Οκτ 09
07

2008-2009 Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα etwinning “Organic food around Europe!”

«Βιολογικά τρόφιμα στο Νομό Σερρών.  Η παραγωγή, η ζήτηση και η ευεργετική επίδρασή τους στην υγεία μας.» 

 

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας, που συγκροτήθηκε από μαθητές της Α΄ Λυκείου, παρακινημένη από τα διατροφικά σκάνδαλα της εποχής μας και από τη διέξοδο που φαίνεται να δίνουν τα βιολογικά τρόφιμα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα αυτό.

View more presentations from chastel.

Σκοποί του προγράμματος ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές τις επιδράσεις των αλόγιστων παρεμβάσεων του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον, να αναπτύξουν σωστά καταναλωτικά πρότυπα, να ενημερωθούν για την παραγωγή και τη ζήτηση βιολογικών τροφίμων στο Νομό Σερρών, αλλά και πανελλαδικά και στον ευρωπαïκό χώρο και να εξοικειωθούν με μεθόδους έρευνας και την χρήση  των νέων τεχνολογιών.   

Στα πλαίσια του προγράμματος έγινε βιβλιογραφική έρευνα μέσω διαδικτύου, συντάχθηκαν ερωτηματολόγια που απευθύνονται σε παραγωγούς, σε καταναλωτές, σε καταστήματα που πωλούν βιολογικά τρόφιμα, καθώς και σε Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προïόντων. Υλοποιήθηκε πρόγραμμα eTwinning για τα βιολογικά τρόφιμα, σε συνεργασία με 9 Ευρωπαϊκά σχολεία, 2 από τα οποία είναι από το νομό μας:

 

ŸEPAL Nigritas (Ελλάδα)       

ŸGymnasium of Lefkona (Ελλάδα)

ŸGrup Scolar de Chimie Industriala “TERAPIA” (Ρουμανία)

ŸLiceul Teor. “O. C. Taslauanu” (Ρουμανία)

ŸI.S.I.S Don Gnocchi Maddaloni (Ιταλία)                    

ŸITCG “L. Maitani” (Ιταλία)

ŸLP Gustave Eiffel (Γαλλία)                                   

ŸOzel Istanbul Cevre Okulları (Τουρκία)

 

Σκοπός της συνεργασίας αυτής ήταν η σύνταξη ερωτηματολογίου για τα βιολογικά τρόφιμα, η συμπλήρωσή του από κάθε εταιρικό σχολείο και η αποστολή του σε όλα τα εταιρικά σχολεία, ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές για την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Κάποιες από τις δραστηριότητες στα πλαίσια του προγράμματος ήταν:

ŸΕπίσκεψη στο σχολείο του πρόεδρου της ένωσης βιοκαλλιεργητών Ν. Σερρών κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος ενημέρωσε τους μαθητές για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των βιολογικών τροφίμων από την πλευρά των παραγωγών τόσο σε επίπεδο Νομού, όσο και πανελλαδικά και απάντησε στις ερωτήσεις τους.

ŸΣυμμετοχή σε πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Έδεσσας.

ŸΕπίσκεψη στον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, στην Κρύα Βρύση Πέλλας.

ŸΣυνάντηση με έναν υπεύθυνο αλυσίδας καταστημάτων, σχετικά με τη ζήτηση των βιολογικών προϊόντων και τις τάσεις της αγοράς.

To πρόγραμμα “Organic food around Europe!” τιμήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης του etwinning.

etw_europeanqualitylabel_5785_el.jpg



Αφήστε μια απάντηση