Παρασκευή 18 Νοεμβρίου,

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδρομή που είχαμε προγραμματίσει στο μουσείο φυσικής ιστορίας Σερρών και τη Μονή του Τιμίου Προδρόμου.

Πρώτη στάση της εκδρομής μας ήταν το μουσείο φυσικής ιστορίας, όπου ξεναγηθήκαμε και γνωρίσαμε την χλωρίδα και πανίδα του νομού  μας. Ολόκληρο το οικοσύστημα του νομού Σερρών παρουσιάζεται στο μουσείο, που ίδρυσε ο Δήμος Σερρών το 1996. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κτήριο ιδιοκτησίας του Κυνηγετικού Συλλόγου Σερρών, τα μέλη του οποίου προσέφεραν και τα εκθέματα σε ζώα που βρήκαν νεκρά οι κυνηγοί.

Με ιδιαίτερη φροντίδα οι ειδικοί μουσειολόγοι δημιούργησαν ένα περιβάλλον αντίστοιχο με το φυσικό. Πτηνά και ζώα που βρίσκονται υπό εξαφάνιση είναι τοποθετημένα σε γυάλινες προθήκες προκειμένου οι επισκέπτες να μπορούν να τα δουν , να εξοικειωθούν, να αναδείξουν τον πλούτο της περιοχής και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα περιβάλλοντος.

Δεύτερη στάση λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω στη  Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Η Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών κτίστηκε το 1270 και αποτελεί ένα εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο  Βυζαντινής τέχνης. Ο κεντρικός ναός είναι λιθόκτιστος και υπάρχουν πολλές βυζαντινές τοιχογραφίες. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και χρονολογείται από το 1804. Από το 1457 ως το 1462 στη μονή μόνασε ο πρώτος Πατριάρχης μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης Γεννάδιος Σχολάριος, ο οποίος και έμεινε εκεί ως το θάνατο του. Το 1917 η βιβλιοθήκη της Μονής λεηλατήθηκε από τους Βούλγαρους που απέσπασαν παράνομα  πολλά κειμήλια της Μονής. Από το 1986 εγκαταστάθηκε στη μονή γυναικεία αδελφότητα. Το  2010 δυστυχώς  η μονή χτυπήθηκε από πυρκαγιά που κατέστρεψε το αρχονταρίκι, το παλιό εκθετήριο, την τράπεζα, το μαγειρείο, τον ξενώνα και τους αποθηκευτικούς χώρους του μοναστηριού προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Οι αδελφές μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά. Μίλησαν στα παιδιά για την ιστορία της μονής, μας ξενάγησαν στο χώρο όπου φιλοξενούν λαογραφικά εκθέματα, μας άφησαν να περιηγηθούμε στους χώρους του μοναστηριού και μας αποχαιρέτησαν με ένα γλυκό κέρασμα.

m1 m2 m3 m4 m6 m7 m19m11m12m8 m9 m10 m13 m14 m15 m20m16 m17 m18