Η ανέγερση του ναού της Αγ. Αικατερίνης ξεκίνησε το 1838 και ολοκληρώθηκε το 1846
Ο παπάς μας μιλά για το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο: «Δεν έχουμε στοιχεία να γνωρίζουμε ποιος έφτιαξε το τέμπλο αλλά λέγεται ότι ήταν κάποιος Συμιακός που έφτιαξε και στα Μάσσαρη. Από μέσα δεν έχει σκάλισμα, δεν έχει τίποτα. Μόνο οι εικόνες που ήταν προσφορές έχουν πάνω ονόματα σε όλες υπάρχουν ονόματα»
«Ο σταυρός πάνω είναι από το 1747, πιο παλιός από την εκκλησία, ήταν αλλού και κάποιος τον έκανε προσφορά, όπως η Παναγία και ο Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος, ενώ οι εικόνες είναι οι περισσότερες από το 1866 περίπου όπως και ο άμβωνας. Οι υπόλοιπες εικόνες από κάτω, οι τοιχογραφίες είναι μεταγενέστερες. Το προσκυνητάρι επίσης είναι από τότε, είναι παλιό και το συντηρούμε όπως μπορούμε. Το πρόβλημα που έχει ο ναός είναι η υγρασία και περιμένουμε τώρα κάποιους να το βάψουνε»
Τα παιδιά ρωτάνε για το βοτσαλωτό της εκκλησίας, και ο παπάς αναφέρει ότι είναι «παλιό σε αντίθεση με το βοτσαλωτό της εξωτερικής αυλής που φτιάχτηκε πρόσφατα σχετικά, το 1951», άλλωστε υπάρχει και η ημερομηνία στην είσοδο της αυλής φτιαγμένη με βοτσαλωτό. Στην αυλή υπήρχε κυπαρίσι όπως και στις περισσότερες αυλές των εκκλησιών.
Πάνω είναι ο γυναικωνίτης, υπάρχει και μια αποθήκη παλιά που έμπαζε νερά και τη φτιάξαμε. Ο τοίχος είναι φτιαγμένος με νέα υλικά είναι ανασκευασμένος.
«Η καμπάνα είναι παλιά, σπανίζουν πια αυτές οι καμπάνες». Με τα παιδιά ανεβήκαμε στο καμπαναριό, είδαμε το σκάλισμα με προέλευση Γαλλική από τη Μασσαλία. Από το καμπαναριό απλώνεται όλο το χωριό μέχρι τη θάλασσα
Μας μίλησε για την ακουστική των ναών: «Μέσα στο ναό βάζανε πήλινα και τώρα που έγινε ο σεισμός και φτιάξαμε την εκκλησία του Αγ.Δημητρίου είδαμε ότι έχει κομμάτια κεραμικά για να κάνει αντήχηση Το 1860 άρχιζε να κτίζεται ο Αγ. Δημήτρης όταν τελείωσε η Αγ.Αικατερίνη. Αλλά σαν και αυτή δεν είναι, η κατασκευή της, τα υλικά, ακόμα και το πλάτος που έχει είναι 1.20μ
Στην Αγ.Άννα υπήρχε παλιά μοναστήρι και έγινε το καινούριο μοναστήρι το 1973 σε αντικατάσταση του παλιού. Δεν υπήρχε τίποτα από το παλιό, μόνο κάτι πέτρες, τώρα από σεισμό, από εγκατάλειψη δεν ξέρουμε. Ο τότε Τούρκος διοικητής έδωσε την άδεια να κτιστεί η εκκλησία και χρηματοδότησε την ανέγερση, αλλά περιμένουμε το φιρμάνι μεταφρασμένο από την αρχαιολογία για να σιγουρευτούμε.
Ο παπα-Παναγιώτης μας είπε ακόμα ότι στο χωριό του την Κρητηνία υπάρχει η παλαιότερη εκκλησία του νησιού, ο Αη Γιάννης από το 600 μ. Χ. που είναι κατακόμβη και η Αγία Τράπεζα είναι τόσο χαμηλή που γονατίζεις για να λειτουργήσεις.
Ο βίος της Αγ.Αικατερίνης υπάρχει πίσω από το απολυτίκιο. Καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από αριστοκρατική οικογένεις. Στις αρχές; Του 4ου αιώνα κλήθηκε να αρνηθεί την πίστη της. Μαρτύρησε στο Σινά γι΄αυτό έφτιαξαν και μοναστήρι εκεί δικό της. Έζησε επί Μαξιμιανού, ήταν μορφωμένη, μιλούσε πολλές γλώσσες και όταν ο αυτοκράτορας έστειλε 50 σοφούς να την μεταπείσουν να αλλάξει πίστη δεν τα κατάφεραν αλλά έγινε το αντίθετο, η ίδια τους έπεισε να αλλάξουν θρησκεία. Βασανίστηκε με τα φοβερά μαρτύρια της εποχής εκείνης. Αποκεφαλίστηκε 18 χρονών και αναφέρουν ότι αντί για αίμα έβγαινε γάλα από μέσα της
Κάτω από : Ε΄και Στ΄ τάξη, Η παρεούλα μας, Παράδοση, Το χωριό μου



























































Αφήστε μια απάντηση