Feed
Άρθρα
Σχόλια

         j0282799.gif                   j0283597.gif

         Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κορδελιού και συμμετείχαν στο πρόγραμμα  «Φύσα αεράκι, φύσα με».

          Οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν για τις πηγές παραγωγής ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή, η γεωθερμική κτλ.

          Αιολική (από τον Αίολο, τον αρχαίο θεό των ανέμων) ονομάζεται η ενέργεια που μας δίνει η δύναμη του ανέμου. Ηλιακή είναι η ενέργεια που μας δίνει το φως και η θερμότητα του ήλιου,  που είναι η πηγή της ζωής. Γεωθερμική λέγεται η ενέργεια που παίρνουμε από τη θερμότητα που βγαίνει από το εσωτερικό της γης.

          Αυτές οι πηγές ενέργειας ονομάζονται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), γιατί η φύση τις παρέχει συνεχώς και δεν τελειώνουν ποτέ. Επίσης η ενέργεια που μας δίνουν είναι καθαρή, γιατί δεν παράγονται  απόβλητα που ρυπαίνουν το χώμα, τη θάλασσα και τον αέρα.

          Σήμερα η περισσότερη ενέργεια που καταναλώνουμε για τις ανάγκες μας, προέρχεται κυρίως από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τους γαιάνθρακες (λιγνίτης, λιθάνθρακας, κάρβουνο). Οι υδρογονάνθρακες, όπως ονομάζονται αυτά τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, θεωρούνται μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γιατί η ποσότητά τους στη φύση είναι περιορισμένη και σύντομα θα εξαντληθούν (με εξαίρεση τους γαιάνθρακες).

 j0205364.gif

       Το χειρότερο όμως είναι ότι οι υδρογονάνθρακες μολύνουν με την καύση τους την ατμόσφαιρα και προκαλούν το λεγόμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

          Το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλεί αύξηση στη θερμοκρασία του πλανήτη μας, επειδή τα αέρια που παράγονται από την καύση των υδρογονανθράκων (από τα αυτοκίνητα, τα εργοστάσια κτλ.) δημιουργούν, θα λέγαμε, ένα κάλυμμα γύρω από τη Γη. Αυτό το στρώμα αερίων σχηματίζεται γύρω από την ατμόσφαιρα και δεν αφήνει στη Γη να αποβάλει, να διώξει, τη θερμότητα που δέχεται αδιάκοπα από τον ήλιο. Το αποτέλεσμα είναι να θερμαίνεται σιγά σιγά ο πλανήτης μας πέρα από το φυσιολογικό και να αλλάζει, με βίαιο όμως τρόπο, το κλίμα της Γης.    

          Θα πρέπει λοιπόν, αν δεν θέλουμε να …λιώσουν οι πάγοι στους πόλους,  να στραφούμε πιο συστηματικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική,  γεωθερμική,  υδροηλεκτρική κτλ. ) οι οποίες δεν έχουν μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να εγκαταλείψουμε το πετρέλαιο και τους γαιάνθρακες.

j0282793.gif

          Κάτι που έκανε εντύπωση στα παιδιά της Ε΄ τάξης, ήταν το κτίριο του ΚΠΕ Κορδελίου. Αυτό είναι ένα βιοκλιματικό κτίριο, υπόδειγμα για το πώς πρέπει να χτίζονται τα σύγχρονα κτίρια και σπίτια.  

          Τα βιοκλιματικά κτίρια έχουν προσανατολισμό προς το Νότο, τοίχους με μεγάλο πάχος και μονωτικά υλικά, μεγάλες τζαμαρίες, οπές εξαερισμού και φωτισμού, ηλιακούς συλλέκτες, πράσινη σκεπή (δηλαδή σκεπή καλυμμένη με χώμα και φυτά) κτλ. Έτσι πετυχαίνεται η λιγότερο δυνατή απώλεια ενέργειας. Το χειμώνα έχουμε ζέστη χωρίς να καίει το καλοριφέρ συνέχεια, ενώ το καλοκαίρι έχουμε δροσιά και δεν χρειαζόμαστε κλιματιστικό!

to_kentro.jpg

  Το κτίριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορδελιού

         Όχι μόνο οι μεγάλοι, αλλά και τα παιδιά μπορούνε να εφαρμόσουνε στην καθημερινότητά τους κάποια απλά πράγματα. Να μερικοί κανόνες που έγραψε η Ε΄1 τάξη:

economy.jpg

ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

energy1.JPG       energy2.JPG       energy3.JPG

Επισκεφθείτε το ΚΠΕ Κορδελιού www.kpe-thess.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων