Άρθρα ανά μήνα: Μάρτιος 2025
Μια όμορφη δράση από τους μαθητές και μαθήτριες της Γ’ και Δ’ τάξης
Συνεχίζοντας τις δράσεις μας στο πλαίσιο του προγράμματος “μόνο μαζί για όλα είμαστε ικανοί”, με τους μαθητές της Γ Και Δ τάξης συζητήσαμε για τις συμπεριφορές και τις καταστάσεις που συμβαίνουν στο χώρο του σχολείου. Διακρίναμε ποιες τους αρέσουν και ποιες όχι, έγραψαν σε πράσινο φύλλο όσες τους αρέσουν και σε κόκκινο φύλλο όσες δεν τους αρέσουν και τις κόλλησαν στο δέντρο που κατασκευάσαμε και τοποθετήσαμε στην αίθουσά μας. Υποσχέθηκαν να αυξήσουν τις θετικές συμπεριφορές και να μειώσουν τις αρνητικές.
Επίσκεψη Μαίας στο σχολείο μας από το Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης
Τα τζιτζίκια (Οδυσσέας Ελύτης)
Οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης στο μάθημα της Μουσικής γνώρισαν το μελοποιημένο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη , “Τα τζιτζίκια”. Ενώσαμε τα χέρια μας, τραγουδήσαμε, ζωγραφίσαμε τις εικόνες που γέννησαν οι στίχοι στη φαντασία μας και μοιραστήκαμε τα συναισθήματά μας… Οι στιγμές μάθησης μάς έφεραν όλους πιο κοντά!
Τα τζιτζίκια
Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης
Μουσική: Λίνος Κόκοτος
κρατούσε στην ποδιά της.
Την Σίκινο, την Αμοργό
και τ’ άλλα τα παιδιά της.Ε σεις τζιτζίκια μου άγγελοι
γεια σας κι η ώρα η καλή.
Ο βασιλιάς ο Ήλιος ζει;
Κι όλ’ αποκρίνονται μαζί.
Ζει και ζει και ζει …..
ο βασιλιάς ο ήλιος ζει.
Από την άκρη του καιρού
και πίσω απ’ τους χειμώνες
άκουγα σφύριζε η μπουρού
κι έβγαιναν οι Γοργόνες.
Ε σεις τζιτζίκια μου άγγελοι
γεια σας κι η ώρα η καλή.
Ο βασιλιάς ο Ήλιος ζει;
Κι όλ’ αποκρίνονται μαζί.
Ζει και ζει και ζει …..
ο βασιλιάς ο ήλιος ζει.
Κι εγώ μέσα στους αχινούς
στις γούβες στ’ αρμυρίκια
σαν τους παλιούς θαλασσινούς
ρωτούσα τα τζιτζίκια:
Ε σεις τζιτζίκια μου άγγελοι
γεια σας κι η ώρα η καλή.
Ο βασιλιάς ο Ήλιος ζει;
Κι όλ’ αποκρίνονται μαζί.
Ζει και ζει και ζει …..
ο βασιλιάς ο ήλιος ζει.
Γιορτή για την 25η Μαρτίου
Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τους Έλληνες, εθνική αλλά και θρησκευτική. Σηματοδοτεί την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Οθωμανών, ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς και είναι και η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η ημέρα, δηλαδή, που η Παναγία έμαθε τη χαρμόσυνη είδηση ότι θα γεννήσει τον Χριστό, τον υιό του Θεού. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με αφιερώματα και όμορφες δημιουργίες, προσεγγίσαμε με τους μαθητές/τριες μας τις δύο εορτές.
Με μεγάλη λαμπρότητα, συγκίνηση κι υπερηφάνεια γιορτάσαμε σήμερα στο σχολείο μας την Εθνική Επέτειο του 1821. Τη σχολική γιορτή επιμελήθηκαν με αφήγηση του χρονικού, θεατρικά, τραγούδια και χορούς οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί της Ε’ και ΣΤ’ τάξης κ. Κοτρώνη Ελένη και κ. Χριστίδου Μαρία.
Ακόμη, με ποιήματα, τραγούδια και χορούς πλαισίωσαν τη γιορτή οι μαθητές και μαθήτριες της Α’, Β’ και Γ’ – Δ’ τάξης με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την κ. Παπαϊωάννου Βασιλική, τον κ. Μπιζίκη Ιωάννη και την κ. Δάιου Χρυσάνθη. Μετά το πέρας της γιορτής έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!
Χρόνια πολλά και ελεύθερα!
Ζήτω η Ελλάδα!
