Ευχαριστούμε τον κύριο Γιάννη Πρεβενιό για την παρουσίαση.
Δράσεις Τμημάτων 2021-2022
Α1-Α2
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/a1-a2/
Β
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/v1/
Γ
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/g/giorti-tis-miteras/
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/g/492-2/
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/g/diethnis-imera-moyseion/
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/g/i-axia-tis-sygchoresis/
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/g/i-pyramida-tis-diatrofis/
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/g/mikroi-archaiologoi/
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/g/512-2/
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/g/toyrnoya-propaideias/
Δ
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/d1-2/
Ε1
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/e1/giorti-tis-miteras/
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/e1/drakospita/
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/e1/drastiriotites-gia-ti-filia/
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/e1/i-filia-sti-zoi-mas/
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/e1/kataskeyes-ilektrikon-kyklomaton/
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/e1/fysikes-katastrofes-kolaz/
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/e1/fysikes-katastrofes-politiki-prostasia/
Ε2
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/e2/
ΣΤ1
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/st1-draseis/
ΣΤ2
https://blogs.sch.gr/dimkarys/taxeis/sch-etos-2021-2022/st2/i-istoria-toy-scholeioy-mas/
Παιχνίδι Eνσυναίσθησης για την Έλλειψη της Όρασης
Οι στόχοι μέσα από το παιχνίδι ήταν: Ενσυναίσθηση, αποδοχή της διαφορετικότητας, έκφραση συναισθημάτων, μετάδοση μηνυμάτων με τη γλώσσα του σώματος. Κατά τη διαδικασία του παιχνιδιού δεν επιτρεπόταν να μιλάει κανείς. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ζευγάρια, όπου ο ένας μαθητής είχε τα μάτια του κλειστά με μια αυτοσχέδια μάσκα λαμβάνοντας το ρόλο του τυφλού και ο άλλος το ρόλο του καθοδηγητή. Εξηγήσαμε στα παιδιά ότι αυτό το παιχνίδι ήταν πολύ σημαντικό για να μπουν στη θέση ενός τυφλού, κι ότι παρόλο που αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες δεν αλλάζει ο χαρακτήρας του. Είναι ο ίδιος ο φίλος τους με κάποια επιπρόσθετη δυσκολία στη μετακίνηση. Τα παιδιά της β’ δημοτικού όπου διεξήχθη αυτή η δραστηριότητα στην αρχή ήταν κάπως διστακτικά όμως μετά κατάλαβαν τη σημαντικότητα της δραστηριότητας και πήραν το ρόλο τους σοβαρά. Πρόσεχαν τον φίλο τους ώστε να μη χτυπήσει κάπου και αυτοί που έκαναν τους τυφλούς εμπιστεύονταν τους οδηγούς τους.
Μετά τη δραστηριότητα, ακολούθησαν οι εξής ερωτήσεις: -Πώς αισθανθήκατε ως τυφλός; -Πώς αισθανθήκατε ως οδηγός; -Καταφέρατε να εμπιστευτείτε τον οδηγό σας; – Πώς επικοινωνούσατε αφού δεν ήσασταν ικανοί να μιλήσετε; -Πώς λάβατε τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν/ην που σας καθοδηγούσε; Οι απαντήσεις που λήφθηκαν ήταν ενθαρρυντικές. Τα περισσότερα παιδιά είπαν πως κατάλαβαν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί, ότι εμπιστεύονταν τους οδηγούς τους κι ότι καταλάβαιναν πού να κινηθούν με τις κινήσεις του σώματος. Από την άλλη οι οδηγοί επεσήμαναν ότι κατάλαβαν την ευθύνη που είχαν παρόλο που κάποιες στιγμές δυσκολεύτηκαν να βοηθήσουν τους τυφλούς.
Επίσκεψη Ψυχολόγου στο Σχολείο
Το Νοέμβριο 2021 οργανώθηκε επίσκεψη από ψυχολόγο όπου μίλησε στα παιδιά της β’ και ε’ δημοτικού για την έννοια της ενσυναίσθησης και τρόπους διαχείρησης των συναισθημάτων τους. Συγκεκριμένα, μετά τη γνωριμία και την πρώτη συζήτηση οργάνωσε παιχνίδια ρόλων κι έδειξε τρόπους ώστε να μπορέσουν να αντιλαμβάνονται και τα συναισθήματα των συμμαθητών τους και να μην κρίνουν τις συμπεριφορές τους απερίσκεπτα. Σηκώνονταν τα παιδιά ανά δυάδες κι έδινε στον έναν μια δύσκολη κατάσταση, για παράδειγμα να υποδυθεί ότι πέθανε ο σκύλος του ή ότι μάλωσε με τη μαμά του. Κι έτσι το παιχνίδι ρόλων ξεκινούσε όπου ο άλλος μαθητής αντιδρούσε στην κατάσταση προσπαθώντας να βοηθήσει το συμμαθητή του. Αυτό που παρατηρήσαμε ήταν ότι ο άλλος συμμαθητής εστίαζε στο γιατί συνέβη το συμβάν αγνοώντας τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν στο φίλο του. Εκεί παρενέβη η ψυχολόγος βοηθώντας τη συζήτηση να στραφεί προς την αναγνώριση των συναισθημάτων τους.
