Δεκ 12
17

Δύο μαθητές του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας στην 26η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος

Κάτω από (Γενικά) από στις 17-12-2012

Οι μαθητές της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας, Αγγελάκης Κωνσταντίνος και Βεάζογλου Νικόλαος, επελέγησαν για να συμμετάσχουν στην 26η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος, που έγινε στις 14, 15 και 16 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.


Η 26η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής είναι μία μοναδική εκδήλωση που συγκέντρωσε περισσότερους από 200 νέους από την Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη, από 14 έως 16 Δεκεμβρίου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να συζητήσουν επίκαιρα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να βιώσουν μια εμπειρία μη τυπικής και άτυπης μάθησης, με έμφαση στην ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης ως γλώσσα συνεργασίας χρησιμοποιήθηκε η Αγγλική γλώσσα.

Στη Συνδιάσκεψη αυτή επελέγησαν 8 συμμετέχοντες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 72η Διεθνή Σύνοδο του Ε.Κ.Ν. που θα λάβει χώρα στο Μόναχο, καθώς και 22 συμμετέχοντες που θα συμμετάσχουν σε περιφερειακές και εθνικές συνόδους στο εξωτερικό. Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων έγινε σε δύο επίπεδα: Σε πρώτο επίπεδο, από τους Προέδρους των Επιτροπών, ενώ η τελική επιλογή (δεύτερο επίπεδο) βαραίνει την Κριτική Επιτροπή (Jury), η οποία το Σάββατο παρακολούθησε εκ περιτροπής τις εργασίες όλων των επιτροπών, ενώ την Κυριακή παρακολούθησε εντατικά την Ολομέλεια (General Assembly). Η Κριτική Επιτροπή αποτελούνταν από 5 παλαιά και έμπειρα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος, με αξιόλογη πορεία στο χώρο.

Η θεματική  της φετινής Συνδιάσκεψης ήταν:

«Πολιτισμική Παρακμή: αίτιο ή αποτέλεσμα της άνθησης των πολιτικών άκρων;» (“Abandoned culture values: cause or effect of social extremity?”)

Οι μαθητές-σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν πάνω σε θέματα σχετικά με την θεματική, να συζητήσουν με ειδήμονες σχετικά με το θέμα και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με αυτό το φλέγον κοινωνικό ζήτημα.

Οι δραστηριότητες της τριήμερης Συνδιάσκεψης περιγράφονται στη συνέχεια.

Teambuilding

Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Μετά την άφιξη των μαθητών στους χώρους του Νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, οι συμμετέχοντες (delegates) παραλήφθηκαν από τους Προέδρους των Επιτροπών (Chairpersons). Κατά τη διάρκεια του απογεύματος, οι μαθητές παρέμειναν με τις Επιτροπές τους (Committees). Οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με το πρώτο κύριο συστατικό κάθε Συνδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, την ανάπτυξη και σύσφιξη σχέσεων των μελών της ομάδας (teambuilding). Στόχος της διαδικασίας αυτής, η οποία περιλάμβανε ειδικά παιχνίδια δεξιότητας, συνεργασίας και επίλυσης προβλημάτων (problem solving & cooperation games), ήταν η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος στα πλαίσια κάθε επιτροπής, για την επίτευξη του σκοπού των επόμενων δύο ημερών. Μετά τις δραστηριότητες αυτές ακολούθησε η τελετή έναρξης της Συνδιάσκεψης.

Committee Work

Mediterranean College, Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Όλη η ημέρα ήταν αφιερωμένη στις εργασίες των Επιτροπών (Committee Work). Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν ο καθένας στην Επιτροπή που ανήκε (περίπου 15 μαθητές ανά επιτροπή) και υπό την καθοδήγηση των έμπειρων Προέδρων των Επιτροπών, κατέληξαν με το τέλος της ημέρας σε ένα ομόφωνο πόρισμα (Resolution) το οποίο και αποτέλεσε τις καταγεγραμμένες πλέον θέσεις της εκάστοτε Επιτροπής πάνω στο θέμα που συζητήθηκε. Η δομή του κάθε πορίσματος (Resolution) ήταν συγκεκριμένη και πανομοιότυπη με αυτή του «κανονικού» Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γενική Συνέλευση

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Η τελευταία και επισημότερη ημέρα της Συνόδου περιλάμβανε για όλη τη διάρκειά της, τη Γενική Συνέλευση των Επιτροπών (General Assembly of the Committees of the European Youth Parliament). Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κος Γιάννης Μπουτάρης. Οι Επιτροπές (Committees), προετοιμασμένες πλέον κατάλληλα, παρουσίασαν – εκ περιτροπής – στη Γενική Συνέλευση τα πορίσματά τους (Resolutions), τα οποία έγιναν αντικείμενο ανοικτής αντιλογίας (debate). Με τη λήξη της αντιλογίας (debate) ακολουθούσε ψηφοφορία και τα πορίσματα είτε γίνονταν αποδεκτά από τη Γενική Συνέλευση, είτε απορρίπτονταν.

Όσα πορίσματα εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια αποτελούν τις προτάσεις των νέων μαθητών και θα αποσταλούν από το Ε.Κ.Ν.Ε. σε πολιτικούς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προσομοιώνουν τις εργασίες που διεξάγονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Η Συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με μία σύντομη τελετή λήξης της Συνόδου, που έγινε μέσα σε ένα κλίμα αμοιβαίας αποδοχής και σύμπνοιας. Η διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ήταν μία πολύτιμη εμπειρία για τους μαθητές που συμμετείχαν.

Το ακόλουθο video περιέχει στιγμιότυπα από τη διοργάνωση.

Επιμέλεια δημοσίευσης: Στυλιανή Χατζάρα, Καθηγήτρια Γενικού Λυκείου Νιγρίτας, Υπεύθυνη ΚαθηγήτριαΑφήστε μια απάντηση