“Σπείρε αγάπη κι ας μη θερίσεις, έτσι για να μοσχοβολάει ο τόπος”
Σε συνέχεια της δράσης για το σχολικό εκφοβισμό και στα πλαίσια της εσωτερικής αξιολόγησης του σχολείου μας με τίτλο “μόνο μαζί για όλα είμαστε ικανοί”, οι εκπαιδευτικοί Μπιζίκης Ιωάννης και Δάιου Χρυσάνθη με τους μαθητές των τάξεων Β΄ και Γ΄-Δ΄ δημιούργησαν ένα πανό με σύνθημα “Σπείρε αγάπη κι ας μη θερίσεις, έτσι για να μοσχοβολάει ο τόπος”.
Τα παιδιά απόλαυσαν τη διαδικασία και συμμετείχαν με ζήλο και πολλή φαντασία.
Συνεργάστηκαν αρμονικά όσες ώρες χρειάστηκαν για να ολοκληρώσουν το πανό τους και στη συνέχεια το κρέμασαν στην είσοδο του σχολείου ώστε να ομορφαίνει και να μας θυμίζει την αξία της φιλίας, της αγάπης και της ομαδικότητας.
Διασκευή του βιβλίου “Ο Τριγωνοψαρούλης”
Στα πλαίσια των προγραμμάτων “Δώστε μας βιβλία, δώστε μας φτερά” και “Μόνο μαζί για όλα είμαστε ικανοί” όλοι οι μαθητές του σχολείου μας συνεργάστηκαν και διασκεύασαν το βιβλίο της Λήδας Βαρβαρούση από τις εκδόσεις Πατάκη, “Ο Τριγωνοψαρούλης”. Αρχικά αφιερώθηκε μία ημέρα στην ανάγνωση του βιβλίου από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους μαθητές. Ακολούθησε συζήτηση και οι μαθητές αντάλλαξαν τις απόψεις τους σχετικά με το περιεχόμενό του. Στη συνέχεια κάθε τάξη ανέλαβε μια δραστηριότητα με σκοπό τη δημιουργία του δικού μας βιβλίου-διασκευής. Εργάστηκαν όλα τα παιδιά με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό και απέδωσαν τον Τριγωνοψαρούλη με τη δική τους ματιά! Και ιδού…το αποτέλεσμα!!!
(Κάνετε κλικ στον σύνδεσμο παρακάτω)
Τον Τριγωνοψαρούλη μας μπορείτε επίσης να τον απολαύσετε και σε e-book , κάνοντας κλικ πάνω στον κίτρινο κύκλο, για να ξεκινήσει η φυλλομέτρηση.
Ευχαριστούμε πολύ τη δασκάλα πληροφορικής του σχολείου μας, κυρία Τζόμπη Ζαφειρώ, για την ψηφιοποίηση του έντυπου υλικού μας.
Δημιουργία Τραγουδιού Φιλαναγνωσίας με την Αξιοποίηση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ)
Οι μαθητές της Α΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας στο πλαίσιο του προγράμματος “Δώστε μας βιβλία, δώστε μας φτερά” αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους τραγούδι, με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και ειδικότερα με τη χρήση του προγράμματος Chat Gpt. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές αλληλεπίδρασαν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πληκτρολογώντας το ζητούμενο, δηλαδή στίχους αναφορικά με τη φιλαναγνωσία. Στη συνέχεια οι στίχοι εκτυπώθηκαν και αποτυπώθηκαν από τους μαθητές σε χαρτόνι κάνσον. Τέλος, εμπλουτήστηκαν και τραγουδήθηκαν από τους ίδιους σε ρυθμούς ραπ. Το αποτέλεσμα ήταν απολαυστικό και διασκεδαστικό!!!
Το Γερμανικό Καρναβάλι στο σχολείο μας
Επίσκεψη συγγραφέα στο σχολείο μας
Στα πλαίσια του προγράμματος “Φιλαναγνωσία” στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας, υποδεχτήκαμε το συνάδελφο και συγγραφέα κ. Ευστάθιο Ξαφάκο, ο οποίος διάβασε στους μαθητές το παραμύθι του “Ο χαμαιλέοντας που ήθελε να γίνει λέοντας”. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την υπόθεση του βιβλίου. Τα παιδιά απαντούσαν με χαρά στις ερωτήσεις του συγγραφέα και έδειξαν τον ενθουσιασμό τους για το παραμύθι.
Στη συνέχεια, οι μαθητές ζωγράφισαν τους ήρωες του παραμυθιού κι αφού τους έκοψαν, δημιούργησαν ένα κολάζ σχετικό με το θέμα.



























































