Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

     Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2005 αλλά και «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων (υπ. αριθμ. 3218/2004) τον Ιανουάριο του 2004 και με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε ότι δεν επιδιώκεται απλώς η διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αλλά «και η διαρκής υπόμνηση του τι μπορεί να συμβεί αν η μισαλλοδοξία, το μίσος και η αδιαφορία γίνουν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας».

Μιλάμε για «Ολοκαύτωμα» για να περιγράψουμε τις μαζικές εξοντώσεις πληθυσμών που διέπραξε το ναζιστικό καθεστώς. Άουσβιτς, Νταχάου, Μαουτχάουζεν, Τρεμπλίνκα, Σομπιμπόρ, Μπέλζεκ ήταν μερικά από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί σε όλη την Ευρώπη, στα οποία και θάφτηκαν οι σοροί εκατομμυρίων ανθρώπων που έφεραν το κίτρινο αστέρι στο πέτο τους ή ήταν αντιφρονούντες στο Ναζιστικό καθεστώς, ΑμΕΑ, Ρομά, κ.ά.

Κι αν υπάρχουν εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί χρειάζεται μια «ημέρα μνήμης» για το Ολοκαύτωμα, εφόσον τα γεγονότα είναι τόσο δυνατά από μόνα τους που δεν πρόκειται να ξεχαστούν, μια έρευνα του CNN το 2018 αποκαλύπτει πως ένας στους είκοσι Ευρωπαίους δεν έχει ακούσει ποτέ για το Ολοκαύτωμα.

    Χρέος μας λοιπόν οι νέες γενιές να ακούσουν, να γνωρίσουν, να κρίνουν και να αξιολογήσουν τα γεγονότα της ιστορίας που άλλαξαν την ανθρωπότητα. 

2 παλια 2