Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να μάθεις . . . μέσα από τη δράση !!!

Εικόνα κεφαλίδας Δημοτικό Σχολείο Δραβήσκου

Μήνας: Απρίλιος 2022

Πάσχα στο σχολείο μας

Παρασκευή 15 Απριλίου, 

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.
Τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες, οι εορτασμοί της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα δεν υπήρχαν, καθώς οι Χριστιανοί ήταν μια διωκόμενη μειονότητα. Η λέξη Πάσχα είναι ελληνοποιημένη απόδοση του Πεσάχ (εβραϊκή γιορτή) και σημαίνει Διάβαση. Οι μεν Εβραίοι γιορτάζουν τη διάβασή τους από την Ερυθρά θάλασσα και την απελευθέρωσή τους από τη φαραωνική δουλεία. Οι δε Χριστιανοί γιορτάζουν το Πάσχα, την ανάσταση του Χριστού και την απελευθέρωσή τους από την αμαρτία και το θάνατο.

Με απόφαση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ, το Πάσχα ορίστηκε να εορτάζεται σ’ όλη τη Χριστιανοσύνη την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας και μετά το εβραϊκό Πάσχα, προκειμένου να τηρείται η σειρά των γεγονότων. Όμως, από την εισαγωγή του Γρηγοριανού ημερολογίου, Ανατολικοί και Δυτικοί Χριστιανοί γιορτάζουν το Πάσχα σε διαφορετικές ημερομηνίες, οι μεν βάσει του παλαιού ημερολογίου, οι δε βάσει του νέου. Η ορθόδοξη θεώρηση για την Ανάσταση συμπυκνώνεται στον πασίγνωστο ύμνο.

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών
θανάτω θάνατον πατήσας και
τους εν τοις μνήμασι ζωήν
χαρισάμενος!


Το σχολείο μας για άλλη μια φορά έμεινε κοντά στην παράδοση των ημερών. Μιλήσαμε για τα γεγονότα της Μεγάλης εβδομάδας, βάψαμε αβγά και κάναμε διάφορες πασχαλινές κατασκευές με τα παιδιά.

1 6 2 6 3 6 4 5

 

5 4

Καλή Ανάσταση & καλό Πάσχα σε όλους !!!

Εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη

Πέμπτη 14 Απριλίου,

Μετά από 2,5 χρόνια αναμονής λόγω covid – 19 ήρθε η στιγμή να πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας εκδρομή!!!

Μια εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη

Η εκδρομή μας ξεκίνησε με στάση στο Μανδράκι. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό της περιοχής των Σερρών που είναι χτισμένο πάνω στις όχθες της λίμνης Κερκίνης απ όπου είχαμε τη χαρά να δούμε διάφορα είδη πουλιών και να ακούσουμε την ιστορία της λίμνης. Αφού φάγαμε το πρωινό μας επισκεφτήκαμε μια φάρμα βουβαλιών, όπου ο ξεναγός μας, μας μίλησε για το νεροβούβαλο και την καταγωγή του. Συνεχίσαμε με το γύρω της λίμνης, ένα μαγευτικό τοπίο που σε γαληνεύει και σε συναρπάζει ταυτόχρονα. Τελευταία στάση για παγωτάκι στο Λιθότοπο.

1 2 5 3 5 4 4 5 3 6 1 7 1

Δεντροφύτευση

Πέμπτη 7 Απριλίου,

Με αγάπη προς το περιβάλλον,  μπόλικη ενέργεια και πολλά χαμόγελα πραγματοποιήθηκε  με μεγάλη επιτυχία η δεντροφύτευση τεσσάρων δέντρων στο πίσω μέρος της αυλής του σχολείου μας κάτω από τις οδηγίες του κ. Σκεύα Γιώργου. Οι μαθητές μας χωρισμένοι σε 4 ομάδες με την βοήθεια των εκπαιδευτικών του σχολείου μας  φρόντισαν να φυτευτούν δύο σοφόρες, μια αγριοδαμασκηνιά και ένας σφένδαμος. Μια βιωματική δράση που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος, την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης  και εθελοντικής προσφοράς. Ανυπομονούμε να μεγαλώσουν τα δεντράκια μας, να μας χαρίσουν απλόχερα τη σκιά τους και να χαθούμε στην αγκαλιά τους.

Όλοι μαζί μπορούμε να προστατεύσουμε τη φύση. . .

                Όλοι μαζί μπορούμε να ομορφύνουμε το σχολείο μας . . .

                         Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο ! ! !

 

1 4 2 4 3 3 4 2 5 1 6 7 8 9 10 11

Παρέλαση 25ης Μαρτίου

Παρασκευή 25 Μαρτίου,

Η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, κατα του Τουρκικού ζυγού. Ο εορτασμός σε αυτή την ημέρα καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15(27)-3-1838 από την Κυβέρνηση του Όθωνα. Οι εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν παρελάσεις σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας μας.Το σχολείο μας έδωσε το παρόν και τίμησε τη μέρα αυτή, συμμετέχοντας στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, στη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον. Μετά από 2 χρόνια αποχής της ολομέλειας του σχολείου από τέτοιες εκδηλώσεις λόγω των υγειονομικών απαγορεύσεων που ίσχυαν και τηρώντας τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας και αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 τα παιδιά μας με την καθοδήγηση της γυμνάστριάς μας κ. Ουζούν Πλουμή Αλεξάνδρας παρέλασαν με καμάρι.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα μας !!!