Εκπαιδευτική Μουσική Δράση
Την Παρασκευή 15/4/2022 είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε την Εκπαιδευτική Μουσική δράση που οργανώνει ο Δήμος Καρύστου σε συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πραγματοποιείται από τον κύριο Γιάννη Πρεβενιό.
Η μουσική έχει ιδιαίτερη σημασία για την παιδεία μιας και ενισχύσει την ψυχοσύνθεση των παιδιών. Με το πρόγραμμα αυτό οι μαθητές ενθουσιάστηκαν.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ-ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΜΑΡΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ-ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΜΑΡΙ
Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική-διδακτική επίσκεψη των μαθητών της Α και Γ Τάξης του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 26 Μαίου 2022, στο Μαρμάρι Ευβοίας και συγκεκριμένα στο Συσκευαστήριο Ιχθύων, στο Παραδοσιακό Σπίτι του Συλλόγου Γυναικών Μαρμαρίου και στον Πολιούχο του Μαρμαρίου, τον Άγιο Γεώργιο.
Στο Συσκευαστήριο Ιχθύων παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συσκευασία και τυποποίηση ιχθύων για πώληση σε πρότυπο πιστοποιημένο συσκευαστήριο ιχθύων του Μαρμαρίου. Ευχαριστούμε το Προσωπικό και ιδιαίτερα τον κύριο Ιωάννη Κέκη που μας ξενάγησε στον χώρο του Συσκευαστηρίου, μας εξήγησε τη διαδικασία και με υπομονή απαντούσε στις απορίες μας.
Στο Παραδοσιακό Σπίτι του Συλλόγου Γυναικών «ταξιδέψαμε» σε παλιές εποχές και μιλήσαμε για παλιά επαγγέλματα και ήθη κι έθιμα του τόπου μας. Ευχαριστούμε τις κυρίες του Συλλόγου για τη ζεστή φιλοξενία τους καθώς και την Πρόεδρο του Συλλόγου, κυρία Χάρη Αντωνίου για την ξενάγηση.
Στο κέντρο του Μαρμαρίου δεσπόζει ο ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου. Αφού ανάψαμε το κερί μας και προσκυνήσαμε, καθίσαμε στα στασίδια και με προσοχή ακούσαμε τον παπα-Θανάση να μας διηγείται για τον Ιησού, τους Αγίους και τα Μυστήρια της Χριστιανοσύνης.
Η Ιστορία του σχολείου μας
Στα πλαίσια της προσπάθειας μας να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία της πόλης τους και των κτιρίων της, αναλάβαμε ένα πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου-Κοτσίκειο, ως κτίριο και δωρεά των μεγάλων ευεργετών της πόλης μας, των αδερφών Κότσικα, από τους οποίους το σχολείο μας έχει πάρει και την ονομασία Κοτσίκειο.
Τα παιδιά χωρισμένα σε μικρές ομάδες, βρήκαν πληροφορίες και εικόνες, σχετικές με το θέμα. Έφτιαξαν κολάζ με εικόνες που βρήκαν και διάβασαν με μεγάλο ενδιαφέρον όλες τις πληροφορίες. Ακολούθησε μια βόλτα στο εσωτερικό του σχολείου και μια προβολή κάποιων σχετικών βίντεο. Τα κολάζ αναρτήθηκαν μέσα στην αίθουσα και τα υπόλοιπα τμήματα επισκεπτόταν τη μικρή μας έκθεση θαυμάζοντας με μεγάλο ενδιαφέρον την προσπάθεια των μαθητών!
Ελάχιστος φόρος τιμής κι ένα μεγάλο ευχαριστώ, γι αυτούς που δώρισαν στη γενέτειρα πόλη τους, αυτά τα οικοδομήματα- στολίδια, που υπάρχουν στην Κάρυστο, ανάμεσα τους και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου.
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός
Ευγενία Τζένη
και οι μαθητές του ΣΤ2
Μουσικές Δράσεις
Στο μάθημα της μουσικής τα παιδιά:
- Μάθανε νότες (ονομασία και παίξιμο στο μεταλλόφωνο, πιάνο, bowhachers).
- Εξοικειώθηκαν με τον Ρυθμό ( χορεύοντας / περπατώντας και παίζοντας στα κρουστά και με body percussion ).
- Γνώρισαν διαφορετικά τονικά ύψη τραγουδώντας διάφορες μελωδίες.
- Αυτοσχεδίασαν δημιουργώντας δικές τους μελωδίες ρυθμούς και στίχους.
- Γνώρισαν βασικές έννοιες της μουσικής ( Forte piano..largo presto moderato …legato staccato).
- Γνώρισαν μουσικές φόρμες ( ΑB ,ABA rondo).
- Άκουσαν γνωστούς συνθέτες τις κλασσικής μουσικής και παρατήρησαν την κίνηση στην μουσικής μέσα από το musocogramma.
- Άκουσαν και τραγούδησαν παραδοσιακά μοντέρνα τραγούδια και ‘εκπαιδευτικά” τραγούδια προσαρμοσμένα για το εκάστοτε μάθημα.\
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν Gordon’s music learning, μουσικοκινητική orff και kodally και πιο μοντέρνοι τρόποι εκμάθησης μουσικής με την βοήθεια των υπολογιστών ( chromemusiclab, beepbox, play along videos).