Ευχαριστούμε την Action Aid και το Κινητό Σχολείο του Δάσους για την διεξαγωγή του Εργαστηρίου.

Με βάση τα όσα είχαν παρακολουθήσει τα παιδιά σε βίντεο για τα ταξίδια του 2Π (Παγκόσμιος Πολίτης) και τις “ανησυχίες” του ως ενεργός πολίτης σχετικά με τους φυσικούς πόρους και τη πρόσβαση σ’ αυτούς, πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο : ” Νακούρου : Όλος ο κόσμος σ’ ένα μπουκάλι νερό”.  

Θεματικοί άξονες : Έλλειψη νερού, διαχείριση και μη πρόσβαση στους φυσικούς πόρους.
Στόχοι: – Να προβληματιστούν γύρω από την έλλειψη νερού και τις συνέπειες της στον πλανήτη και στις ζωές των ανθρώπων και να αντιληφθούν τη σημασία του δικαιώματος πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό.

  1. Οι μαθητές ανά ομάδες σημείωσαν στη σταγόνα του νερού που χρησιμοποιούν το νερό, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι γύρω τους (πχ πλύσιμο χεριών, μπάνιο, μαγείρεμα, πότισμα κ.α.). Έπειτα, μιλήσαμε για τη σπατάλη και παρατηρήθηκε ότι όντως χρησιμοποιούμε πολύ το νερό στη καθημερινότητά μας.
    Στη συνέχεια, με βάση τα όσα είχαμε σημειώσει και συζητήσει,  φτιάξαμε το εξής σενάριο για τα παιδιά :  “Ζείτε στο Νακούρου, στην Αφρική, είστε 6μελής οικογένεια και καθαρό πόσιμο νερό υπάρχει σε κοντινή περιοχή το οποίο πρέπει να πάτε με τα πόδια να πάρετε”
    τι κάνετε; πως χρησιμοποιείτε τώρα το νερό; τι από αυτά που έχουμε σημειώσει κρατάτε; τι όχι; τι εναλλακτικές προτείνετε;
  2. Τα παιδιά έκαναν διάλογο μεταξύ τους σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιούσαν τους κουβάδες με το νερό που μάζεψαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα πώς θα κρατούσαν νερό για πολύ βασικά πράγματα, όπως να το πιουν, να φτιάξουν φαγητό και να ταϊσουν τα ζώα.

  3. Στο τέλος, συζητήθηκαν οι τρόποι εξοικονόμησης του νερού ώστε όλοι οι άνθρωποι και όλος ο πλανήτης να έχει πρόσβαση σ’ αυτό το φυσικό αγαθό.