γιορτή για την προώθηση της απόλαυσης των βιβλίων και της ανάγνωσης. Κάθε χρόνο, στις 23 Απριλίου, πραγματοποιούνται εορτασμοί σε όλο τον κόσμο για να αναγνωριστεί η εμβέλεια των βιβλίων – ένας σύνδεσμος μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, μια γέφυρα μεταξύ των γενεών και των πολιτισμών. Με την ευκαιρία αυτή, η UNESCO και οι διεθνείς οργανισμοί που εκπροσωπούν τους τρεις μεγάλους τομείς της βιομηχανίας του βιβλίου – εκδότες, βιβλιοπώλες και βιβλιοθήκες, επιλέγουν την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για ένα χρόνο για να διατηρήσουν, με δικές της πρωτοβουλίες, την ώθηση των εορτασμών της Ημέρας.
Το Στρασβούργο θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2024, όπως ανακοίνωσε η UNESCO. Τα μέλη της επιτροπής της UNESCO «εντυπωσιάστηκαν από την ισχυρή επικέντρωση του Στρασβούργου στα βιβλία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των κοινωνικών εντάσεων και της κλιματικής αλλαγής», κρίνοντας πως η πόλη «δίνει έμφαση στην ικανότητα των βιβλίων να ενθαρρύνουν τον διάλογο για περιβαλλοντικά και επιστημονικά ζητήματα, εστιάζοντας στους νέους ανθρώπους ως φορείς αλλαγής».
H Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου. Η ημέρα αυτή δεν έχει καθιερωθεί καθόλου τυχαία, είναι μια συμβολική ημερομηνία στην παγκόσμια λογοτεχνία. Στις 23 Απριλίου 1616 δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων «έφυγαν» από τη ζωή. ο λόγος για τον Ισπανό συγγραφέα του Δον Κιχώτη, Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και τον Άγγλο δραματουργό, Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Αυτή η ημερομηνία ήταν μια φυσική επιλογή για τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1995, για να αποτίσει φόρο τιμής σε όλο τον κόσμο σε βιβλία και συγγραφείς αυτήν την ημερομηνία, ενθαρρύνοντας όλους να έχουν πρόσβαση στα βιβλία. (Αναδημοσίευση από το διαδίκτυο)
Κάνε ΚΛΙΚ στις εικόνες για να μάθεις περισσότερα για τη γιορτή του Πάσχα.
(Πηγή : Αναδημοσίευση από το διαδίκτυο)
Πασχαλινά έθιμα σε διάφορα μέρη της χώρας μας. (Δημιουργός:Despina Partala)
Μια πασχαλινή ιστορία για μικρά παιδιά.
(Αναδημοσίευση από το διαδίκτυο-Δημιουργός: Τάνια Μάνεση)
Ένα Padlet για το Πάσχα (Δημιουργός:Νατάσα Μαρτάκη)
Το πρόβλημα των ανεπιθύμητων-προβληματικών συμπεριφορών είναι ένα σοβαρό θέμα στη σύγχρονη παιδαγωγική και ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς. Στην καθημερινή διδακτική πράξη παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς: ανυπακοή, εξύβριση, απειθαρχία, επιθετικότητα κ.ά. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα αυτά αυξάνονται και απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς εξειδικευμένη γνώση και κατά συνέπεια ειδική αντιμετώπιση.