1 3 2 3 3 2 4 1

Γιορτή 25ης Μαρτίου

Πέμπτη 24 Μαρτίου,

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821 που έγινε εναντίον του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, του ελληνικού κράτους που υπάρχει ακόμη και σήμερα αλλά παράλληλα τιμούμε την Ορθόδοξη πίστη μας, εορτάζοντας την επέτειο αναγγελίας της γέννησης του Ιησού.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα το σχολείο μας τιμά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου με μια γιορτή στην αίθουσα σχολικών εκδηλώσεων. Και Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων μέτρων υγιεινής για την προστασία της υγείας και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, κάθε τάξη πραγματοποίησε τη δική της μικρή γιορτούλα .

Τα παιδιά προσέγγισαν  το ιστορικό γεγονός και τη σημασία του μέσα από βίντεο, ποιήματα, τραγούδια και κατασκευές. Γνωρίσαμε την ιστορία μας, τους αγώνες για την ελευθερία μας και τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους.

1 5 3 4 4 3 5 2 8 1

 

Ζωγραφίσαμε για το σχολείο μας

Δευτέρα 14 Μαρτίου,

Μαθητές του σχολείου μας πήραν μέρος στο διαγωνισμό της ΜΚΟ εταιρείας eco elastic που κύριο μέλημα τους είναι το περιβάλλον, μέσω της εναλλακτικής διαχείρισης μεταχειρισμένων ελαστικών. Ο Διαγωνισμός «ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΠΕΔΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΕΝΑ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΔΑΠΕΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ολοκληρώθηκε. Μπορεί το σχολείο μας να μην ήταν μέσα στα νικητήρια σχολεία όμως οι μαθητές μας σίγουρα κέρδισαν μέσα από αυτή τη συμμετοχή. Για άλλη μια φορά γνωρίσαμε την αξία της ανακύκλωσης και ειδικότερα της ανακύκλωσης των άχρηστων ελαστικών οχημάτων. Η στροφή για έναν βιώσιμο πλανήτη θέλει συλλογική δουλειά.

 

1 2 3 4 5

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη σχολική επιτροπή του δήμου Ν. Ζίχνης

Πέμπτη 10 Μαρτίου,

Κάθε εργαστήριο πληροφορικής θα πρέπει να καλύπτει τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και να είναι εξοπλισμένο με υπολογιστές νέας τεχνολογίας και σύστημα βιντεοπροβολέα. Όλοι οι υπολογιστές των εργαστηρίων να είναι συνδεδεμένοι σε τοπικό δίκτυο και οι μαθητές να μπορούν να εκπαιδεύονται από τις πρώτες τους τάξεις.

Μέρα μεγάλης χαράς για το σχολείο μας καθώς ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του δικού μας εργαστηρίου που ονειρευόμασταν καιρό τώρα. Ευχαριστούμε θερμά τη σχολική επιτροπή του δήμου Ν. Ζίχνης που έκανε πράξη το όνειρο αυτό. Όταν δήμος και σχολική κοινότητα συνεργάζονται διαρκώς τότε το σχολείο γίνεται ένα πολυδύναμο κέντρο γνώσεων όπου οι μαθητές θα απολαμβάνουν την κάθε τους ώρα.

1 1 2 1

Γνωριμία με τα πνευστά όργανα της Συμφωνικής Ορχήστρας

Πέμπτη 10 Μαρτίου,

Το σχολείο μας δήλωσε συμμετοχή και είχε τη χαρά να παρακολουθήσει  μέσω της ηλεκτρονικής  πλατφόρμας zoom το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα της κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης  σε  live streaming  που αφορούσε τη γνωριμία με τα ξύλινα πνευστά όργανα της Συμφωνικής Ορχήστρας από ένα κουιντέτο .Το πρόγραμμα περιλάμβανε τα παρακάτω μουσικά κομμάτια/αποσπάσματα:

  1. Ferenc Farkas (1905-2000)

Early Hungarian dances from the 17th century for wind quintet (1959)    No. 1   και   No. 5

  1. Franz Joseph Haydn  (1732-1809)
    Divertimento in Bflat major, Hob. II: 46 Arranged for wind quintet
    Andante quasi Allegretto (σύνθεση πάνω στοcoral του Αγίου Αντωνίου)
  1. Denes Agay  (1911-2007)
    Five Dances for Wind Quintet  
  • Polka
  • Rumba
  1. Γεώργιος Καρακάσης
    Σούστα Σιάτιστας: σύνθεση ειδικά για το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κ.Ο.Θ. (2014)
  1. Claude Debussy

The Little Negro short piece for piano, Arranged for wind quintet by Eugenne Bozza

Μαθητές και δάσκαλοι απόλαυσαν παρέα το μουσικό ταξίδι.

 

Η κυρά-Σαρακοστή

Δευτέρα 7 Μαρτίου,

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής.

Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει.

Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Μια τέτοια κυρά – Σαρακοστή έφτιαξαν οι μαθητές της Β΄ τάξης με την κυρία τους Καραμιχάλη Όλγα.

Για το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής έχουν γραφτεί οι παρακάτω στίχοι:

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.
.
(Στιχουργός: Πόλυ Βασιλάκη)

 

1 2 2 2 3 1

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση