Πηγή: Αναδημοσίευση από το Youtube
Πηγή: Αναδημοσίευση από το Youtube
Οι γονείς/κηδεμόνες που επιθυμούν τη συμμετοχή του παιδιού τους στην κλήρωση μαθητών στα Πειραματικά σχολεία (9ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Καστοριάς & 10ο Πειραματικό Δ.Σ. Καστοριάς) ή τις εξετάσεις εισαγωγής μαθητών στα Πρότυπα σχολεία (1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Καστοριάς), υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας η σχολική γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Ήταν μια πολύ όμορφη γιορτή που οργανώθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε και ΣΤ΄ τάξης με την καθοδήγηση και την επιμέλεια της εκπαιδευτικού του σχολείου μας κ. Σπυροπούλου Δέσποινας και την συνδρομή όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου.
Μέσα από κείμενα, ποιήματα και εικόνες προβλήθηκαν χαρακτηριστικά στοιχεία της ελληνικής επανάστασης, όπως ήταν η Φιλική Εταιρεία, σημαντικές μάχες, οι κλέφτες και οι ήρωες της επανάστασης, οι γυναίκες που θυσιάστηκαν για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού. Τη γιορτή εμπλούτισαν για άλλη μια φορά τα όμορφα σκηνικά και τα διαχρονικά τραγούδια.
Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους για την εξαιρετική προσπάθεια και το υπέροχο αποτέλεσμα!!!
Την ημέρα της 25ης Μαρτίου, μετά την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και ακολούθησε η μαθητική παρέλαση.
Συγχαρητήρια στους μικρούς μας μαθητές!!!
Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 διοργανώνεται από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, ο 18ος Μαθητικός Διαγωνισμός Ο μικρός Ευκλείδης- Παιχνίδι και Μαθηματικά, ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Ε’ και Στ’ τάξης.
Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να δείτε παλαιότερα θέματα και λύσεις του διαγωνισμού.
Θέματα για τους μαθητές της Ε’ τάξης Λύσεις για τους μαθητές της Ε’ τάξης (νέο)
Θέματα για τους μαθητές της ΣΤ’ τάξη Λύσεις για τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης (νέο)
17ος Μαθητικός Διαγωνισμός «Παιχνίδι και Μαθηματικά»
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,
Σας ενημερώνουμε ότι η επίδοση της βαθμολογίας Β΄ τριμήνου θα πραγματοποιηθεί τη Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 από τις 12:15 έως στις 13.15.
Για τους γονείς της Α’ και της Β΄ τάξης θα γίνει προφορική ενημέρωση για την πρόοδο των μαθητών.
Για τους μαθητές της Γ’, Δ’, Ε’ και της ΣΤ’ τάξης θα παραδίδονται στους γονείς- κηδεμόνες τους τα φύλλα ελέγχου.
Η Διευθύντρια του Σχολείου
Τσαγγοπούλου Θεοδότα
Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας αναβίωση των αποκριάτικων εθίμων, “χάσκα”, “γαϊτανάκι” και σκωπτικό παραδοσιακό τραγούδι “Πως το τρίβουν το πιπέρι”, τα οποία επιμελήθηκε και συντόνισε η εκπαιδευτικός του σχολείου μας κ. Σπυροπούλου Δέσποινα.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αναβιώνοντας το έθιμο της “Μπουμπούνας”, άναψε φωτιά σε γειτονικό υπαίθριο χώρο. Όλες οι δραστηριότητες συνοδεύονταν από παραδοσιακή μουσική. Οι μαθητές μας χόρεψαν, τραγούδησαν, γέλασαν, διασκέδασαν. Στόχος ήταν η επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και τα ήθη και έθιμα. Συμμετοχή στις δράσεις αυτές είχαν μαθητές από όλες τις τάξεις του σχολείου.
Να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, που συνέβαλε στην πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων και προσέφερε αποκριάτικα πατροπαράδοτα εδέσματα στους μαθητές μας.
Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ντολτσό: Μια Παραδοσιακή Συνοικία της Καστοριάς στο Πέρασμα του Χρόνου» από το Κέντρο περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς.