Την Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 το σχολείο μας φιλοξένησε την κ. Μόσχου Καλλιόπη σε μία επιμορφωτική συνάντηση συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων και εκπαιδευτικών για τη διαχείριση προβληματικών συμπεριφορών στο σχολείο, η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων της σχολικής μας μονάδας, για το σχολικό έτος 2023-2024, με θέμα: «Το παράδειγμα του λεκτικού εκφοβισμού με εργαλεία τα παραμύθια “Φρίξος ο Μπισκοτίτσος” και “Σουσού η Τιραμισού”» . Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση και συζήτηση που πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει θετικά στη διαχείριση αυτών των συμπεριφορών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η Δρ. Μόσχου Δ. Καλλιόπη είναι Εκπαιδευτική Σύμβουλος, Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο γνωστικό αντικείμενο της Συμβουλευτικής με ειδίκευση στον τομέα της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στις Επιστήμες της Αγωγής. Έχει στο ενεργητικό της πλήθος δημοσιεύσεων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς και αντίστοιχες παρουσιάσεις πάνω σε ζητήματα Συμβουλευτικής, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Ακόμη έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε ποικίλα συνέδρια και εκπαιδευτικές επιμορφώσεις του κλάδου, με σκοπό την επιστημονική διάδραση και εξέλιξη. Είναι συγγραφέας τριών παιδικών βιβλίων και συν – συγγραφέας σε αρκετούς επιστημονικούς τόμους της Συμβουλευτικής.
Την ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία της στο σχολείο μας!
Την Δευτέρα 22 Απριλίου του 2024 κατά τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες θα πραγματοποιηθεί ο 5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ελληνικής Γλώσσας “Κλείταρχος και Βερενίκη” .
Ο διαγωνισμός αποσκοπεί στην καλλιέργεια της αγάπης και του ενδιαφέροντος των μαθητών για την ελληνική γλώσσα. Οι μαθητές διαγωνίζονται στην κατανόηση κειμένου και σε δραστηριότητες που αφορούν το λεξιλόγιο, τις μορφοσυντακτικές δομές και την παραγωγή γραπτού λόγου στο πλαίσιο της κειμενοκεντρικής προσέγγισης και της λειτουργικής γραμματικής.
Ο γλωσσικός διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες των Ε ́ και ΣΤ ́ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και υλοποιείται σε δύο άξονες: αφενός ο Κλείταρχος απευθύνεται κυρίως σε μαθητές που έχουν την ελληνική ως μητρική (ή πρώτη γλώσσα), αφετέρου η Βερενίκη σε μαθητές που μαθαίνουν την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα ή δικαιούνται διαφοροποιημένη εξέταση.
Το σχολείο μας λαμβάνει μέρος στον διαγωνισμό “Κάν΄ το ν΄ακουστεί 2024” με ένα ραδιοφωνικό μήνυμα σχετικό με τη δύναμη της φιλίας που ήταν και το θέμα του διαγωνισμού. Η διεύθυνση στην οποία μπορείτε να εισέρχεστε για να ακούσετε τα ραδιοφωνικά μηνύματα και να ψηφίσετε αυτό που σας αρέσει είναι η ακόλουθη:
Η συμμετοχή μας έχει τον αριθμό 9487 και έχει τίτλο “Η δύναμη της φιλίας”.
Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Κλεισούρας, το σχολείο μας φιλοξένησε την κ. Παπαϊωάννου Μαρία η οποία είναι ιστορική ερευνήτρια με καταγωγή από τη μαρτυρική Λάγκα και η οποία μίλησε στους μαθητές της Ε΄-ΣΤ΄ τάξης για τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1940-1945. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα μαρτυρικά χωριά του Δήμου Άργους Ορεστικού, Κωσταράζι, Μελάθιο, Νίκη, Γέρμας και Λάγκα.
Η Επιτροπή Μαρτυρικών Χωριών του Δήμου Αργους Ορεστικού, έχοντας ως ατράνταχτο επιχείρημα το βαρύ ιστορικό φορτίο με θύματα και καταστροφές που φέρουν οι παραπάνω περιοχές και το οποίο αποδεικνύεται περίτρανα, πέτυχε να ανακηρυχθούν τα παραπάνω χωριά ως μαρτυρικά και μάλιστα να συμμετέχει στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ».
