«Βιολογικά τρόφιμα στο Νομό Σερρών. Η παραγωγή, η ζήτηση και η ευεργετική επίδρασή τους στην υγεία μας.»
Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας, που συγκροτήθηκε από μαθητές της Α΄ Λυκείου, παρακινημένη από τα διατροφικά σκάνδαλα της εποχής μας και από τη διέξοδο που φαίνεται να δίνουν τα βιολογικά τρόφιμα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα αυτό.
View more presentations from chastel.
Σκοποί του προγράμματος ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές τις επιδράσεις των αλόγιστων παρεμβάσεων του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον, να αναπτύξουν σωστά καταναλωτικά πρότυπα, να ενημερωθούν για την παραγωγή και τη ζήτηση βιολογικών τροφίμων στο Νομό Σερρών, αλλά και πανελλαδικά και στον ευρωπαïκό χώρο και να εξοικειωθούν με μεθόδους έρευνας και την χρήση των νέων τεχνολογιών.
Στα πλαίσια του προγράμματος έγινε βιβλιογραφική έρευνα μέσω διαδικτύου, συντάχθηκαν ερωτηματολόγια που απευθύνονται σε παραγωγούς, σε καταναλωτές, σε καταστήματα που πωλούν βιολογικά τρόφιμα, καθώς και σε Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προïόντων. Υλοποιήθηκε πρόγραμμα eTwinning για τα βιολογικά τρόφιμα, σε συνεργασία με 9 Ευρωπαϊκά σχολεία, 2 από τα οποία είναι από το νομό μας:
EPAL Nigritas (Ελλάδα)
Gymnasium of Lefkona (Ελλάδα)
Grup Scolar de Chimie Industriala “TERAPIA” (Ρουμανία)
Liceul Teor. “O. C. Taslauanu” (Ρουμανία)
I.S.I.S Don Gnocchi Maddaloni (Ιταλία)
ITCG “L. Maitani” (Ιταλία)
LP Gustave Eiffel (Γαλλία)
Ozel
Σκοπός της συνεργασίας αυτής ήταν η σύνταξη ερωτηματολογίου για τα βιολογικά τρόφιμα, η συμπλήρωσή του από κάθε εταιρικό σχολείο και η αποστολή του σε όλα τα εταιρικά σχολεία, ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές για την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.
Κάποιες από τις δραστηριότητες στα πλαίσια του προγράμματος ήταν:
Επίσκεψη στο σχολείο του πρόεδρου της ένωσης βιοκαλλιεργητών Ν. Σερρών κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος ενημέρωσε τους μαθητές για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των βιολογικών τροφίμων από την πλευρά των παραγωγών τόσο σε επίπεδο Νομού, όσο και πανελλαδικά και απάντησε στις ερωτήσεις τους.
Συμμετοχή σε πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Έδεσσας.
Επίσκεψη στον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, στην Κρύα Βρύση Πέλλας.
Συνάντηση με έναν υπεύθυνο αλυσίδας καταστημάτων, σχετικά με τη ζήτηση των βιολογικών προϊόντων και τις τάσεις της αγοράς.
To πρόγραμμα “Organic food around Europe!” τιμήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης του etwinning.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.