Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο ΛΙΝΟΣ..

image 1 1

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Λινός στο Σολομό Κορινθίας

Την Παρασκευή 19-01-2024 οι Α΄και Β΄τάξεις του σχολείου μαζί με τις εκπαιδευτικούς επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο «Λινός».
Το Λαογραφικό μουσείο Λινός φτιάχτηκε από τον κύριο Παντελή για να προβάλλει την εποχή των γιαγιάδων και των παππούδων μας. Φτιαγμένο σε ένα παραδοσιακό πατητήρι χωρίζεται σε τρία μέρη που αναπαριστούν το χωριάτικο σπίτι, το παλιό σχολείο και τα παλιά επαγγέλματα. Στο χωριάτικο σπίτι βλέπουμε την τραπεζαρία, το παραδοσιακό υφαντό, τις ψάθινες καρέκλες, το κιλίμι, το ράδιο και το γραμμόφωνο. Στην κουζίνα τη ραφιέρα με τα πιάτα και τα ποτήρια, στο κρεβάτι τη βελέντζα, τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες και τα κεντήματα. Στο καθιστικό το τζάκι, τα έπιπλα, τη ραπτομηχανή και πως ήταν η διακόσμηση της εποχής.
Στα παλιά επαγγέλματα τα εργαλεία του σιδερά, του μαραγκού, του παπουτσή και τον αργαλειό .
Το σχολείο με τα παλιά θρανία και έδρα, τις μπλε ποδιές, παλιούς χάρτες, τους ήρωες του ’21, μαυροπίνακα, σάκα και κουδούνι.
Εξωτερικά είναι το πατητήρι με το αμπέλι. Εδώ μάθαμε τη διαδικασία παρασκευής κρασιού, και είδαμε μία πλούσια συλλογή με αγροτικά εργαλεία: το κόσκινο που κοσκίνιζαν το αλεύρι, τη σκάφη που έπλεναν τα ρούχα, το καζάνι που έβραζε νερό στη φωτιά για να πλυθούν τα ρούχα, το φτυάρι έβγαζαν το ψωμί από τον ξυλόφουρνο, το δρεπάνι που έκοβαν τα χόρτα στο χωράφι, το ταγάρι ήταν η τσάντα της εποχής και το σαμάρι του γαϊδουριού. Τα κοφίνια που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ή την προσωρινή αποθήκευση πραγμάτων , ζυγαριές και παλάντζα, λάμπα πετρελαίου κ.λ.π.
Πόσο μας άρεσαν όλα αυτά που πολλά έχουμε δει στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς ! Πραγματικά ενθουσιαστήκαμε και θα ξαναέρθουμε !