Η θετική αυτή έκβαση οδήγησε στη δημιουργία μνημείων στα μαρτυρικά χωριά, με μόνο την ημερομηνία (της καταστροφής) να τα διαφοροποιεί. Το κοινό μνημείο (ύψους άνω των 3 μέτρων μαζί με το βάθρο) με τίτλο «Μαρτυρική Μνήμη» συνδέει τα μαρτυρικά χωριά με τρόπο λιτό και υποβλητικό και έχει σκοπό τη διατήρηση άσβεστης της ιστορικής μνήμης, την καταδίκη των θηριωδιών εκείνης της περιόδου, τη διεκδίκηση των ηθικών και υλικών αποζημιώσεων και την ανάδειξη μηνυμάτων ειρήνης, φιλίας και συναδέλφωσης των λαών. Αποτελείται από δύο άνισες, γκρίζες μαρμάρινες στήλες πάνω στις οποίες στηρίζεται ένας μεταλλικός, οξειδωμένος σταυρός. Με μεταλλικά γράμματα αναγράφεται η ημερομηνία καταστροφής κάθε χωριού.
Καθοριστική για την ανακήρυξη των παραπάνω οικισμών του Δήμου ως Μαρτυρικών Χωριών ήταν η ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση της ερευνήτριας-πρώην προέδρου Κοινότητας Λάγκας, Μαρίας Παπαϊωάννου, χάρη στην οποία ο Δήμος Άργους Ορεστικού κατέχει πλέον ένα ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό αρχείο.
Την ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία της το σχολείο μας.
(Πηγή: Αναδημοσίευση από το διαδίκτυο-site Δήμου Άργους Ορεστικού)
Την Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας την συγγραφέα και φωτογράφο Αναστασία Λιάπη η οποία παρουσίασε με ένα διαδραστικό τρόπο το παραμύθι της “Η ιστορία της κυρίας Σκιάχτρω”. Η κυρία Λιάπη υποδύθηκε η ίδια την κυρία Σιάχτρω και διηγήθηκε στα παιδιά την ιστορία της με ένα μοναδικό μαγικό τρόπο φέρνοντας την μαγεία των παραμυθιών στο χώρο του σχολείου. Στη συνέχεια τα παιδιά με παιγνιώδη τρόπο έφτιαξαν τα ίδια τα δικά τους μοναδικά, αστεία ή και τρομακτικά σκιάχτρα.
“Η ομορφιά των συναισθημάτων βρίσκεται γύρω μας και μπορεί να δώσει ζωή στα πάντα. Σ’ αυτή την ιστορία ένα σκιάχτρο, ο Σκιάθος Τριανταφυλλένιος, παίρνοντας ανθρώπινη μορφή, αφηγείται την ιστορία της Κυρίας Σκιάχτρω, η οποία μας μάγεψε και μας έκανε να την αγαπήσουμε στο προηγούμενο βιβλίο της συγγραφέως, παρότι δεν είχε στόμα.
Καμιά φορά, το να έχει κανείς μεγάλο στόμα, σε σχήμα μα και σε λέξεις, δεν είναι το ιδανικό μέσο έκφρασης, αν δεν συνδέεται με την ψυχή, την καρδιά και το μυαλό.”(Περιγραφή βιβλίου)
Η Αναστασία Λιάπη γεννήθηκε στην Καστοριά.
Η αγάπη της για τα παιδιά την οδήγησε στο να γράφει και να εικονογραφεί παραμύθια. Ασχολείται με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τις αφηγήσεις παιδικών παραμυθιών. Τα καλοκαίρια των παιδικών της χρόνων τα περνούσε σε χωριά του Βοίου Κοζάνης μαζί με τους παππούδες της όπου οι αφηγήσεις των παραμυθιών ζωντάνευαν στα μάτια της. Πιστεύει στις νεράιδες, τις μάγισσες, τα ξωτικά και με τις εικόνες της θέλει να μας παρασύρει στα παραμύθια της. Ζει και δημιουργεί στο Άργος Ορεστικό.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα ο 18ος Μαθηματικός Διαγωνισμός “Παιχνίδι και μαθηματικά” στο οποίο πήραν μέρος οι μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄τάξης.
Τα θέματα του διαγωνισμού είναι:
– Για τους μαθητές της Ε’ τάξης
– Για τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης
Λύσεις Θεμάτων Διαγωνισμού «Παιχνίδι και Μαθηματικά»