Πεδίο μελέτης του προγράμματος είναι η παλιά συνοικία του ιστορικού κέντρου της πόλης Ντολτσό, όπου κυριαρχούν αστικά και εκκλησιαστικά μνημεία και οι μαθητές/τριες μπορούν να αντιληφθούν ότι η υλική πολιτισμική κληρονομιά δεν είναι ένα σύνολο από αντικείμενα με μόνο σκοπό τη συντήρησή τους για ιστορικούς και ηθικούς λόγους, αλλά ένα αναπόσπαστο, λειτουργικά ενταγμένο, τμήμα της σύγχρονης κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.
Οι μαθητές/τριες εργάστηκαν σε συγκεκριμένη διαδρομή, που ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Ορεστιάδος – Πατρ. Γενναδίου (νότια παραλία» της πόλης της Καστοριάς) και ολοκληρώθηκε στην οδό Πηχεών (μετά την Πλατεία Αφών Εμμανουήλ) στον Ναό των Αγίων Αποστόλων.
Στον φυσικό χώρο της συνοικίας «Ντολτσό», οι μαθητές αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας ακολούθησαν μια διαδρομή που περιλαμβάνει εικοσιπέντε σημεία/σταθμούς παρατήρησης. Κινούμενοι με βάση το ίχνος της τοποθεσίας του, εντόπιζαν τα προτεινόμενα σημεία ενδιαφέροντος, που εμφανίζονται διαδοχικά ως κόκκινες ή κίτρινες κουκίδες στον ψηφιακό χάρτη της διαδρομής. Ο εντοπισμός των σημείων ενεργοποιεί αυτόματα μία σειρά ερωτήσεων, στις οποίες οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν κερδίζοντας πόντους και βραβεία, ενώ για κάθε απάντηση εμφανίζεται σύντομο κείμενο ανατροφοδότησης. Στη διάρκεια της διαδρομής, οι μαθητές υιοθετούν διαδοχικά τέσσερις ρόλους: του περιηγητή, του αρχιτέκτονα, του κατοίκου της περιοχής, του ενεργού πολίτη, μέσα από τους οποίους επιχειρείται η ανάδειξη της αισθητικής, ιστορικής, αρχιτεκτονικής, οικονομικής αξίας των μνημείων της περιοχής και των τάσεων ένταξής τους στον σύγχρονο τρόπο ζωής.(Πηγή:ΚΠΕ Καστοριάς)
Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 οι μαθητές των Α΄, Β΄ και Γ-Δ τάξεων επισκέφτηκαν το ΚΕΠΕΑ Καστοριάς. Οι μικροί μας μαθητές των Α΄και Β΄τάξεων παρακολούθησαν το πρόγραμμα “Μια Σταγονοπαρέα στη Λίμνη μας” . Οι μαθητές της Γ-Δ΄ τάξης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Οι Δρόμοι του Νερού – Η Λίμνη της Καστοριάς“.
Η λίμνη της Καστοριάς συνιστά ένα σημαντικό οικολογικό δυναμικό για την περιοχή και για τη χώρα μας. Από τη νεολιθική εποχή (5.500 π.Χ.) έως σήμερα οι ανθρώπινες κοινωνίες της περιοχής, αξιοποιώντας τις λειτουργίες της, αναπτύσσουν οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Η ανάδειξη των λειτουργιών και αξιών της και η προσέγγισή της μέσω ενός προγράμματος Π.Ε., κρίθηκαν απαραίτητα τόσο λόγω του ρόλου που διαδραματίζει διαχρονικά στην περιοχή όσο και της ανάγκης για την προστασία της.
Ακολουθώντας μια προεπιλεγμένη διαδρομή στην παρόχθια ζώνη, οι μαθητές σε ομάδες παρατήρησαν τη λεκάνη απορροής, αναγνώρισαν χαρακτηριστικά είδη του υγροτόπου, πραγματοποίησαν μετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων του νερού με χρήση κατάλληλων οργάνων, εντόπισαν και κατέγραψαν ανθρώπινες επεμβάσεις στην περιοχή.
Για την πραγματοποίηση των εργασιών στο πεδίο, οι μαθητές/τριες της π/θμιας εκπ/σης συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι «κρυμμένου θησαυρού».